Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στα σχολεία της Εορδαίας
By Voula Z on 02/10/2011
Στον “αέρα” βρίσκεται η λειτουργία των σχολείων της Εορδαίας λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την περικοπή χρηματοδότησής τους, με συνέπεια αρκετά σχολεία να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπα με το κλείσιμο το χειμώνα λόγω αδυναμίας κάλυψη της δαπάνης για τη θέρμανσή τους.
Πηγή:e-ptolemeos.gr
Τα παραπάνω τονίστηκαν από διευθυντές σχολείων της Εορδαίας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Εορδαίας, παρουσία του αντιδημάρχου, Γιάννη Ασπράγκαθου, και εκπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
«Για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» λόγω υποχρηματοδότησης, έκανε λόγο στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Νίκος Πολυχρονιάδης, καθώς, η υλοποίηση των διερευνητικών εργασιών (Project) θα υλοποιηθεί στα λύκεια με παρωχημένα και προβληματικά εργαστήρια υπολογιστών, με κλειστές βιβλιοθήκες, και με γενικόλογες και αόριστες οδηγίες. Αναθέτουν, είπε, στους εκπαιδευτικούς ένα μάθημα χωρίς ουσιαστικές υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ «τα σχολεία μας έχουν μετατραπεί σε φωτοτυπικά κέντρα, όπου προσπαθούμε να καλύψουμε την έλλειψη των βιβλίων, με πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος σε χαρτί και συντήρηση μηχανημάτων».
Στην Εορδαία, πρόσθεσε, υπάρχει ένα έλλειμμα 7-8 φιλολόγων και 1-2 μαθηματικών και μίλησε για ολιγωρία κάλυψης των κενών στα σχολεία λόγω καθυστέρησης των αποσπάσεων από άλλα ΠΥΣΔΕ, σχεδόν ανύπαρκτων διορισμών και την ολιγωρία σε διορισμούς αναπληρωτών, που έχουν ως συνέπεια την περικοπή, μείωση, κατάργηση στην ουσία των ξενόγλωσσων μαθημάτων. Μίλησε συγκεκριμένα για κατάργηση, περικοπή των μαθημάτων πολιτικής παιδείας (αγωγή του πολίτη, δίκαιο, αρχές οικονομίας), αλλά και περικοπή των μαθημάτων επιλογής στην Α Λυκείου, μείωση του ωρολογίου προγράμματος στην Α τάξη των Λυκείων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα αυτά «προκαλούν υποβάθμιση του παιδαγωγικού έργου των σχολείων, και οδηγούν πολλούς συνάδελφους μας σε απόγνωση, αφού τους αφαιρούν το αντικείμενό διδασκαλίας».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ επισήμανε ακόμη ότι η υποχρηματοδότηση της επιτροπής παιδείας του δήμου, δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη των σχολείων για το προηγούμενο σχολικό έτος, και δεν μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων για το τρέχον σχολικό έτος. Σημείωσε δε ότι αν υλοποιηθεί η εξαγγελία για αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε € 1,06, μαζί με την αύξηση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για όλα τα σχολεία και ειδικά σ’ αυτά που δεν καλύπτονται με τηλεθέρμανση από το δήμο».
Κάλεσε λοιπόν σε συστράτευση και διαρκή αγώνα καθηγητές, δασκάλους, γονείς και μαθητές για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων και τη διεκδίκηση Δημόσιας σύγχρονης δωρεάν Παιδείας, για ένα νέο σχολείο με υποδομές, αξιοπρεπή χρηματοδότηση, πληρότητα προσωπικού, ικανό να προσφέρει το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο.
Στα παραπάνω συνηγόρησαν σχεδόν όλοι οι διευθυντές σχολείων της Εορδαίας που πήραν το λόγο, οι οποίοι έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου να μείνουν το χειμώνα τα σχολεία τους χωρίς θέρμανση, ενώ πρόταση να διαγραφούν τα χρέη θέρμανσης σχολείων στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης κατέθεσε η διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου, Ελένη Βασιλείου.
Κάποιοι διευθυντές έκαναν αναφορά και στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους, όπως οι διευθυντές του 1ου Γυμνασίου και του 2ου ΕΠΑΛ (συστεγάζονται στο παλιό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας), οι κ.κ. Χατζηκωνσταντίνου και Βλάχος, αντίστοιχα, όπως και ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αχιλλέας Λαζαρίδης. Ο τελευταίος ανέφερε συγκεκριμένα ότι το συγκρότημα των παλαιών Τεχνικών Σχολών (Γκιόλα) έχει σοβαρά κτιριακά προβλήματα αλλά και σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, αφού παρέλαβε χρέος 60.000 ευρώ και δεν υπάρχουν χρήματα για τα εργαστήρια, με συνέπεια «εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το δήμο μέσα σε μια εβδομάδα, το αργότερο 10 μέρες, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, αφού οι καθηγητές δεν θα έχουν αντικείμενο».
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί έκαναν αναφορά και στα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα σχολεία της Εορδαίας λόγω της κατάργησης του γραφείου εκπαίδευσης στην Πτολεμαΐδα.
Για «τεράστια προβλήματα στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία» έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, Στάθης Θεοφυλακτίδης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα λειτουργικά μας έξοδα τα οποία έχουν μειωθεί κατά 70% και οι επιχορηγήσεις- οι οποίες δεν δόθηκαν ακόμα- δεν φθάνουν για να καλύψουμε τις ανελαστικές δαπάνες και σύντομα δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τις άμεσες ανελαστικές μας δαπάνες και τους προμηθευτές μας για τα αναλώσιμα», αφού τα σχολεία επιβαρύνονται επιπλέον από το κόστος φωτοτυπιών «για τα σχολικά βιβλία που δεν ήρθαν φέτος». Συμπλήρωσε ότι το 90% των σχολικών μονάδων χρωστά στους προμηθευτές αυτή τη στιγμή 4.000-5.000 ευρώ και σε λίγο καιρό δεν θα μπορούν να πληρώσουν τη θέρμανση.
Ταυτόχρονα, είπε, οι καθαρίστριες οι οποίες είναι συμβασιούχες δεν έχουν υπογράψει ακόμη σύμβαση με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας- το οποίο είναι μεταξύ των οργανισμών που καταργούνται, οπότε σύντομα τα σχολεία αναμένεται να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα καθαριότητας. Συμπλήρωσε ότι οξύ είναι και το κτιριακό στην πρωτοβάθμια, καθώς δεν ξεκίνησε να ανεγείρεται καμία νέα σχολική μονάδα, οπότε τα νηπιαγωγεία συνεχίζουν να στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα καταστήματα και τα δημοτικά να κάνουν μάθημα σε στενάχωρους χώρους.
Για καθυστερήσεις και μειωμένη χρηματοδότηση λόγω “Καλλικράτη” έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Γιάννης Ασπράγκαθος, o οποίος ανέφερε ότι τα κονδύλια από πέρσι είναι μειωμένα κατά 160.000 ευρώ και από πρόπερσι κατά 400.000! Σημείωσε ωστόσο, ότι ο δήμος καταβάλλει προσπάθεια για να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο καλύτερα γίνεται και τόνισε ότι: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα σχολείο να βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση και το αποδείξαμε περίτρανα πέρσι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που δώσαμε επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές το ποσό των 150.000 για να πληρωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης». Επισήμανε ωστόσο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κατάργηση του γραφείου της εκπαίδευσης στην Πτολεμαΐδα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ένας προϊστάμενος για να μπορεί να έχει επαφή ο δήμος ώστε να διευθετούνται άμεσα τα προβλήματα των σχολείων.
One Comment