Κατά πλειοψηφία η έγκριση της αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων του δήμου Κοζάνης

By on 25/07/2011

ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΗ αναχρηματοδότηση δανείων του δήμου από χορηγηθέντα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Η δημοτική αρχή συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις απο την αντιπολίτευση στο θέμα της αναχρηματοδότησης, καθώς, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο οριστικά το πρόβλημα.

 

Πηγή:kozani.tv

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δάνειο ύψους 5 εκ. 800 χιλ. Ευρώ και 25ετή παράταση αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, προκειμένου, όπως τόνισε η εισηγήτρια του θέματος και αρμόδια αντιδήμαρχος, Νούλα Τουμπουλίδου να γίνει χρήση των ευνοικών όρων.

 

“Προηγήθηκε μια συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών και συμφωνήθηκαν κάποια πράγματα για την επίλυση των οικονομικών ζητημάτων των ΟΤΑ. Στη συνέχεια ζητάμε ως δήμος Κοζάνης την αναπροσαρμογή-παράταση από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε βάθος 25ετίας των υφιστάμεων δανείων, προκειμένου να κάνουμε χρήση των ευνοικών όρων που είναι η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνσή των δανείων, καθώς τα περισσότερα λήγουν την επόμενη τριετία” δήλωσε η κ. Τουμπουλίδου. Υποστήριξε, δε, πως η συγκεκριμένη κίνηση δίνει ανάσα στον Καλλικρατικό δήμο, αφού το χαμηλό επιτόκιο εξαφαλίζει χρήματα και τον διευκολύνει.

 

Κάθετα διαφώνησαν όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης με την αναχρηματοδότηση, υποστηρίζονταςπως η δημοτική αρχή δεν ξεκαθάρισε αν θα μπει στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου εσωτερικών ή θα πάρει νέο δάνειο.

 

Όπως τόνισε η Άννα Νανοπούλου “όντας στους 23 υπερχρεωμένους δήμους υπάρχει πρόβλεψη με το νόμο του Καλλικράτη να λειτουργήσει το ταμείο εξυγίανσης που με υπουργική απόφαση δημιουργείται. Είναι θέμα ημερών η απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες που ένας δήμος θα μπαίνει στο ταμείο εξυγίανσης. Ωστόσο, ο δήμος Κοζάνης, χωρίς να το αποσαφηνίσει, έρχεται και ζητά να εγκρίνουμε ένα νέο δάνειο απο το Παρακαταθηκών για να αναχρηματοδοτήσει τα άλλα δάνεια και θα δημιουργηθεί έτσι και πάλι πρόσκαιρη ευχέρεια χωρίς να λύνεται πρόβλημα”.

 

“Η πολιτική όλων των χρόνων στα θέματα των ΟΤΑ πάει απο το κακό στο χειρότερο” δήλωσε ο Γιάννης Μητσιάκος.

 

Τέλος, ο Λευτέρης Ιωαννίδης επισήμανε πως “μεταφέρουμε τα δάνεια στους επόμενους, αυξάνοντας και το σύνολο των τόκων που θα κληθούμε να πληρώσουμε”.

Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: