Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν λίγο ο Yπουργός Oικονομικών, E. Βενιζέλος, το νέο μέτρο θα πλήξει για δύο χρόνια περίπου 5.000.000 ακίνητα, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει -για την ώρα- τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών (αν και λογικά αυτοί θα επιβαρυνθούν).
Πηγή:newsbeast.gr
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, σύμφωνα τις ανακοινώσεις, είναι ότι το τέλος θα επιβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης) που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.
Η ΔΕΗ θα είναι επίσης αρμόδια για την είσπραξη του τέλους το oποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών, μεσοσταθμικά (ανάλογα δηλαδή με την περιοχή και τα τετραγωνικά) θα κυμαίνεται στα 4 ευρώ / τ.μ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για η επιβολή του τέλους θα γίνεται βάση κλίμακας που θα ξεκινά από 0,5 ευρώ / τ.μ., για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές και θα φτάνει τα 10 ευρώ / τ.μ., για τις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.
Με κάποιο τρόπο θα λαμβάνεται υπόψη στην συγκεκριμένη εξίσωση και αν πρόσκειται για κύρια ή αποκλειστική κατοικία η επαγγελματικό χώρο.
Ως προς τον χρόνο καταβολής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι φέτος το ειδικό τέλος θα επιβληθεί εφάπαξ, σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, και η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο προκείμενου το δημοσιονομικό όφελος να καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Για το 2012 μελετάται όμως η δυνατότητα της καταβολής του ειδικού τέλους με δόσεις.
Με απλούς υπολογισμούς βάση των ανακοινώσεων για ένα ακίνητο 70τ.μ. στο Πέραμα το τέλος, λογικά, θα φτάσει στα 35 ευρώ στην Νέα Σμύρνη, για το ίδιο ακίνητο, τα 280 ευρώ και στην Κηφισιά τα 700 ευρώ.
Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, καθώς και τα έσοδα αυτά είναι προϋπολογισμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην είσπραξη των συγκεκριμένων φόρων λόγω της αδυναμίας του μηχανισμούς των εφοριών.