Αρχές Σεπτεμβρίου η β’ φάση για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης- τι προβλέπει η προκήρυξη

By on 30/08/2011

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΕντός των επόμενων εβδομάδων δημοσιεύεται η β’ φάση του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στον κόσμο, αυτό της ΔΕΗ στη Κοζάνη, ισχύος 200 MW, και κόστους άνω των 500 εκατ. ευρώ, που θα γίνει με διαδικασίες fast track.

 

Σε αυτή τη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, τα 15 από τα 21 σχήματα που απέμειναν στην κούρσα διεκδίκησης, θα πρέπει να καταθέσουν τη τεχνική και χρηματοδοτική τους πρόταση (PFP- request for proposal).

Πηγή:energypress.gr

 

 Οι όροι της προκήρυξης προβλέπουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι οι “μνηστήρες” θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα 75% του συνολικού προυπολογισμού του έργου μέσω δανεισμού, και το υπόλοιπο 25% μέσω ιδίων κεφαλαίων.

 

 

Στόχος είναι οι τελικές προσφορές να έχουν υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει γύρω στις 150-200 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τρία είναι τα βασικά αντικείμενα του διαγωνισμού, σύμφωνα με την προκήρυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες : Ο φωτοβολταικός σταθμός, το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ, και η ανάπτυξη «τοπικών ενεργειακών ανανεώσιμων δράσεων» (π.χ. θα μπορούσαν να αφορούν στην έρευνα). Παράλληλα με τα τεύχη, στους ενδιαφερόμενους θα μοιρασθούν και τα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει να εκπονεί η θυγατρική της ΔΕΗ.

 

Δανεισμός τουλάχιστον για το 75% των κεφαλαίων

Κομβικό ρόλο στην επιλογή του εταίρου  παίζει η χρηματοδότηση, αφού ως γνωστόν «κλειδί» του διαγωνισμού είναι ο ανάδοχος να φέρει εκείνος τα απαιτούμενα κεφάλαια (75%-25%). Σε κάθε περίπτωση, υψηλότερη βαθμολογία θα πάρει, το σχήμα εκείνο που η πρότασή του συνεπάγεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τον όμιλο της ΔΕΗ.

 

Πολλούς “βαθμούς” θα δώσουν και οι θέσεις εργασίας που θα είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος παίκτης. Βάσει της διεθνούς εμπειρίας από ανάλογης έκτασης έργα, ένα εργοστάσιο κατασκευής πάνελ στα επίπεδα της Κοζάνης, δημιουργεί κατά μέσον όρο 50 θέσεις, και ένας σταθμός παραγωγής ισχύος 200 MW, μπορεί να απασχολήσει άλλα 50-100 άτομα. Συνολικά, λοιπόν, μιλάμε για 150-200 άτομα.

 

Προχωρούν και τα αδειοδοτικά

 

Από πλευράς αδειοδοτικών διαδικασιών, οι άνθρωποι της ΔΕΗ ΑΠΕ εκτιμούν ότι οι τελικές εγκρίσεις είναι θέμα χρόνου. Θυμίζουμε ότι η «Ηλιακό Βέλος Ι» (100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΠΕ) έχει αιτηθεί από τον περασμένο Μάιο να ενταχθεί στη διαδικασία fast track. Είναι ωστόσο πιθανό να μη χρειασθεί να περιμένει τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά να πάρει την άδεια παραγωγής νωρίτερα, δηλαδή εντός των προσεχών 1-2 μηνών. Κι αυτό, καθώς σύντομα η ΡΑΕ ξεκινά να εξετάζει τις αιτήσεις του κύκλου Δεκεμβρίου του 2010, κατά τον οποίο η θυγατρική της ΔΕΗ ΑΠΕ είχε καταθέσει το σχετικό φάκελο.

Εφόσον η πρόσκληση δημοσιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι θα έχουν τουλάχιστον 4 μήνες για να προετοιμαστούν, οπότε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών τοποθετείται στις αρχές του 2012. Με βάση τις διαδικασίες και χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει τυχόν ενστάσεις, το καλοκαίρι του 2012 θα μπορούσε να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: