Ήδη από τις 14 Νοεμβρίου ο κτηνίατρος Νίκος Πατσινακίδης ανέλαβε έργο και πραγματοποιεί καθημερινά στειρώσεις των 150-160 αδέσποτων που φυλάσσονται προσωρινά στο κυνοκομείο, ενώ σημειωτέον στο κυνοκομείο διαβιούν και τουλάχιστον άλλα 30 σκυλάκια.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
«Ξεκινήσαμε επίσημα πια το πρόγραμμα των στειρώσεων προκειμένου να μπει μια τάξη, γιατί το πρόβλημα με τα αδέσποτα είχε παραγίνει μέσα στην πόλη και οι στειρώσεις είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Το πήραμε ζεστά το ζήτημα, κάνουμε καθημερινά στειρώσεις 5 έως και 10 σκύλων κι ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στειρώσει όλα τα αδέσποτα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κυνοκομείο», δήλωσε στον «Π».
Ο κ. Πατσινακίδης ανέφερε ότι ταυτόχρονα, σε κάθε ζώο που στειρώνεται δίνεται εμβόλιο για αποπαρασιτισμό, ούτως ώστε μόλις απελευθερωθεί και πάλι- σε μία εβδομάδα περίπου μετά τη στείρωση, να διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών, ενώ σε κάθε ζώο τοποθετείται και ένα περιλαίμιο με αριθμό που παραπέμπει στο ιατρικό ιστορικό του.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε στείρωση μπορούν να υποβληθούν και όσα αδέσποτα έχουν υιοθετηθεί από πολίτες σε διάφορες γειτονιές. Αρκεί να ειδοποιήσουν το κυνοκομείο ώστε να οδηγηθούν εκεί για στείρωση και μετά να επιστρέψουν στις γειτονιές από όπου είχαν περισυλλεγεί.
Η στείρωση, τόνισε ο κ. Πατσινακίδης, είναι «μία χειρουργική επέμβαση ρουτίνας», την οποία το ζώο ξεπερνά γρήγορα, δεν πονά αφού γίνεται μάλιστα και νάρκωση, ενώ με τη στείρωση επιτυγχάνεται η πτώση των ορμονών. Σημείωσε μάλιστα ότι οι στειρώσεις ξεκίνησαν πρώτα στα αρσενικά σκυλιά που βρίσκονται στο κυνοκομείο, αφού αυτά σχηματίζουν αγέλες κάθε φορά που βρίσκεται στην εμβέλειά τους κάποιο θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο και παλεύουν μεταξύ τους για το ποιο θα επικρατήσει, μια και «ισχύει ο νόμος της φυσικής- γενετικής επιλογής, επικρατεί δηλαδή το ισχυρότερο».
Με τη στείρωση των αρσενικών, είπε, πρώτον επιτυγχάνεται το να μειωθούν οι γεννήσεις εντός του κυνοκομείου, ιδιαίτερα που τα αρσενικά είναι αριθμητικά και τα λιγότερα, αλλά και για να σταματήσουν τα φαινόμενα επιθετικότητας μόλις επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, και στη συνέχεια θα γίνει η στείρωση των θηλυκών. Τα θηλυκά, σημείωσε, θα στειρωθούν με ένα ιδιαίτερο τρόπο κι αυτό γίνεται εσκεμμένα, ώστε να επιτρέπεται ο οίστρος τους και να απασχολούν όσα αρσενικά δεν έχουν στειρωθεί ακόμα, αφού τα αρσενικά που δεν έχουν στειρωθεί ακόμα να δεν θα γνωρίζουν ότι είναι στείρα».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κτηνίατρος, εάν στειρωθούν όλα τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής σιγά σιγά, θα αρχίσει να μειώνεται και ο πληθυσμός τους, ιδιαίτερα που ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων ανέρχεται σε δύο χρόνια, σε αντίθεση με τα δεσποζόμενα που ζουν 11 χρόνια περίπου.
Χρειάζεται, όμως, τόνισε και η βοήθεια των πολιτών, διότι, «εάν δεν υπάρξει η συνεργασία των πολιτών και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα ζώα τους στο δρόμο το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται».