giapraki.com

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ζήτησε τη στήριξη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Μια διάταξη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ, με την οποία χορηγούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σε πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, χωρίς μάλιστα ο φοιτητής να έχει αποκτήσει το πτυχίο της σχολής, προκάλεσε αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Χαραλαμπίδης, και όλοι οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας, κατέβηκαν χτες εκτάκτως στην Αθήνα, όπου εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους και ζήτησαν την απόσυρση της παράδοξης διάταξης.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Το περασμένο Σάββατο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ιδρύματος ενημέρωσε τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των φορέων που είχε καλέσει, για όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που η ακαδημαϊκή κοινότητα θεωρεί ότι υποβαθμίζουν το ρόλο των ΤΕΙ. Επίσης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» στην ανώτατη εκπαίδευση.

 

Ο Aντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ασημόπουλος, χαρακτήρισε «ύποπτη» την διάταξη του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, που δίνει μεταπτυχιακούς τίτλους χωρίς την απόκτηση του βασικού τίτλου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία σοβαρή χώρα, είναι πρωτόγνωρα πράγματα». Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται σε «προγράμματα σπουδών πενταετούς ή υπερπενταετούς διάρκειας, των οποίων είναι δυνατή η μετατροπή τους σε ισοδύναμα προγράμματα 1ου και 2ου κύκλου σπουδών, χωρίς να είναι απαραίτητη η χορήγηση 1ου κύκλου σπουδών».

 

Ενημερώνοντας τους φορείς ο Πρόεδρος του ΤΕΙ για τις κρίσιμες εξελίξεις που φέρει στην ανώτατη εκπαίδευση το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να γίνουν δεκτές οι θέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Συνόδου των προέδρων των ιδρυμάτων της χώρας.

 

«Στείλαμε τις προτάσεις μας στο Yπουργείο παιδείας, αλλά δυστυχώς δεν τις έλαβε υπόψη, γι’ αυτό τις επαναδιατυπώνουμε ενώπιόν σας και ζητάμε να πάρετε θέση», σημείωσε ο Γ. Χαραλαμπίδης. Ειδικότερα υπογράμμισε την αντίθεση ολόκληρης της κοινότητας των ΤΕΙ, στα σημεία του νομοσχεδίου για τον τρίτο κύκλο σπουδών και για την διετή και τριετή φοίτηση σε τμήματα των ΤΕΙ, για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των ιδρυμάτων. Αγωνιώδεις ήταν οι επισημάνσεις μελών του συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έκαναν λόγο για «επικείμενο κλείσιμο 70 τμημάτων ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, από το οποίο κινδυνεύουν πολλά τμήματα του ιδρύματος».

 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, εκτίμησε ότι «με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και με συγκεκριμένες προτάσεις το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να βγει ωφελημένο από την αναδιάρθρωση της ανώτερης και ανώτατης παιδείας».

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Δακής, χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για την πατρίδα τα ζητήματα της ανώτατης εκπαίδευσης» και τόνισε την ανάγκη «να παραμείνει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την μεγάλη συρρίκνωση που υπέστη το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με τη σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων».

 

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Κοζάνης, Αλέκος Αθανασιάδης και Γιάννης Βλατής από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Κασαπίδης, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Στάθης Κωνσταντινίδης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και οι αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Exit mobile version