giapraki.com

Συνέχιση της καταγραφής των ζημιών κτισμάτων στη Μαυροπηγή

 

Μέλη της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ, που εκπονεί μελέτη για το ρήγμα της Μαυροπηγής  υπό τον καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρο Τσάπανο, βρίσκεται στη Μαυροπηγή, προκειμένου να πραγματοποιήσει καταγραφή και χαρακτηρισμό των ζημιών που υπέστησαν κτίσματα του οικισμού από την εμφάνιση του ρήγματος που εντοπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι σε αγροτική περιοχή του οικισμού, πλησίον του ορυχείου Μαυροπηγής, και το οποίο, σύμφωνα με την πρόδρομη έκθεση του ΑΠΘ, οφείλεται στη δραστηριότητα του ορυχείου.

 

Πηγή:Πτολεμαίος

 

Ήδη έχουν ειδοποιηθεί από το τοπικό συμβούλιο οι πληγέντες ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν υποστεί ρωγμώσεις προκειμένου να παραστούν σε μία ενημέρωση που θα πραγματοποιήσει το κλιμάκιο της μελετητικής ομάδας του ΑΠΘ.

 

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες,  τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και Πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις «Η Μαύρη Πηγή», Αναστάσιος Εμμανουήλ, κάτοικοι του οικισμού θα ζητήσουν από τους επιστήμονες του ΑΠΘ να τοποθετηθούν αναφορικά με το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας που είχε σημειωθεί στις 22 Ιουνίου στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας, καθώς είχαν καταγραφεί περί τις τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων ότι επρόκειτο για «μικροδιέγερση τοπικού χαρακτήρα», διάχυτος είναι μεταξύ των κατοίκων ο φόβος ότι για τη σεισμική δραστηριότητα ευθύνονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στην περιοχή.

 

Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμα και μηχανικοί της ίδιας της ΔΕΗ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σχετίζεται το φαινόμενο της σεισμικής δραστηριότητας με την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, πόσο μάλλον που οι εν λόγω σεισμικές δονήσεις ήταν επιφανειακές, είχαν δηλαδή μικρό εστιακό βάθος.

 

Σημειώνεται ότι ήδη ο δήμος Εορδαίας κατέθεσε στη μελετητική ομάδα του ΑΠΘ το ποσό των 56.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των 80.000 € στο οποίο ανέρχεται το ύψος του κόστους της μελέτης των επιστημόνων του ΑΠΘ. Όσο για την ολοκλήρωση της μελέτης του ΑΠΘ για το ρήγμα της Μαυροπηγής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Μαυροπηγής αυτή αναμένεται στα τέλη του καλοκαιριού.

 

Στα μέσα Ιουλίου εξάλλου αναμένεται να γίνει κοινή συνάντηση όλων των φορέων
που μελετούν το ρήγμα της Μαυροπηγής προκειμένου να γίνει παρουσίαση και σύγκριση των στοιχείων και των πορισμάτων του κάθε φορέα, καθώς εκτός από το ΑΠΘ το ρήγμα παρακολουθείται από την ίδια τη ΔΕΗ, το ΙΓΜΕ, ακόμα και από την ΑΝΚΟ ΑΕ με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης.

Exit mobile version