ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Για το προσωπικό των ΤΕΙ της χώρας.
Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού.
Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 27% το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η μείωση του διδακτικού προσωπικού από το 2008 έως το 2013 ήταν πάνω από 50%, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας των ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2015/16 εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις διδακτικού προσωπικού (54 θέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων), έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15 (μείωση περίπου 17%) και 1080 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2013/14.
Είναι επίσης δεδομένο ότι το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ, σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 80% (σε κάποια περιφερειακά Τμήματα μπορεί να φτάνει και το 100%), είναι έκτακτο, με συμβάσεις τετράμηνες πολλές φορές, που δεν καλύπτουν ούτε το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τα τελευταία χρόνια γενικεύτηκε και το καθεστώς των «πανεπιστημιακών υπότροφων», που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ίδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα.
Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές να τα διδάξουν, εργαστήρια συμπτύσσονται, θέτοντας ακόμα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των σπουδαστών και του προσωπικού. Οι σπουδαστές δεν μπορούν να δηλώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους, καθώς αυτά αφαιρούνται από τα προγράμματα σπουδών, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Οι εξελίξεις αυτές είναι ενταγμένες στη στρατηγική στόχευση των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης να αλλάξει ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, πολλά από τα Τμήματα να εξελιχθούν σε πάροχους φτηνών καταρτίσεων. Έτσι, στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης, προωθείται η πιο στενή σύνδεση των Τμημάτων ΤΕΙ με τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρήσεων, με άμεσο κόστος στην τσέπη αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
- Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να διδάσκονται με επάρκεια όλα τα μαθήματα των ΤΕΙ, να διεξάγονται τα εργαστήρια χωρίς ελλείψεις σε επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες.
- Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, να προκηρυχτούν άμεσα θέσεις για διδακτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
- Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Οι βουλευτές |
Σταύρος Τάσσος
Γιάννης Γκιόκας Γιάννης Δελής Νίκος Καραθανασόπουλος Γιώργος Λαμπρούλης Διαμάντω Μανωλάκου Νίκος Μωραΐτης Μανώλης Συντυχάκης |