Σύμφωνα με τον Νόμο 3897/2010 (ΦΕΚ 208/Α/10-12-2010) τα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. πρέπει να διαπιστευτούν κατά ISO 17020 έως 10-06-2012, ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
Παρόλο που η αρμοδιότητα της λειτουργίας των Δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο. ανήκει αποκλειστικά στις Περιφέρειες καθώς και το προσωπικό τους, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εδώ και 14 μήνες δεν έχει προβεί, έως σήμερα, στην έκδοση της Απόφασης σχετικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής με έγγραφο του στις 7 Σεπτεμβρίου του 2011 στον τότε αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση είχε θέσει το πρόβλημα της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης και της διαπίστευσης. Όσον αφορά το τεχνικό σκέλος του θέματος: Υπήρχε μηχανοργάνωση στα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 με αποστολή δεδομένων στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με ευθύνη του Υπουργείου έγινε η διακοπή της μηχανοργάνωσης με αποτέλεσμα η αποστολή στοιχείων πλέον να γίνεται χειρόγραφα μέσω μηνιαίων στατιστικών.
Το καλοκαίρι του 2011 έγινε αλλαγή του τεχνικού εξοπλισμού ελέγχου των οχημάτων με έξοδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τοποθέτηση νέας τεχνολογίας μηχανημάτων, τα οποία είναι σύγχρονων προδιαγραφών και διαπιστεύονται άμεσα. Τα έσοδα από την λειτουργία των Δημοσίων Κ.Τ.Ε.Ο. εισπράττονται από τον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και όχι από τις Περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες για την λειτουργία, την συντήρηση και την διαπίστευση τους.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι σε θέση να διαπιστεύσει άμεσα τα τέσσερα Δημόσια Κ.Τ.Ε.Ο. των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, ώστε να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και του σημαντικού ρόλου τους στη σωστή λειτουργία της αγοράς σε οικονομικό επίπεδο.
Όσον αφορά την άμεση απόλυση των υπαλλήλων των Δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο, όπως εικάζεται στα δημοσιεύματα, οι υπάλληλοι αυτοί υπάγονται σε οργανικές θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχουν την εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση που απαιτείται για την διαπίστευση. Είναι σαφές ότι η κατάργηση των Δημόσιων Κ.Τ.Ε.Ο. ουδεμία αναγκαιότητα εξυπηρετεί, αντίθετα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις Περιφέρειες, στον Κρατικό προϋπολογισμό, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας.