- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
200.000 € ετησίως θα αποφέρει το αιολικό πάρκο στη “Μαγούλα” Ασκίου
Ποσό της τάξεως των 215.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ετησίως στο Δήμο Εορδαίας και στην Τ.Κ. Βλάστης η δημιουργία αιολικού πάρκου που προτίθεται να εγκαταστήσει ιδιωτική εταιρεία στο Ανατολικό Άσκιο (Σινιάτσικο) και συγκεκριμένα στη θέση «Μαγούλα» της Τ.Κ. Βλάστης του Δήμου Εορδαίας.
Τα παραπάνω τονίστηκαν από μηχανικούς της εταιρείας “Ε. Τζαβάρας” και από την «Εστία Σύμβουλοι- Μηχανικοί ΑΕ» κατά τη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βλάστη.
Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται σε απόσταση 5.500 μ. από τον οικισμό της Βλάστης και 2.5000 μ. περίπου από το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας και η ονομαστική ισχύς του ανέρχεται σε 28MW (14 Ανεμογεννήτριες –Α/Γ).
Αναφερόμενοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα του έργου, οι εισηγητές τόνισαν ότι στη θέση χωροθέτησης του αιολικού πάρκου δεν υπάρχει κανένα καθεστώς απαγόρευσης ούτε και ασυμβατότητα με εγκατάσταση αιολικού πάρκου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Για το λόγο αυτό το έργο έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες- εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τονίστηκε επίσης ότι τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή, δεν θα επιβαρύνουν καμία από τις υφιστάμενες δραστηριότητες της περιοχής. Οι ανεμογεννήτριες και ο λοιπός εξοπλισμός δεν περιφράσσονται και καταλαμβάνουν χώρο περίπου 20m2 ανά ανεμογεννήτρια, ενώ οι συνολικές επεμβάσεις για την υλοποίηση του έργου (εγκατάσταση Α/Γ)και χάραξη νέας οδοποιίας) απαιτούν αθροιστικά μόνο 100 στρέμματα περίπου. Αυτό σημαίνει ότι στον ίδιο χώρο θα συνεχίσουν κανονικά οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες αλλά και οι υπόλοιπες δραστηριότητες π.χ. πεζοπορία, ορειβασία κλπ. χωρίς εμπόδιο.
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι «η λειτουργία του αιολικού σταθμού είναι εντελώς ακίνδυνη για το περιβάλλον και αντίθετα το ωφελεί. Δεν υπάρχουν ούτε εκπομπές ρύπων ούτε θόρυβος- ο θόρυβος των Α/Γ είναι λιγότερος από αυτόν που κάνει ο αέρας όταν φυσάει.» Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η απόσταση από τον οικισμό της Βλάστης είναι περίπου 5,5 χιλμ. και δεν θα υπάρχει καμία όχληση από το έργο προς τον οικισμό, ούτε και το καταφύγιο και τις τουριστικές μονάδες της περιοχής.
Από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου και την παραγωγή καθαρής αιολικής ενέργειας αναμένονται πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, με μείωση εκπομπής ρύπων από τους λιγνιτικούς σταθμούς της περιοχής Πτολεμαΐδας. Επισημάνθηκε δε ότι η κοινότητα Βλάστης θα μετατραπεί σε μια περιβαλλοντικά καθαρή κοινότητα, μια που η ενέργεια που καταναλώνει θα παράγεται από αιολικό πάρκο και όχι από το λιγνίτη.
Οι εισηγητές υπογράμμισαν ακόμη ότι «οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν μεταλλικό κυλινδρικό συμπαγή πυλώνα και είναι αργόστροφες (περίπου 15-20 στροφές το λεπτό) και για το λόγο αυτό είναι πρακτικά μηδενικές οι απειλές προς την ορνιθοπανίδα που ζει στην περιοχή ή μετακινείται περνώντας από αυτή την περιοχή. Με τη λήξη της επένδυσης (20ετια) ο επενδυτής δεσμεύεται να αποκαταστήσει το χώρο του έργου με αποξήλωση και απόσυρση των Α/Γ.»
Τα οφέλη
Ειδική αναφορά έγινε στα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση για την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους, καθώς: Το 3/% των ακαθάριστων εσόδων δίδεται ως ανταποδοτικό τέλος στους Δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνεται το γήπεδο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου. Το ποσό αυτό με βάση τις ανεμολογικές μετρήσεις οι οποίες έχουν γίνει, θα είναι περίπου 185.000 ανά έτος, ανάλογα με την ένταση των ανέμων της κάθε χρονιά. Από αυτό το ποσό το 1/3, δηλαδή 70.000 ευρώ ανά έτος θα μειώνει ή και θα μηδενίζει τους λογαριασμούς ρεύματος ΔΕΗ των νοικοκυριών και των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινότητας Βλάστης στα όρια της οποία είναι εγκατεστημένος ο σταθμός κι εφόσον το ποσό αυτό δεν απορροφηθεί πλήρως από τους καταναλωτές της Βλάστης, το ποσό που θα περισσεύει θα διανέμεται στα λοιπά πλησιέστερα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Εορδαίας.
Το υπόλοιπο, δηλαδή περίπου 115.000 ευρώ, θα χορηγείται στον τοπικό πρωτοβάθμιο ΟΤΑ για ανταποδοτικά έργα στην περιοχή του αιολικού σταθμού (με προτεραιότητα απορρόφησης από την Τ.Κ. Βλάστης) Με τα κεφάλαια αυτά η τοπική κοινωνία μπορεί να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει πλήθος από δραστηριότητες προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Επίσης, ένα τμήμα της περιοχής εγκατάστασης των Α/Γ είναι κοινοτική έκταση της Βλάστης. Οι 3 από τις 14 ανεμογεννήτριες βρίσκονται εντός της κοινοτικής έκτασης, Με βάση σχετικό συμφωνητικό θα αποδίδεται ένα επιπλέον ανταποδοτικό όφελος στην Τ.Κ. Βλάστης, ύψους 2% των ακαθόριστων εσόδων που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες Α/Γ που υπολογίζεται περίπου σε 30.000 ευρώ ανά έτος.
Σημειωτέον ότι θα απασχολούνται στο έργο μονίμως δύο εργαζόμενο από την Τ.Κ. Βλάστης ή αν αυτό δεν είναι δυνατό από την ευρύτερη περιοχή το Δήμου Εορδαίας. Τα λίγα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν, όπως βελτίωση υφιστάμενων δρόμων, καθώς και διάνοιξη νέων δρόμων θα βοηθήσουν ξυλοκόπους, γεωργούς και κτηνοτρόφους στις εργασίες τους και θα τους διευκολύνουν στις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Το Τοπικό Συμβούλιο Βλάστης έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα θετικά για την επένδυση αυτή- ομόφωνη απόφαση είχε λάβει και το πρώην κοινοτικό συμβούλιο όταν η Βλάστη ήταν αυτόνομη κοινότητα, ενώ επίσης θετικά γνωμοδότησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με το σκεπτικό ότι υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση του Τ.Σ. Βλάστης.
Στο μεταξύ όμως το πότε και εάν θα ξεκινήσει η επένδυση, που προγραμματίζεται για το 2014, θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς εκκρεμεί μία προσφυγή κατοίκου Βλάστης προς το ΣτΕ.
Σημειώνεται τέλος ότι έντονες αντιδράσεις για το έργο αυτό είχαν εκφραστεί πέρσι από δεκάδες συλλόγους (φυσιολατρικούς, κτηνοτροφικούς, αθλητικούς, ορειβατικούς και πολιτιστικούς) της Εορδαίας, του π. δήμου Ασκίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Άσκιο.
0 comments