Υπόθεση εβδομάδων η αναγγελία Παπακωσταντίνου για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

By on 17/07/2011

ΔΕΗΛύση- πακέτο που θα περιλαμβάνει τη πώληση συγκεκριμένου αριθμού μονάδων της ΔΕΗ, πιθανώς μαζί και με ανταλλαγές ενέργειας, δηλαδή swaps, είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους.

Κύκλοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος& Ενέργειας αναφέρουν πως η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών  και πως η λύση που συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτή της πώλησης σταθμών της ΔΕΗ.

Πηγή:energypress.gr

 

Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν πέσει ξανά και τα swaps -η ανταλλαγή δηλαδή λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ με ισόποση ενέργεια εταιρειών άλλων χωρών- που αν και κατά δήλωση του ίδιου του κ. Παπακωσταντίνου «από μόνα τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», εντούτοις εξετάζονται και πάλι στο πλαίσιο μιας συνδυαστικής πρότασης.

 

Λεπτομέρειες για το ποιες μονάδες βρίσκονται στη «λίστα» δεν έχουν γίνει γνωστές, το βέβαιο ωστόσο είναι πως μια προεπιλογή έχει ήδη γίνει. «Έχουμε κάποιες μονάδες στο νου μας, αλλά δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα τα ονόματά τους, καθώς το πακέτο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Πάντως, εντός της επόμενης εβδομάδας η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ολοκληρώνεται, και αν καταστεί δυνατό η αναγγελία θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου αναγνωρίζει ότι είναι άλλο πράγμα η νομική υποχρέωση της χώρας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – «θέμα που έχει πάει λίγο πίσω», όπως λέγεται- και άλλο η υποχρέωση που απορρέει από το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

 

Έχουμε καθυστερήσει

 

Με βάση την έκθεση για την κατβολή της 5ης δόσης του δανείου, η κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει εγκριθεί η νομοθεσία και να έχει ανατεθεί η διαχείριση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα.

Ο Yπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Παπακωνσταντίνου, βοηθούσης προφανώς και της εμπειρίας από το προηγούμενο πόστο του, εμφανίζεται να έχει πλήρη συνείδηση των καθυστερήσεων αλλά και των ασφυκτικών προθεσμιών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της σπουδής που έδειξε για την κατάθεση στη Βουλή του ενεργειακού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ – εδώ και λίγες ημέρες συζητείται ήδη στο κοινοβούλιο- το οποίο αφορά στην ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Το νομοσχέδιο αυτό και οι ρυθμίσεις που υποχρεωτικά φέρνει, συναντάται πολλάκις, στα χρονοδιαγράμματα που θέτει το αναθεωρημένο μνημόνιο. Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης για την καταβολή της 5ης δόσης, όσον αφορά στα βήματα στον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση ολοκληρώνει την εφαρμογή των μέτρων για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή. Οι τρίτοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της καύσης λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας στην ελληνική αγορά (2ο τρίμηνο του 2012)».

Διαχείριση για τα νερά, πώληση μονάδων για λιγνίτη

Από τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, γίνεται σαφές το γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην παρουσίαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για το νομοσχέδιο του 3ου ενεργειακού πακέτου, ανέφερε ότι «υλοποιείται παράλληλα η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά με υιοθέτηση του αντίστοιχου Κώδικα».

Στην ουσία, το ΥΠΕΚΑ πρέπει να φέρει άμεσα πρόταση για τη δημιουργία ανεξάρτητου διαχειριστή των υδατικών αποθεμάτων και των υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ πρέπει να καταλήξει σε πρόταση που να εξασφαλίζει την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες. Η σιωπηρή ανοχή των κοινοτικών ενόψει του σχεδίου πώλησης του 17% της ΔΕΗ προφανώς έληξε και συνεπώς πρέπει να αναμένονται αποφάσεις. Και οι πληροφορίες από το υπουργείο λένε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ…

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: