giapraki.com

Μποδοσάκειο:Ενημερωτική εκδήλωση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, αφού τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν με υπόδειξη του ΚΕ.ΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) στις αιμοληψίες για την αποφυγή πρόκλησης επιδημίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, κοντεύουν να εξαντλήσουν τα αποθέματα αίματος.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη στην Πτολεμαΐδα η επιτροπή λοιμώξεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου σε συνεργασία με το δήμο Εορδαίας, όπου δόθηκαν οδηγίες στο κοινό για τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό του Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τσίμπημα των κοινών, οικόσιτων κουνουπιών.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου, μικροβιολόγο Μαρία Σαρατσένο, τα κέντρα Ελέγχου Αιμοδοσίας των νοσοκομείων λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να γίνεται έλεγχος στις αιμοληψίες για να αποφευχθεί η μετάγγιση μολυσμένου αίματος σε όσους έχουν ανάγκη από αίμα.

 

Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται να αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι αιμοδότες έχουν επισκεφθεί τις προηγούμενες 28 μέρες κάποια από τις περιοχές στις οποίες έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως οι νομοί Καρδίτσας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αττικής.

Η Κ. Σαρατσένο τόνισε ότι το μέτρο αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην αιμοδοσία, διότι το καλοκαίρι σημειώνεται μεγάλη μείωση προσέλευσης αιμοδοτών, ενώ αντίθετα υπάρχει μεγάλη ανάγκη από αίμα λόγω της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων τη θερινή περίοδο.

 

«Ο ιός του Νείλου μας προσθέτει ένα ακόμα πρόβλημα, γιατί αποκλείονται από αιμοδοσία πολλοί εθελοντές αιμοδότες και υπάρχει πλέον πρόβλημα για μετάγγιση ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως άτομα με μεσογειακή αναιμία και καρκινοπαθείς».

 

Σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ήδη έγινε έκκληση στους γιατρούς του νοσοκομείου για μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων και την όσο το δυνατόν ορθολογικότερη χρήση αίματος, «με το σταγονόμετρο, ώστε να μπορέσουμε αίμα σε αυτούς που πρέπει υποχρεωτικά να μεταγγίζονται». Ωστόσο, είπε, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση για αύξηση της προσέλευσης εθελοντών για αιμοδοσία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο, ανέφερε η ιατρός (εντατικολόγος) Ευτέρπη Αποστολίδου. Σημείωσε ότι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. «Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία και εμβόλιο ο μόνος τρόπος προστασίας από τον ιό είναι η πρόληψη», είπε και τόνισε ότι «σε περίπτωση που εκδηλώσουμε συμπτώματα από το νευρικό σύστημα μαζί με πυρετό, τον Αύγουστο του 2011 στην Ελλάδα, μπορεί να σημαίνει νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνθούμε στο νοσοκομείο».

Την ανάγκη λήψης μέτρων προφύλαξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου επισήμανε ο υπεύθυνος λοιμώξεων του Μποδοσάκειου Κώστας Γιούρος, που είναι τα εξής:
– Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
-Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
– Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
– Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
– Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
– Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού, χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
– Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Exit mobile version