Αυξάνεται καθημερινά η επικινδυνότητα του ορυχείου Μαυροπηγής, όπου απειλείται ακόμη και νέα κατολίσθηση, ενώ την ίδια στιγμή η αγωνία των κατοίκων κορυφώνεται, καθώς μεγαλώνουν οι ρωγμές στα σπίτια του χωριού.
Πηγή:Πτολεμαίος
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με έγγραφο που έστειλε το ΙΓΜΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Με το έγγραφο αυτό, το οποίο επιβεβαιώνει τα πρόσφατα δημοσιεύματα του «Π», ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου και αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Κ.Θ. Παπαβασιλείου, ζητά από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη, την διοργάνωση ευρείας σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου «υπό το φως των νέων μετακινήσεων» να «αξιολογηθεί η εξέλιξη» και να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την «διαχείριση του φαινομένου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Γ. Σόκουτης, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, συγκαλεί σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα συσκέψεων του 2ου ορόφου.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι επιστημονικές ομάδες του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ που ερευνούν το φαινόμενο για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου που εκπονεί μελέτες για τον δήμο Εορδαίας, η ΔΕΗ που κάνει ούτως ή άλλως τις δικές της μετρήσεις και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας.
Φυσικά στη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Σόκουτη, θα συμμετέχουν ο δήμος Εορδαίας και η τοπική κοινότητα Μαυροπηγής. «Στόχος μας είναι να γίνει μια συνεκτίμηση της κατάστασης με βάση όλες τις μελέτες που εκπόνησαν οι επιστημονικοί φορείς που ασχολήθηκαν μέχρι τώρα, ώστε να καταλήξουμε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν είναι αργά», δήλωσε ο Γ. Σόκουτης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ανεξαρτήτως των ενεργειών και των μέτρων που θα προκριθούν, «οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης, ξεκινούν άμεσα προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σπίτια και τα κτίσματα του χωριού, για να διαπιστώσουμε το βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει».
Το έγγραφο του ΙΓΜΕ προς τον Αντιπεριφερειάρχη, Γ. Σόκουτη, με ημερομηνία 22/7/2011 έχει θέμα: «Επέκταση εδαφικών ρωγματώσεων στο δ.δ. Μαυροπηγής». Αφού αναφέρεται εισαγωγικά σε προηγούμενο έγγραφο της 13/7/2011 με τίτλο: «3η Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των εργασιών της Προγραμματικής Σύμβασης και υποβολή πρόδρομων αποτελεσμάτων», συνεχίζει…
«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού πραγματοποιήθηκε εκ νέου επιτόπια εξέταση στο Δ.Δ. Μαυροπηγής στις 18/7/2011, από του γεωλόγους του ΙΓΜΕ Ν. Νικολάου και Ν. Σπανού. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι λόγω της πρόσφατης εξέλιξης των επιφανειακών ρωγματώσεων στον οικιστικό χώρο του δ.δ. Μαυροπηγής, έχουν επηρεαστεί κατοικίες, καθώς και η εκκλησία και το σχολείο του οικισμού. Από τα κτίσματα με μείζονα ή μικρότερα προβλήματα (ρωγματώσεις και καθιζήσεις) ενδεικτικά αναφέρονται αυτές ιδιοκτησίας των Χαϊτίδη, Ανδρονικίδη, Κυριακίδη, Λαζαρίδη, Σπυριάδη, Αγγελίδη, Ηλιάδη, Καραχαρίση και Τσαχουρίδη.
Επίσης την 19/7/2011 από συναξιολόγηση με την ΑΝΚΟ Α.Ε., των τοπογραφικών μετρήσεων που εκτελεί στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο δίμηνο (όπου επεκτάθηκε το ορυχείο προς τον οικισμό) αυξήθηκε η ένταση των οριζόντιων μετακινήσεων στην περιοχή βόρεια του οικοδομικού χώρου (μάρτυρες Μ8, Μ13 και Μ17), καθώς και η κατακόρυφες μετακινήσεις στην έκταση βορειοδυτικά του οικισμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, όπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. αντιπεριφερειάρχη, προτείνονται η συστηματική καταγραφή των ζημιών από αρμόδιους μηχανικούς στις οικίες, στο σχολείο και στην εκκλησία, προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά των, καθώς και η συνέχιση της ενόργανης παρακολούθησης των μετακινήσεων.
Τέλος, επανερχόμεθα στην υποβληθείσα πρότασή μας για κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων στην περιοχή (Τ.Α., ΔΕΗ, ΕΜΒΕ και μελετητών), προκειμένου υπό το φως των πρόσφατων μετακινήσεων, να αξιολογηθεί η εξέλιξη των επιφανειακών ρωγματώσεων και να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για την διαχείριση του φαινομένου.
Κατόπιν αυτών περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία.