Κατάληψη Μουσείου Αιανής: Διαφυλάξτε τον πολιτισμό και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής

By on 21/10/2011
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣΟι εργαζόμενοι της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών, συμμετείχαν με πολύμορφες κινητοποιήσεις στην 48ωρη πανελλαδική απεργία, δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τον εξευτελιστικό, αναξιοπρεπή και παντελώς άδικο διωγμό αυτών που εμπνεύστηκαν, εργάστηκαν σκληρά και υλοποίησαν το τεράστιο αυτό έργο».

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Ειδικότερα, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, παραμονή της απεργίας, προχώρησαν σε στάση εργασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Την Τετάρτη, πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, προχώρησαν από το πρωί σε κατάληψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, ενώ στη συνέχεια έδωσαν «βροντερό παρόν» στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, με πανό, σημαίες και συνθήματα.

 

Χθες, δεύτερη συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, με συμμετοχή των απεργών μπροστά στο δημαρχείο Κοζάνης, μαζί με τους απεργούς του δήμου που είχαν καταλάβει το δημαρχείο. Φυσικά αυτό το τριήμερο το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής παρέμεινε κλειστό.

 

Με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της Λ΄ Εφορείας που εδρεύει στο Ν. Κοζάνης και στην μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στην περιοχή. Σημειώνουν ότι με τη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τίθεται εν αμφιβόλλω το ανασκαφικό έργο που τρέχει στην περιοχή και έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, καθώς με την εργασιακή εφεδρεία θα φύγουν από την υπηρεσία πολύτιμες δυνάμεις.

 

Με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να προστατέψουν την αρχαιολογική υπηρεσία και να αποτρέψουν τη διάλυσή της, όπως αυτή μεθοδεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσα από την εργασιακή εφεδρεία και τη συγχώνευση των Εφορειών. Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, στη Δυτική Μακεδονία μόλις τις τελευταίες δεκαετίες για πρώτη φορά οργανώθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναπτύχθηκε ένα τεράστιο Αρχαιολογικό Έργο. Στο διάστημα αυτό θεμελιώθηκαν και λειτούργησαν για πρώτη φορά Αρχαιολογικά Μουσεία, αναδείχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι, περισώθηκε και προβλήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά παγκοσμίως.

 

Παράλληλα, αναπτύχθηκε ένα τεράστιο ανασκαφικό έργο, το οποίο όχι μόνο διαφύλαξε τις αρχαιότητες που απειλούνταν από ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά επιπρόσθετα είχε και κοινωνικό πρόσωπο προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής μας, μιας περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία. Να σημειωθεί ότι 800 με 900 άτομα εργάζονται για πολλούς μήνες ετησίως στη Λ΄ ΕΠΚΑ.

 

Με το διεκδικητικό τους πλαίσιο οι εργαζόμενοι απαιτούν:
-Να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της φτώχειας και της διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
-Να εξαιρεθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία από την διαθεσιμότητα και την «εφεδρεία» γιατί καταργεί με την «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» έμπειρους υπαλλήλους που έχουν προσφέρει – με πενιχρούς μισθούς – έργο χρόνων στην προστασία των μνημείων.
-Να μην καταργηθούν οι οργανικές θέσεις και τα αξιοκρατικά επιλεγμένα στελέχη.
-Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι Υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό, να καταργηθεί άμεσα το 24μηνο για την παραπέρα ανάπτυξη και λειτουργία των Υπηρεσιών.
-Απαιτούμε τα ελάχιστα που περιφρουρούν και διασφαλίζουν την ύπαρξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία στη Δυτική Μακεδονία ήταν από πάντα υποστελεχωμένη και βασίστηκε αποκλειστικά στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο για όλους και τη δουλειά δεν μας τη χάρισε κανείς. Εργαζόμαστε μόνο για το Εθνικό και Δημόσιο καλό», σημειώνουν εν κατακλείδι.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: