Αγωνία για τη διατήρηση του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας

By on 07/03/2012

 

KENTΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΤην αναγκαιότητα διατήρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μια από τις πιο σημαντικές δομές για το περιβάλλον που υπάρχει στο ενεργειακό λεκανοπέδιο- στην καρδιά της εξόρυξης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, έρχεται να καταδείξει το νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο που σημειώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και έπνιξε στην τέφρα και τη σκόνη αρκετούς οικισμούς του ενεργειακού λεκανοπεδίου.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Η  Ακρινή  δέχτηκε  το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πλήγμα, καθώς επί δύο ημέρες (χθες και προχθές) οι δείκτες ρύπανσης παρέμεναν σταθερά στο κόκκινο.Ήταν βαμμένοι μάλιστα με βαθύ κόκκινο χρώμα, καθώς στην κλίμακα μέτρησης της αέριας ρύπανσης από 0 έως 10 έμεναν σταθερά κολλημένοι επί διήμερο στην κορυφή, δηλαδή στα 10/10.

 

Στην αναγκαιότητα διατήρησης του ΚΕΠΕ αναφέρθηκε με δήλωσή της στον «Π» η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΠΕ και περιφερειακή σύμβουλος, Κυριακή Αποστολίδου, εκφράζοντας την αγωνία της περιφερειακής αρχής, φορέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής για το μέλλον του ΚΕΠΕ.

 

Επισήμανε ότι το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με ομόφωνη απόφασή του τάχθηκε ενάντια στα σχέδια κατάργησης- συγχώνευσης του ΚΕΠΕ στο πλαίσιο κατάργησης αντίστοιχων οργανισμών, καθώς επρόκειτο για αμιγή νομαρχιακή επιχείρηση της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Η έγκαιρη αντίδραση του περιφερειακού συμβουλίου ωστόσο και το επιτακτικό αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για παραμονή του ΚΕΠΕ, που είναι και ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με την ποιότητα της ατμόσφαιρας της περιοχής, αποσπάστηκε η δέσμευση ότι με το νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών για τροποποιήσεις στον νόμο του «Καλλικράτη» θα υπαχθεί και ρύθμιση για την παραμονή του ΚΕΠΕ ως αμιγής επιχείρηση της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πλέον.

 

Μέχρι όμως να εξασφαλιστεί με την ψήφιση της τροποποίησης του νόμου η διατήρηση του Κέντρου Περιβάλλοντος- του μοναδικού φορέα στην περιφέρεια που ασχολείται με το περιβάλλον, η αγωνία όλων- και με αφορμή το τελευταίο περιβαλλοντικό επεισόδιο- βρίσκεται στα ύψη, τόνισε η κ. Αποστολίδου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το ΚΕΠΕ αφενός υπηρετεί ειδικό σκοπό και ουσιαστικά είναι η μοναδική επιχείρηση περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που έχει αιτηθεί να παραμείνει σε λειτουργία κι έχουμε αποσπάσει την θετική απάντηση του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών, όμως ανησυχούμε από την καθυστέρηση ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου». Διότι, όπως σημείωσε, «μονάχα με την ψήφισή του θα εξασφαλισθεί και νομοθετικά η διατήρηση του ΚΕΠΕ, ειδάλλως θα υπάρξει τεράστιο κόστος για μια περιοχή με τόση μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού η περιοχή μας έχει απόλυτη ανάγκη τη διατήρηση αυτού του φορέα, ο οποίος εκτός από τον έλεγχο της ποιότητας του νερού είναι ο μοναδικός φορέας που ασχολείται με την ποιότητα του αέρα της περιοχής».

 

Πρόκειται, υπογράμμισε, για «εντελώς απαραίτητο και αναντικατάστατο φορέα», καθώς «δεν μπορεί καμία άλλη υπηρεσία να προσφέρει στη Δυτική Μακεδονία το έργο που προσφέρει το ΚΕΠΕ», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι διαθέτει έναν «υπερσύγχρονο εξοπλισμό που σε διαφορετική περίπτωση θα πάει χαμένος, γιατί δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί, ενώ η περιοχή μας θα στερηθεί υπηρεσίες ζωτικές για τους κατοίκους της».

 

Η κ. Αποστολίδου εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία ότι η κεντρική διοίκηση και δη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα τηρήσει τη δέσμευσή της και θα φροντίσει να παραμείνει σε λειτουργία το ΚΕΠΕ, το οποίο συνεχίζει πάραυτα να λειτουργεί, αν και έχοντας περιορίσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: