giapraki.com

Δήμος Εορδαίας:Έκθεση μνήμης και τιμής ''Το '12 και η εποχή του''

Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας
13 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2012
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012, 18:00

 

Ο Δήμος Εορδαίας και το Νομιικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Παιδείας (ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π.), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας από τον Τουρκικό ζυγό, οργάνωσε και παρουσιάζει μια έκθεση αφιέρωμα στην εποχή και τους πρωταγωνιστές της ιστορικής στιγμής για την Πτολεμαΐδα, αλλά και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους.

 

Η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, αναφερόμενη στη σημαντική δράση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ανάφερε:

 

«Το 2012 είναι χρονιά ορόσημο για την Πτολεμαΐδα, την Εορδαία και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του τόπου μας. Μια απελευθέρωση σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό που έδωσε ώθηση και έσπειρε τους καρπούς του μέλλοντος.

 

Στην εποχή που ο πολιτισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα, αλλά είναι αναγκαιότητα και ο κάθε τόπος έχει την ανάγκη να διατηρήσει το ιστορικό του αποτύπωμα ως ένα σημαντικότατο κεφάλαιο για την περαιτέρω εξέλιξή του, η ανάμνηση του παρελθόντος δίνει σε όλους δύναμη για το μέλλον.

 

Μέσα από την έκθεση μνήμης και τιμής θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της μνήμης και θα μπούμε βαθιά μέσα στις ρίζες του χρόνου και του χώρου.
Για να ανασκαλέψουμε το παρελθόν μας, να ανακαλέσουμε σημαντικές στιγμές μέσα από κειμήλια και γκραβούρες και να ξαναζωντανέψουμε εικόνες δεμένες με τις ιστορίες, τις περιπέτειες και τις αγωνίες των προγόνων μας που έβαλαν τα θεμέλια για να στερεώσουν και να προκόψουν στη συνέχεια οι επόμενες γενιές.

 

Ως δήμαρχος Εορδαίας αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που διοργανώνουμε αυτή την έκθεση μαζί με τόσα άλλα σημαντικά γεγονότα που δίνουν μια αισιόδοξη προοπτική που τόσο χρειαζόμαστε».

 

Η Πρόεδρος της ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π Θεοπίστη Κρυσταλλίδου παρουσίασε με τη σειρά της την φιλοσοφία και τους σκοπούς της έκθεσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του εκπαιδευτικού προγράμματος σημειώνοντας:

 

«Σήμερα οι εκθέσεις αποτελούν μια ολοκληρωμένη διαδικασία τεκμηρίωσης και μάθησης. Αφηγούνται μια πραγματική ιστορία και μετατρέπουν τους επισκέπτες, από αδιάφορους παρατηρητές , σε ουσιαστικούς συμμετέχοντες.

 

Οι επισκέπτες  παρατηρούν, καταλαβαίνουν, μαθαίνουν τα γεγονότα, αντιλαμβάνονται το κλίμα της εποχής, ανακαλύπτουν τους πρωταγωνιστές, καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις.
Η επιλογή για την διοργάνωση μιας έκθεσης αντίστοιχης της σημασίας και της βαρύτητας του Εορτασμού, προσφέρει την δυνατότητα και την ευκαιρία επανατοποθέτησης της περιοχής μας, ιστορικής τεκμηρίωσης και καταγραφής, αλλά και απόδοσης της οφειλόμενης τιμής.

 

Η έκθεση «Μνήμης και Τιμής» συνδυάζεται ιδανικά με το σύνολο των εκδηλώσεων που οργανώνει  ο Δήμος,  μιας και προσφέρει το ιστορικό φόντο, το κλίμα και το πνεύμα της εποχής, αλλά και την «εικονοποίηση», όσων αναλυτικά θα παρουσιασθούν στις εξειδικευμένες εκδηλώσεις (ημερίδες και διημερίδες).
Η έκθεση αυτή και κάθε έκθεση αποκτά αξία και νόημα, όταν τα εκθέματα και η ιστορία του αφηγείται πλουτίζουν τις γνώσεις και τις ζωές των επισκεπτών, ιδίως των νεώτερων. Είναι σημαντικό να μεταδώσουμε τις πληροφορίες και το κλίμα της εποχής στα νέα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν την αξία της πατρίδας, που σήμερα καλούμαστε να υπερασπισθούμε.

 

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Έκθεσης, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σαν καταλύτης γνώσης και σαν κίνητρο εξερεύνησης, για όλα τα παιδιά, τόνισε η κα Κρυσταλλίδου και συμπλήρωσε:

 

«Αναλυτικό υλικό προετοιμασίας πριν την επίσκεψη στέλνεται στα σχολεία, ώστε να μπορέσουν να προετοιμασθούν κατάλληλα, γνωρίζοντας το ιστορικό υπόβαθρο και τα πρόσωπα της εποχής.

 

Ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης, σχεδιασμένο να εξάψει την φαντασία και να μεταδώσει γνώσεις στα παιδιά
Εκπαιδευτικό Τετράδιο επίσκεψης, ώστε να γίνει αποτελεσματική καταγραφή των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκόμισαν τα παιδιά.
Όλα αυτά δημιουργούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσουν και γι αυτό, και προσκαλούμε όλα τα παιδιά της Εορδαίας, της Μακεδονίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, να την επισκεφτούν.»

 

Ο επιμελητής της έκθεσης, ως ιστορικός και μουσιογραφικός υπεύθυνος, Αντώνης Δ. Σκιαθάς παρουσίασε αναλυτικά το περιεχόμενο της έκθεσης η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, τεκμήρια και ντοκουμέντα του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου 1912 από σοβαρές ιδιωτικές συλλογές καθώς και από το αρχείο της ΕΡΤ,  που τεκμηριωμένα υπηρετούν την ιστορική μνήμη μέσα από την αρχειακή τους συγκρότηση.

 

Η εποχή , τα γεγονότα και οι πρωταγωνιστές της περιόδου των βαλκανικών πολέμων 1912 – 1913 μουσειογραφικά  θα παρουσιαστούν με τα αντίστοιχα ιστορικά τεκμήρια και το οπτικοακουστικό υλικό που θα τα συνοδεύει όπως:

 

Προσωπικά αντικείμενα του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄, του διαδόχου και μετέπειτα Βασιλέως Κωνσταντίνου, καθώς και τεκμήρια πολιτικών προσωπικοτήτων της εποχής μεταξύ αυτών του Ελευθερίου Βενιζέλου του Ναύαρχου Κουντουριώτη κ.α.

Πνευματικών και κοινωνικών προσωπικοτήτων της εποχής όπως του Κωστή Παλαμά, Γρηγόρη Ξενόπουλου και Παύλου Νιρβάνα.

Έντυπο υλικό επιστολές  πρωτότυπες εφημερίδες, αποφάσεις και διατάγματα που αφορούν τόσο τους πρωταγωνιστές όσο και τα γεγονότα της εποχής.
Τεκμήρια και ντοκουμέντα των πρώτων 20 χρόνων του 20ου αιώνα που αφορούν την εκπαίδευση και τη μετανάστευση.
Φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της πνευματικής ζωής της περιόδου.
Τεκμήρια που αφορούν το πολεμικό ναυτικό και το θωρηκτό Αβέρωφ, καθώς και αντικείμενα που αφορούν την καθημερινή ζωή της εποχής.

 

Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν ιδιαίτερα και ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων τους αντιδημάρχους Απ. Χατζόπουλο, Χαρ. Παναγιωτίδη και Γιάν. Ασπράγκαθο, τους συλλέκτες Χρ.  Κεβρεκίδη και Δημ. Λιακάκο, τα μέλη του ΔΣ του ΝΠΔΔ ΚΟΙ Π ΠΑ Π και ιδιαίτερα τον κ. Δημ. Πορφύρη, τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου, τους εργαζόμενους του Μουσείου, αλλά και των δημοτικών υπηρεσιών.

Exit mobile version