Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Περί πλατάνου και άλλων δέντρων (2ος γύρος και τελευταίος)
By Voula Z on 16/09/2012
Το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου στην απάντηση του για τον άρρωστο πλάτανο στη Νιούλη απαριθμεί τις μέχρι τώρα ενέργειες του (καμιά αντίρρηση), αλλά αποφεύγει «να θέσει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων».
Δέχεται μεν ότι η αιτία που το δέντρο πήρε την κατιούσα είναι «παλαιότερες εργασίες γύρω από τις ρίζες» (σσ. τις .. σακάτεψαν όταν έσκαβαν για την τηλεθέρμανση), αλλά δεν κατονομάζει τον υπεύθυνο, που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ΕΠΙΒΛΕΨΗ, δηλαδή η ίδια η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
Αποσιωπά η αρμόδια Υπηρεσία γενικότερα τις ευθύνες του Δήμου στον τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, της ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των δέντρων και της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ των ενόχων.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε δύο μόνο παραδείγματα χαλαρής στάσης: α) Πριν λίγα χρόνια ιδιώτης έκοψε 11 δέντρα σε πεζοδρόμιο. Στις 18/12/2012 εκδικάζεται η υπόθεση αυτή με μηνυτή την Οικολογική Κίνηση. Στη θέση μας έπρεπε να είναι ο Δήμος Κοζάνης (που άλλωστε φύτεψε τα δέντρα) και είχε ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΗ του συμβάντος. Πλην όμως προτίμησε να .. στρίψει δια του αρραβώνος ! β) Το 2007 καταθέσαμε στον εισαγγελέα ένα ογκώδη φάκελο με δεκάδες περιπτώσεις δέντρων που είτε κόπηκαν παράνομα είτε δεν μπήκαν σε πεζοδρόμια της πόλης, λόγω αντιδράσεων κάποιων περιοίκων. Κι εδώ ο Δήμος δεν θέλησε να κάνει τον κακό για ευνόητους λόγους.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας του Δήμου και συγκεκριμένα στο κομμάτι που αναφέρεται στην κατασκευή του δημοτικού κήπου. Συμφωνούμε ότι ο κήπος είναι μια διέξοδος για αρκετούς πολίτες και γι αυτό πιέσαμε για την κατασκευή του από το 1994. Διαφωνούμε όμως με τη λογική που λέει ότι «κόβω ένα δέντρο, αλλά βάζω δύο». Όταν μπορείς να σώσεις και το ένα, ο συμψηφισμός δεν αποτελεί άλλοθι. Εν πάση περιπτώσει ο χώρος και ο χρόνος δεν προσφέρονται να συζητήσουμε αναλυτικά για το πόσες κακοτεχνίες και αστοχίες έγιναν τότε. Μας εκπλήσσει όμως το γεγονός ότι η Υπηρεσία Πρασίνου μιλά για 4 μόνο πεύκα που κόπηκαν.
Οι επιβλέποντες της Υπηρεσίας είχαν πάει τότε να δουν πόσα κόπηκαν ή αρκέστηκαν στις δηλώσεις του κατασκευαστή ; Άλλο τι λένε οι μελέτες κι άλλο τι κάνουν οι εργολάβοι, όταν η επίβλεψη είναι χαλαρή. (Στον τομέα των αυθαιρεσιών αυτού το είδους η Ελλάδα έχει ρεκόρ Γκίνες !). Εμείς λοιπόν με βάση μια μόνο φωτογραφία (του 2004) μετρήσαμε 6 -7 κομμένα πεύκα.
Πώς οι του Δήμου μιλάνε μόνο για 4 ; Να μην αναφέρουμε και τις ακρωτηριασμένες ρίζες πολλών πεύκων δίπλα στο τοιχίο. Μπορεί να μην είμαστε ειδικοί στα δέντρα, αλλά στο μέτρημά τους και στο … καραούλι έχουμε μακρά «προϋπηρεσία» !
(Φωτο 2004 : Κατασκευή δημοτικού κήπου. Κομμένα πεύκα )
Όσον αφορά στο δια ταύτα, δηλαδή το αύριο του ταλαίπωρου πλατάνου: Το ότι δημοσιοποιήσαμε το πρόβλημα βγήκε σε καλό. Μαζέψαμε διάφορες συμβουλές. Π.χ από ειδικό μυκητολόγο που ενημερώθηκε μέσω του .. Παν/μίου του Αιγαίου (!), πήραμε την εξής γνώμη: «Από τις φωτογραφίες σας φαίνεται ότι το δένδρο έχει νέα βλάστηση και μάλιστα εύρωστη. Αν είχε το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, τότε η νέα βλάστηση δεν θα υπήρχε ή θα είχε έντονες νεκρώσεις. Ο εγκιβωτισμός των ριζών είναι λάθος, διότι οι ρίζες κάνουν ανταλλαγή αερίων, όποτε χρειάζονται οξυγόνο. Όσον αφορά τις νεκρώσεις στον κορμό πιθανόν από παλαιότερες πληγές να έχουν μπει έντομα και ξυλοσηπτικοί μύκητες οπότε εκεί θα δημιουργηθεί κουφάλα. Τα κλαδέματα που γίνονται να καλύπτονται με μυκητοκτόνο στις τομές κλπ κλπ». Από φίλο γεωπόνο επίσης προτάθηκε «η απολύμανση των πληγών με βιολογικά σκευάσματα, η λίπανση του εδάφους με οργανικά, το ράντισμα με βιολογικά εντομοκτόνα ώστε να βοηθήσουμε τον πλάτανο και από το φύλλωμα πριν τη φυλλόπτωση». Το κόστος των σκευασμάτων είναι μικρό.
Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς δεν θέλουν να κάνουν τον έξυπνο, τη στιγμή που δεν έχουν δει το δέντρο από κοντά. Απλώς θέτουν την πείρα τους υπόψη της Δημοτικής Υπηρεσίας Πρασίνου, η οποία υποθέτουμε ότι γνωρίζει αρκετές από αυτές τις «συνταγές» και βέβαια είναι η αρμόδια για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης πάντα ήταν οπαδός της αυστηρής κριτικής αλλά και της συνεργασίας με τις Υπηρεσίες. Το ίδιο πράξαμε και τώρα. Πριν δημοσιεύσουμε οτιδήποτε ήρθαμε σε επαφή με τους γεωτεχνικούς του Δήμου και διασταυρώσαμε τις πληροφορίες μας, ώστε να μην αδικήσουμε κανέναν. Και πάλι είμαστε στη διάθεση τους να βοηθήσουμε με όποια νέα δεδομένα έχουμε συλλέξει.
Όποιος προβάλει τα προβλήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία.
Η δημοσιοποίηση βοηθά να υπάρξουν περισσότεροι κοινωνοί και καλύτερες λύσεις.
Οι αποκλειστικότητες και τα ιερατεία της γνώσης ανήκουν στο παρελθόν.
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
15-9-2012
0 comments