giapraki.com

Σε καραντίνα οι φιάλες αίματος αιμοδοτών του Ν. Κοζάνης

 

Λόγω κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στην Εορδαία

 

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί στα αμοδοτικά κέντρα των δύο νοσοκομείων του νομού Κοζάνης η διάγνωση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στην Εορδαία, καθώς ο νομός μας θεωρείται πληγείσα περιοχή αφού στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας νοσηλεύεται ηλικιωμένος από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Πρόκειται για έναν 84χρονο από τον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας, ο οποίος εξήλθε το απόγευμα της Πέμπτης από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μποδοσάκειου όπου νοσηλεύθηκε επί διήμερο, καθώς, όπως δήλωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ, Ευτέρπη Αποστολίδου, κρίθηκε ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου με κάποια νευρολογικά υπολείμματα, όπου είχε νοσηλευθεί και πριν την εισαγωγή του στη ΜΕΘ επί τετραήμερο.

 

Η διάγνωση κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου στο Ν. Κοζάνης, θέτει πλέον σε καραντίνα τις φιάλες αίματος που έχουν στη διάθεσή τους τα αιμοδοτικά κέντρα των δύο νοσοκομείων του νομού Κοζάνης, όπως επιτάσσουν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ως εκ τούτου έχουν δοθεί οδηγίες στις χειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων να κάνουν λελογισμένη χρήση αίματος και να μην προγραμματίζουν χειρουργεία που δεν είναι απολύτως αναγκαία.

 

Σύμφωνα με δήλωση της υπεύθυνης του Τμήματος Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου, μικροβιολόγο Μαρία Σαρατσένο, ήρθε επίσημο έγγραφο στην αιμοδοσία του νοσοκομείου το οποίο ενημερώνει ότι ο νομός ανήκει πλέον στις πληγείσες περιοχές και ως εκ τούτου δεν αρκούν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονταν μέχρι σήμερα για την αποφυγή εξάπλωσης επιδημίας από τον Ιό του Νείλου. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι όλες οι φιάλες αίματος που υπάρχουν βρίσκονται σε καραντίνα και δεν μπορούν να διατεθούν για μετάγγιση μέχρι να ελεγχθούν από το Μοριακό Κέντρο Λάρισας, πράγμα που φυσικά δημιουργεί πρόβλημα στα νοσοκομεία, καθώς ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σε αίμα λόγω αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Η κ. Σαρατσένο σημείωσε πάντως ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες, αλλά ότι πλέον θα ελέγχεται κάθε φιάλη αίματος που δίνεται από κάτοικο του νομού.

 

Με βάση την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχουν διαγνωστεί συνολικά 43 κρούσματα στη χώρα στις κάτωθι Περιφερειακές Ενότητες:

 

Καρδίτσας 6 κρούσματα,  Ανατολικής Αττικής 10 κρούσματα, Τρικάλων 3 κρούσματα, Λάρισας 6 κρούσματα, Ημαθίας 3 κρούσματα, Σερρών 3 κρούσματα, Βοιωτίας 2 κρούσματα, Χαλκιδικής 1 κρούσμα, Πέλλας 1 κρούσμα, Κοζάνης 1 κρούσμα, Εύβοιας 1 κρούσμα, Θεσσαλονίκης 5 κρούσματα, Βόρειου Τομέα Αττικής 1 κρούσμα. Από αυτά τα 43 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/ και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 11 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και συνήθως αφορά το κοινό κουνούπι, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης σε προσωπικό επίπεδο.

 

Exit mobile version