Εξομαλύνεται η κατάσταση της ρύπανσης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο

By on 13/07/2011
ΚΕΠΕΕξομαλύνθηκε χθες η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρύπανση στο ενεργειακό Λεκανοπέδιο στη Δυτική Μακεδονία, μετά τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης σωματιδίων κυρίως την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα.

 

Μάλιστα χθες το μεσημέρι και πιο συγκεκριμένα από τις 12-4, διακόπηκε κάθε είδους δραστηριότητα της ΔΕΗ, έπειτα από επικοινωνία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Δακή,  με τη  διευθύντρια του ΛΚΔΜ, κ. Κουρίδου.

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες στοιχεία υψηλών συγκεντρώσεων, τα οποία συνηγορούσαν στην ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα του τελευταίου 48ώρου.

 

Όπως επεσήμανε συγκεκριμένα ο Βασίλης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ποιότητας στο ΚΕΠΕ: «Είχαμε μια έξαρση το τελευταίο τριήμερο και συγκεκριμένα από την Κυριακή το βράδυ και μετά. Είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, πολύ πάνω από τα ισχύοντα όρια. Αυτό επικεντρωνόταν μέσα στο λεκανοπέδιο. Υψηλές συγκεντρώσεις είχε η περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Τώρα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, το βοριαδάκι βοήθησε και η ατμόσφαιρα σχεδόν καθαρίζει».

 

Μάλιστα έπειτα από τα στοιχεία που συνέλλεξε το ΚΕΠΕ που παρουσίασαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, η λειτουργία των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ αναστάλθηκε χθες από τις 12 μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο «βοήθησε ώστε να καθαρίσει η ατμόσφαιρα, γιατί ακριβώς δεν υπήρξε η εκπομπή άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα».

 

Οι υψηλότερες τιμές, κοντά στα 500 μικρογραμμάρια τιμή ωριαίων συγκεντρώσεων σημειώθηκαν στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων Φλώρινας, με τις φυσιολογικές τιμές να κυμαίνονται στα 50 μικρογραμμάρια. Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη τιμή συγκέντρωσης στη Μαυροπηγή έφτασε τα 495 μικρογραμμάρια σε ωριαία τιμή, αλλά η μέση τιμή για τη Δευτέρα ήταν στα 124 μικρογραμμάρια, που παραμένει εξαιρετικά υψηλά.

 

Να σημειωθεί, μόνο, πως οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη από την κλίμακα του 10, θεωρείται εξαιρετικά υψηλή! Χθες όσο η μέρα κυλούσε οι ενδείξεις ήταν αισθητά χαμηλότερες και η ατμόσφαιρα έδειχνε πως καθάριζε.

 

Η άπνοια των τελευταίων ημερών σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες στο χώρο του ενεργειακού λεκανοπεδίου, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση. Η άπνοια κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση για τον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Το ίδιος συμβαίνει όταν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αιωρούμενα σωματίδια» επεσήμανε ο κ. Ευαγγελόπουλος και κατέληξε λέγοντας πως «η παρέμβαση του ΚΕΠΕ σε ανάλογες περιπτώσεις βοηθάει την εξομάλυνση της κατάστασης».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: