Πηγή:prlogos.gr
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί η Πολιτεία, της ίδρυσης διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών και παραρτημάτων τους, που συμβάλλουν στην «εμπορευματοποίηση» των δικηγορικών υπηρεσιών, στη δραστική συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, κυρίως για τους δικηγόρους της περιφέρειας, καθώς και την υποβάθμιση του οργανικού δεσμού μεταξύ δικηγόρων και Δικηγορικού Συλλόγου.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, κ. Βασίλης Τσιότσιας: «Στο πολυνομοσχέδιο, αιφνιδιαστικά, συμπεριλαμβάνονται και οι δικηγορικές εταιρίες. Πρόκειται για διατάξεις οι οποίες μας θίγουν ανεπανόρθωτα. Πριν από λίγες μέρες επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση αυτών των διατάξεων, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ήταν τελείως αντισυνταγματικό, τελευταία στιγμή έγινε αντιληπτό από εμάς και το αποτρέψαμε. Αυτό το οποίο αποτράπηκε τότε, πέρασε και προστέθηκε στο μεγάλο πολυνομοσχέδιο. Με δεδομένο ότι με τον Ν3919/2011 (τον περασμένο Μάρτιο), αυτές οι διατάξεις είχαν εξαιρεθεί».
Ο ίδιος, τόνισε πως οι διατάξεις αυτές, ουσιαστικά, επιτρέπουν την ίδρυση δικηγορικών εταιριών, από δικηγόρους που είναι μέλη διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Ν. 3919 ρυθμίζει τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», λέγοντας μάλιστα ότι οι δικηγορικός κλάδος δεν είναι κλειστό επάγγελμα και κάθε χρήση του όρου πρόκειται για τη δημιουργία εντυπώσεων αφού «ποτέ δεν ήταν κλειστό το δικηγορικό επάγγελμα». Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο οποίο αντιδρούν οι δικηγορικοί σύλλογοι αναφορικά με τις δικηγορικές εταιρείες, είναι πως δίνει στις εταιρίες αυτές τη δυνατότητα να κάνουν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
«Η διαδικασία και ο τρόπος, αυτών των διατάξεων, αλλά και η ουσία, μας φέρνει κάθετα αντίθετους», σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως στο πλευρό των Ελλήνων δικηγορικών συλλόγων βρίσκονται τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί δικηγόροι . Να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά του Ν.3919/2011 (και των ρυθμίσεων του), όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη ταχθεί 32 δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μεταξύ αυτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης.
Σήμερα θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Θα συζητηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, και συγκεκριμένα η ελεύθερη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών.