Don't Miss
- Συνελήφθη 30χρονη ημεδαπή σε περιοχή των Γρεβενών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
- Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Οκτώβριο 2024
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
Δήμος Αμυνταίου: Σχέδια για τη μεταλιγνιτική εποχή
By Voula Z on 16/09/2011
Λύσεις για το μέλλον του ψάχνει ο δήμος Αμυνταίου, ώστε να διατηρήσει στη μεταλιγνιτική περίοδο τον ενεργειακό του χαρακτήρα, διασφαλίζοντας θέσεις απασχόλησης και προοπτικές ανάπτυξης, μέσω του προγράμματος eReNet με τίτλο «Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών Μάθησης για Δράση» που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Έξυπνη Ενέργεια» (Intelligent Energy).
Πηγή:agelioforos.gr
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αγροτικές περιοχές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Αυστρία, τη στιγμή που όλες ψάχνουν καλές πρακτικές και παραδείγματα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εγκαταλειμμένο ανθρακωρυχείο-Ολλανδία
Στην πόλη Χέερλεν της Ολλανδίας ένα εγκαταλειμμένο ανθρακωρυχείο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, φιλοξενεί μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού ως πηγή γεωθερμικής ενέργειας. Εκεί, το κρύο νερό του χειμώνα διατηρεί τη θερμοκρασία του για να «δροσίσει» εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής το καλοκαίρι. Αντίστοιχα το ζεστό νερό του καλοκαιριού, θερμαίνει την πόλη το χειμώνα.
Ξυλεία-Γαλλία
Στην γαλλική ορεινή περιοχή της Αρντέν, η ξυλεία από τα δάση του τόπου και το βαμβάκι από τις φυτείες του μετατρέπονται σε οικοδομικά και μονωτικά υλικά, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών και με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια για την κατασκευή των κατοικιών και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Βασική προτεραιότητα του πληθυσμού είναι να αποτραπεί η διαφυγή του τοπικού εισοδήματος και να αξιοποιηθεί κάθε μορφή φυσικού πόρου, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προωθηθούν «πράσινες» μορφές ανάπτυξης.
Αμύνταιο
«Για το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται αξιολόγηση των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς ώστε να προκύψουν δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας που εφόσον εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 20% μέχρι το 2020» αναφέρει ο Πέτρος Αλληλόμης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, συνεργάτης και σύμβουλος του δημάρχου Αμυνταίου, Μάκη Ιωσηφίδη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατάλογος των παραδειγμάτων βιώσιμης ανάπτυξης περιλαμβάνει περιπτώσεις όπως η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η λειτουργία συστημάτων τηλεθέρμανσης με τη χρήση βιομάζας, η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού κάθε περιοχής από υδροηλεκτρικές μονάδες αλλά και η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε τόπους με υψηλό υψόμετρο.
«Στην Ελλάδα η παραγωγή βιομάζας από υπολείμματα καλλιεργειών ή ενεργειακές φυτείες βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και μέχρι στιγμής τα περισσότερα προϊόντα εξάγονται στο εξωτερικό» σημειώνει από την πλευρά της η ερευνήτρια του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Όπως διευκρινίζει, τα περιθώρια μιας τέτοιας εφαρμογής στην Ελλάδα είναι μεγάλα λόγω της αγροτικής παραγωγής και των αυξημένων αναγκών για θέρμανση σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα.
Όλα τα παραπάνω συζητήθηκαν πριν λίγες μέρες σε διεθνή διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δήμο Αμυνταίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των περισσότερων ενεργειακών δήμων της χώρας. Τις λεπτομέρειες του προγράμματος ανέλυσε ο συντονιστής του έργου, καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ιωάννης Ψαρράς ενώ το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την επιτάχυνση της διαδικασίας του ενεργειακού σχεδιασμού για τις περιοχές – μέλη του eReNet.
0 comments