Εγκρίθηκε ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας του δήμου Εορδαίας

By on 12/07/2011
ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣΣτη σύσταση 110 θέσεων στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του  προέβη ο Δήμος Εορδαίας, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, θέμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία   στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

 

 Οι νέες θέσεις θα καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό λόγω απαγόρευσης των προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων, ενώ σε δύο χρόνια περίπου, όπου θα προστεθούν νέες αρμοδιότητες και λόγω έλλειψης των αντίστοιχων  ειδικοτήτων στον   δήμο Εορδαίας, οι ενδιαφερόμενοι  θα απευθύνονται στον δήμο Κοζάνης για την  εξυπηρέτηση τους.

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

Στην εισήγησή της η δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, μίλησε για κανόνες και για αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους καινούργιους Καλλικρατικούς δήμους με υπηρεσίες και γραφεία που θα πρέπει να οργανωθούν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

 

Είπε ότι  σε ποσοστό 80% οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν στον δήμο  αλλά δημιουργούνται και νέες όπως των κοινωνικών δομών, των λαϊκών αγορών, των καταστημάτων, με πρόσθετες αρμοδιότητες που θα πρέπει να οργανωθούν με διευθυντές και προισταμένους, ενώ υπήρξαν προτάσεις για περισσότερα άτομα που απαιτούνται προκειμένου  να καλυφθούν οι  ανάγκες του δήμου.

 

Αποφάνθηκε ότι  έγινε καλή δουλειά, αφού στον κανονισμό  συμπεριελήφθησαν όλες οι υπηρεσίες και οι ανάγκες του δήμου θεωρώντας ότι η στελέχωση και η οργάνωση τους θα εξυπηρετήσει τον πολίτη. Το προσωπικό του δήμου ανέρχεται στα 306 άτομα  κάποια από τα οποία θα μετακινηθούν στις νέες υπηρεσίες για να καλύψουν τις  νέες θέσεις αλλά  και κάποιες ειδικότητες όπως επί παραδείγματι του  κτηνιάτρου που συστήνεται , κοινωνικού λειτουργού,  τα τμήματα κοινωνικών δομών και προνοιακών επιδομάτων.

 

Τόνισε ιδιαίτερα το πρόβλημα με την απαγόρευση των προσλήψεων μονίμου προσωπικού, ενώ, περιορισμός υπάρχει και ως προς το έκτακτο προσωπικό, αναφέροντας ενδεικτικά η κ. Βρυζίδου ότι εστάλησαν δύο φορές οκτάμηνες συμβάσεις προσωπικού για έγκριση χωρίς καμία απάντηση,  ενώ, το υπουργείο εσωτερικών έδωσε το πράσινο φώς μόνο για 65  προσλήψεις ορισμένου χρόνου, ανταποδοτικού χαρακτήρα και αφορά σε εργάτες καθαριότητας, όταν απαιτούνται περισσότεροι από 100 λόγω του εύρους που καλύπτει ο δήμος Εορδαίας.

 

Η Κατερίνα Ιτσκου αρμόδια υπάλληλος του γραφείου προγραμματισμού του δήμου Εορδαίας σημειώνει ότι οι θέσεις  που συστάθηκαν  και ανέρχονται στις 110 ( 32 ΠΕ, 27 ΤΕ, 20 ΥΕ, και 31 ΔΕ)   δεν αρκούν  για να υποστηρίξουν  σε οριζόντια και κάθετη βάση τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του δήμου αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, και  θα καλυφθούν από  μετατάξεις και αναγκαστικές  μετατάξεις προσωπικού από άλλους φορείς υπό την έννοια της ορθής κατανομής του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού  ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

 

Σημείωσε ότι από τις αρχές του 2013 έρχονται   νέες αρμοδιότητες ορισμένες εκ των οποίων δεν θα μπορούν να υποστηριχθούν από τις υπηρεσίες του δήμου με συνέπεια οι πολίτες να απευθύνονται στον δήμο Κοζάνης γιατί εκεί μετακινήθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης , ενώ στον δήμο Εορδαίας ήλθαν μόνον 10 γεωπόνοι από μετάταξη που θα στελεχώσουν την υπηρεσία αγροτικής ανάπτυξης. «Το πρόβλημα ανάγεται στην υπαιτιότητα της Πολιτείας που δεν έλαβε πρόνοια από τη στιγμή που δίδονται αρμοδιότητες και δεν προσλαμβάνεται το κατάλληλο προσωπικό για την στελέχωση τους».

 

Τι γίνεται με την απογραφή;

 

Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, Λάζαρος Λωτίδης, αφού συνεχάρη την κ. Ιτσκου για την όλη παρουσίαση ρώτησε  την κ. Βρυζίδου εάν ολοκληρώθηκε η απογραφή του δήμου γιατί «ίσως να είμαστε από τους ελάχιστους δήμους στη χώρα που δεν γνωρίζουμε εάν χρωστάμε, σε ποια κατηγορία είμαστε, στους λιγότερο η περισσότερο χρεωμένους, στους υπερχρεωμένους, και είναι απορίας άξιο γιατί δεν το κάνατε. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τι υπάρχει  από πίσω; Έληξε εδώ και καιρό η προθεσμία, πολλοί είναι οι δήμοι που προχώρησαν,  και στη δική μας περίπτωση βαδίζουμε σε ένα τοπίο θολό. Πως γίνεται ο σχεδιασμός? Πάνω σε τι είδους δεδομένα;» προσθέτοντας ο κ. Λωτίδης ότι σύντομα θα επαναφέρει το μείζον αυτό θέμα προς συζήτηση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: