giapraki.com

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Θερινό σχολείο για την παραγωγή ενέργειας από ηλιακά συστήματα

Από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και για 15 ημέρες μηχανολόγοι και μηχανικοί εκπαιδεύονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα παραγωγής ενέργειας από ηλιακά συστήματα, σε ένα θερινό σχολείο που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο ίδρυμα.

 

Το εργαστήριο περιβαλλοντικών ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησε φέτος για πρώτη φορά ένα θερινό σχολείο, με έναυσμα την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης στην περιοχή και τις ανάγκες που θα προκύψουν από αυτό.

 

Πηγή:kozani.tv

 

«Το φωτοβολταϊκό θα στελεχωθεί από μηχανικούς στο κομμάτι της εγκατάστασης, της λειτουργίας και της συντήρησης, επομένως οι μηχανικοί πρέπει να είναι έτοιμοι. Θεωρούμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας το τμήμα μας να μπει μπροστά και να προσφέρει στους νέους μηχανικούς τις γνώσεις που είναι απαραίτητες» τονίζει ο καθηγητής Γιάννης Μπάρτζης, διευθυντής εργαστηρίου περιβαλλοντικών ερευνών του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 

Οι συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο θα παρακολουθήσουν όλη τη γκάμα των μαθημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά συστήματα. Όσοι δεν έχουν αποκτήσει τις γνώσεις αυτές στο πανεπιστήμιο θα μάθουν περισσότερα για τα θέματα αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι θα φρεσκάρουν τις γνώσεις τους με τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις γύρω από το θέμα.

 

«Δυσκολίες σίγουρα υπάρχουν, καθώς οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Το τμήμα, όμως, συνεχίζει και θέλει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Για το λόγο αυτό όλα τα μέλη ΔΕΠ εργάζονται προς την κατεύθυνση του να βγάζουμε καλούς μηχανικούς και καλούς επιστήμονες και να τιμούμε επάξια το όνομα του Πανεπιστημίου» επισήμανε ο πρόεδρος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών, Ευστάθιος Κικινίδης.

 

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι επιστήμονες και οι φορείς που παραβρέθηκαν στην έναρξη του σχολείου εξήραν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του θερινού σχολείου και έθεσαν ως στόχο το τμήμα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

«Ο στόχος του θερινού σχολείου είναι να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία που υπάρχει μέσα στο τμήμα στον έξω κόσμο, στους μηχανικούς και σε όσους ασχολούνται με τα θέματα παραγωγής ενέργειας από ηλιακά συστήματα. Κατ’ αρχάς, όσοι συμμετέχουν θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις στις δεκαπέντε μέρες διάρκειας του σχολείου. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου Π. Πατιάς, ενώ το μέλος Ηλίας Βλαχόπουλος δήλωσε πως «όποια δράση αναλαμβάνουμε στοχεύει στο να αναδείξουμε την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και να ενισχύουμε τη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίου ΔΕΗ σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος».

Exit mobile version