Σήμερα, λειτουργούν μόνο δύο (το ζεύγος στον Πλάτανο Ημαθίας εκατέρωθεν του οδοστρώματος), όμως υπάρχει ανάδοχος για άλλα τρία ζεύγη σταθμών (Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, Σώστης Ροδόπης και Αρδάνιο Εβρου).
Πηγή:agelioforos.gr
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρίας, Γιάννη Τσακλίδη, τα έργα υποδομής στους έξι αυτούς ΣΕΑ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και να αρχίσουν να λειτουργούν σε μια πρώτη μορφή (για τον εφοδιασμό με καύσιμα). Αλλωστε, αυτό γίνεται με όλους τους σύγχρονους ΣΕΑ. Πρώτα λειτουργεί το πρατήριο υγρών καυσίμων και ακολούθως συμπληρώνεται με τις επιχειρήσεις της κοινοπραξίας που το αναλαμβάνει, ώστε να λειτουργήσει ο ΣΕΑ και ως χώρος ξεκούρασης, εστίασης, αναψυχής κ.λπ.
Οκτώ σταθμοί
Οι διαγωνισμοί για τους επόμενους οκτώ ΣΕΑ έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 12η Δεκεμβρίου 2011. Σε είκοσι μέρες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των εξής σταθμών:
1. Περιστέρι Ιωαννίνων (αριστερός κλάδος).
2. Ταξιάρχης Γρεβενών (και στους δυο κλάδους).
3. Σιάτιστα Κοζάνης (αριστερός κλάδος).
4. Πολύμυλος Κοζάνης (δεξιός κλάδος).
5. Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (και στους δυο κλάδους).
6. Καρβάλη Καβάλας (αριστερός κλάδος).
Στον Πλάτανο Ημαθίας, όπου λειτουργεί αμφίπλευρα ο ΣΕΑ, αρχίζει να ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση των επιχειρήσεων να διαδέχεται η μία την άλλη.
Επενδύσεις
Οι ΣΕΑ συγκεντρώνουν συνήθως σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς σε κλειστό αυτοκινητόδρομο αποτελούν μονοσήμαντη διέξοδο για μια ολιγόλεπτη στάση ή ακόμη και για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση κ.λπ.
Το σημαντικότερο είναι η τροφοδοσία των οχημάτων με καύσιμα, καθώς σήμερα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ οι οδηγοί αναγκάζονται ακόμη και να βγουν εκτός Εγνατίας οδού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μπλέκουν στην τοπική κυκλοφορία των πρωτευουσών των νομών τους οποίους διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος. Πρόκειται για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις περισσότερες των περιπτώσεων και μάλιστα εν μέσω κρίσης αυτό το γεγονός αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Τάσο Μουρατίδη, το κόστος της επένδυσης σε ένα ΣΕΑ ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ ή για κάθε ζεύγος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το κόστος των έργων υποδομής ανά ζεύγος ΣΕΑ φτάνει στα 6 έως 7 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική επένδυση (καταστήματα, πρατήριο κ.λπ.) κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε ζεύγος ΣΕΑ υπολογίζεται ότι βρίσκουν δουλειά περίπου 50 άτομα.