- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
100 χρόνια Υπερσιβηρικός: Μόνο η φαντασία μπορεί να περιγράψει την διαδρομή
Ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος είναι σιδηροδρομικός άξονας που συνδέει τη Μόσχα και την ευρωπαϊκή Ρωσία με τις ρωσικές επαρχίες της Άπω Ανατολής, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Η κύρια διαδρομή, ο υπερσιβηρικός, φτάνει από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσω της νότιας Σιβηρίας και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1891 και του 1916. Με 9.288 χιλιόμετρα, σε 8 χρονικές ζώνες, το ταξίδι διαρκεί περίπου 7 ημέρες. Σήμερα άλλες τέσσερις διαδρομές ξεκινούν από τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο.
TransSiberian Railway λοιπόν ή στα ελληνικά Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος
Το βίντεο της Google
Υπερσιβηρικός: Μόνο η φαντασία μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα
Ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος «ακούει» στο όνομα η μεγαλύτερη διαδρομή τρένου παγκοσμίως. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο διαδρομών αποτελούμενο από μικρά τοπικά δίκτυα, το οποίο εκτείνεται σε μια περιοχή που καλύπτει 9.289 χιλιόμετρα, από τη Μόσχα, στα δυτικά της Ρωσίας έως και το Βλαδιβοστόκ στο ανατολικό άκρο της χώρας.
Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και θρυλικά τρένα όλων των εποχών, μαζί με άλλα ξακουστά, όπως το Orient Express και το Indian Pacific. Ταινίες, βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, αφιερώματα, ακόμη και τραγούδια έχουν γραφτεί , γυριστεί, ζωγραφιστεί και ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τρένο.
Η κατασκευή
Η κατασκευή του Υπερ-σιβηρικού ξεκίνησε στα τέλη του προ-περασμένου αιώνα, κατά τη δεκαετία του 1890, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση επέκτασης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της τσαρικής αυτοκρατορίας.
.
Ο Υπερ-σιβηρικός αποτελούσε μία ανάγκη της εποχής, απαντώντας σε πολλά προβλήματα του κόσμου. Από τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών (ελλείψει οδικού δικτύου), σύνδεση των πιο απομονωμένων περιοχών με τα τοπικά, αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως επίσης και εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών ( Ρωσο-ϊαπωνικός πόλεμος, Β’ Παγόσμιος κλπ).
Ο σιδηρόδρομος σήμερα
Ακόμα και σήμερα ο Υπερ-σιβηρικός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα (αν όχι το σημαντικότερο) μεταφορικά μέσα της Ρωσίας. Αγαθά και άνθρωποι μεταφέρονται αθρόα πάνω στις ράγες του, ενώ συνιστά έναν πολύ ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις των τρένων, των ταξιδιών και των περιηγήσεων.
Η διαδρομή του έχει αλλάξει αρκετές φορές στην αιωνόβια κίνησή του. Όχι πάντως σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχική του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η διαδρομή διασχίζει όλη τη νότια Ρωσία, ενώ μέσω του δικτύου αυτού μπορεί κανείς να ταξιδέψει απευθείας προς δύο ακόμη πρωτεύουσες γειτονικών χωρών. Ο λόγος για το Κίεβο στα δυτικά και το… Πεκίνο στα ανατολικά.
Το ταξίδι διαρκεί 8 ημέρες!
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η διαδρομή διασχίζει εφτά διαφορετικές χρονικές ζώνες! Χωρίς να συνυπολογίζουμε, φυσικά, το κλίμα και το τοπίο των δύο ηπείρων.
Το τρένο
Άλλοτε με την έπαρση του σύγχρονου, άλλοτε με τη σιγουριά του παλιού και άλλοτε παραμυθένιο, βγαλμένο από την κλασική εποχή του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα, το ίδιο το τρένο, τα βαγόνια και η μηχανές του καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος … γούστων και αναπαραστάσεων.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:
Η διαδρομή
Μόσχα, πέρασμα πάνω από τον επιβλητικό και ξακουστό Βόλγα, Κίροφ, Εκατέρινμπουργκ, Όμσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Κρασνογιάρσκ, πέρασμα από τις στέπες και την απόκοσμη ομορφιά της Βαϊκάλης, Ιρκούτσκ, (Μογγολία-Πεκίνο για όποιον επιλέξει τον νότιο «διάδρομο»), Βλαδιβοστόκ.
Επιλέγουμε να αναφέρουμε μερικές από τις πιο ξακουστές, all time classic, περιοχές και πόλεις που διασχίζει ο Υπερ-σιβηρικός, σε ένα σύνολο στάσεων και σταθμών που υπερβαίνουν τις 60!
Μία ζώνη που περικλείει ένα εύρος διαφορετικών κόσμων. Άνθρωποι, πολιτισμοί, τρόποι ζωής (πολλές φορές και ποιότητα ζωής) εναλλάσσονται πότε αρμονικά και πότε κάπως απότομα και… «βίαια», στα μάτια του ξένου παρατηρητή.
Υπηρεσίες και ταξίδι
Τα τρένα εποχής είχαν πάντοτε ως σήμα κατατεθέν τους την πολυτέλεια και την άνεση. «Κουσούρι» θα μπορούσε να πει κάποιος της υπερβολικής ανάπτυξης της βιομηχανικής και αστικής εποχής. Ο Υπερ-σιβηρικός κράτησε αυτό το στυλ στις υπηρεσίες πρώτης θέσης του. Βαγόνια-εστιατόρια με επίχρυσα μέρη, ξύλινο εσωτερικό, με τραπέζια, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και εδέσματα πολυτελείας συμπληρώνουν μια εικόνα από ταινία εποχής ή western. Παράλληλα, κρεβάτια, ιδιωτικά κουπέ, ακόμη και μικρές καμπίνες παρέχονται σε περιορισμένο αριθμό και στο ανάλογο αντίτιμο.
Πιο… στριμωγμένα είναι τα πράγματα στην δεύτερη θέση, όπου όλα τα προαναφερθέντα είναι… μικρότερα, ενώ κάποια απουσιάζουν.
Την τρίτη θέση μάλλον την προτιμούν εσωτερικοί ταξιδιώτες μικρότερων αποστάσεων, παρά αυτοί που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής
***
Εν κατακλείδι, η εμπειρία του να ταξιδέψει κανείς με τον Υπερσιβηρικό αποτελεί για πολλούς ένα από τα πιο συναρπαστικά και «εξωτικά» πράγματα που μπορεί να βιώσει κανείς. Άλλοι πάλι θα πουν ότι ένα τέτοιο ταξίδι βρίσκει όμοιά του μόνο σε προορισμούς, όπως η Παταγονία, το Μάτσου Πίτσου, το Έβερεστ ή κάποιο εξωτικό νησί της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Υπάρχουν, παράλληλα, ακόμη περισσότεροι που λαχταρούν αυτή την εμπειρία και που την κατατάσσουν ως ένα όνειρο ζωής.
Οι 10 πιο βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Υπερσιβηρικό
Έχοντας επιστρέψει εδώ και ένα μήνα από το ταξίδι μου με τον Υπερσιβηρικό, και έχοντας λάβει πάραααα πολλά email & inbox στο Facebook (δεν υπερβάλλω), συνειδητοποίησα πως υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο “ταξίδι-όνειρο”, που το επεξεργάζεται και θέλει να το πραγματοποιήσει αλλά έχει αρκετά ερωτηματικά για τη διαδικασία αλλά και για το ίδιο το ταξίδι.
Αποφάσισα λοιπόν να συγκεντρώσω μερικές από τις ερωτήσεις που έλαβα και να δώσω απαντήσεις ώστε να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για όσους θέλουν αλλά δεν έχουν τολμήσει ακόμη να μπουν στον Υπερσιβηρικό. Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο θα δημοσιεύσω μια σειρά από trans- Siberian tips και posts ώστε εσύ που με διαβάζεις αυτή τη στιγμή -γιατί πιθανό να ενδιαφέρεσαι γι’αυτό το ταξίδι-, να μην έχεις πλέον απορίες και ενδοιασμούς! Έτοιμος; Ανέβα και φύγαμε!
1. Από πού και πώς αγοράζω τα εισιτήρια μου για τον Υπερσιβηρικό;
Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε το εξής. Το εισιτήριο για τον Υπερσιβηρικό δεν είναι ένα… αλλά πολλά, όσα δηλαδή και οι στάσεις οι οποίες θα αποφασίσεις να κάνεις. Επίσης ο Υπερσιβηρικός δεν είναι ένα τρένο αλλά πολλά. Υπάρχει ο Υπερσιβηρικός, ο Υπερμογγολικός και ο Trans- Manchurian (δεν ξέρω καν την ελληνική μετάφραση) και φυσικά το καθένα από αυτά τα τρένα έχει 2-3 άλλα που κάνουν την συγκεκριμένη διαδρομή.
Άρα, ο καλύτερος τρόπος να κλείσεις τα εισιτήριά σου είναι φτάνοντας στον κάθε σταθμό. Αυτό σημαίνει πως θα σου κοστίσει πολύ πιο φθηνά και φυσικά σου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνεις περισσότερες ή λιγότερες ημέρες σε κάποιο μέρος ανάλογα με το πόσο σου αρέσει ή όχι.
Φυσικά, μπορείς να κλείσεις τα εισιτήριά σου και online αλλά τα περισσότερα websites δεν έχουν αγγλικά ως επιλογή οπότε αν δε μιλάς Ρωσικά ή Κινέζικα, καλύτερα να μην το δοκιμάσεις. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εναλλακτική, αυτή του online ταξιδιωτικού γραφείου και την οποία σου προτείνω αν σκέφτεσαι να ταξιδέψεις καλοκαίρι που ο τουρισμός είναι αυξημένος και η επιλογή να κλείσεις στο σταθμό το εισιτήριο είναι λίγο ριψοκίνδυνη. Γιατί; Γιατί μπορεί να μη βρεις διαθέσιμα κρεβάτια στο τρένο. Η συγκεκριμένη επιλογή λοιπόν είναι η εύκολη λύση, εσύ απλά λες τις στάσεις που θες να κάνεις και εκείνοι σου κλείνουν όλα τα εισιτήρια και σου τα δίνουν στο χέρι ή σου τα στέλνουν. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως θα πληρώσεις κάτι περισσότερο από το να τα αγόραζες μόνος σου.
2. Πόσο κοστίζει το ταξίδι;
Εδώ πιστεύω πως καταλαβαίνεις ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένα ενιαίο εισιτήριο δεν υπάρχει και συγκεκριμένη τιμή.
Μια διαδρομή για παράδειγμα μπορεί να σου κοστίσει μόλις 70 ευρώ ενώ αν διαλέξεις να κάνεις 4 στάσεις όπως εγώ, μπορεί να σου κοστίσει συνολικά σχεδόν 900 ευρώ.
Εδώ πρέπει να σου θυμίσω πως παίζει ρόλο και η επιλογή της θέσης που θα κάνεις. Θέλεις Α’ θέση; Φυσικά θα πληρώσεις σχεδόν το διπλάσιο, θες Γ’ θέση; θα πληρώσεις πολύ λιγότερο.
3. Σε ποια θέση πρέπει να ταξιδέψω;
Οπως σου έχω πει και σε παλιότερο post έχεις την επιλογή 3 διαφορετικών θέσεων.
Αν θες την ησυχία σου, καθαρό μπάνιο και privacy, τότε να επιλέξεις την πρώτη θέση.
Αν θες να έχεις έλεγχο της κατάστασης, να είσαι μεν πιο private αλλά να γνωρίσεις και άλλο κόσμο, τότε σου προτείνω τη δεύτερη θέση (αυτή που διάλεξα και εγώ).
Αν θες να γνωρίσεις κυρίως ντόπιους, δε σε νοιάζει ο θόρυβος, οι συζητήσεις και η πολυκοσμία και θεωρείς πως θες το ταξίδι σου να βγει όσο πιο low cost γίνεται, τότε να επιλέξεις την τρίτη θέση.
Εγώ διάλεξα τη δεύτερη θέση γιατί μου εξασφάλιζε λίγο περισσότερη ηρεμία (είναι διαφορετικό να είστε 50 άτομα και άλλο 4 σε μια κουκέτα) αλλά και λίγο περισσότερη ασφάλεια. Η πόρτα κλείνει και κλειδώνει τη νύχτα σε αντίθεση με την τρίτη θέση που… δεν υπάρχουν πόρτες.
4. Να ταξιδέψω μόνος/η μου ή με παρέα;
Η αλήθεια είναι πως αμφιταλαντεύτηκα και γω αρκετά στην αρχή! Έχοντας αποφασίσει πως ήθελα να μείνω σε κουκέτα με άλλα 3 άτομα, σκεφτόμουν πως θα ήταν ιδανικό να πάω με άλλους 3 φίλους. (Το θεωρώ ακόμη ιδανικό οπότε αν είστε 4 άτομα, να πάτε παρέα! Θα περάσετε σούπερ!)
Εγώ τελικά μετά από ένα “όχι” φίλης και ένα last minute “όχι” φίλου, είπα πως έπρεπε να πάω μόνη μου. Όχι γιατί δεν είχα άλλη εναλλακτική αλλά γιατί συνειδητοποίησα πως αυτό ήταν το ταξίδι ΜΟΥ. Ένα ταξίδι που ονειρευόμουν χρόνια και πως δεν έπρεπε να πείσω ή να περιμένω κανέναν να με ακολουθήσει.
Κάνοντας επίσης αυτό το ταξίδι μόνη μου, κατάλαβα πως οι πιθανότητες που είχα στο να γνωρίσω νέα πρόσωπα, ήταν πολύ περισσότερες γιατί πολύ απλά… ήμουν πολύ πιο διαθέσιμη να πιάσω κουβέντα με τους γύρω μου. Μη σου μιλήσω για τις στιγμές που είχα ανάγκη να κλειστώ στον εαυτό μου, να διαβάσω το βιβλίο μου ή απλά να χαζέψω τα τοπία από το παράθυρο. Δεν είχα κανέναν να με ρωτάει “μα τι έχεις;”, “γιατί δε μιλάς;”, “μου κρατάς μούτρα;”
Tiffany from Hong Kong, Bert & Max from Holland
5. Πόσο ασφαλές είναι το ταξίδι αυτό;
Θα στο πω μόνο με μία λέξη: Απόλυτα!
Ειλικρινά σου μιλάω, δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή φόβο. Σίγουρα ήμουν τυχερή γιατί όλοι μου οι συνταξιδιώτες ήταν πολύ συμπαθητικά άτομα αλλά και γενικότερα, όλοι όσοι βρέθηκαν στο δρόμο μου ή καλύτερα στο βαγόνι μου, ήταν μια χαρά άτομα. Ρώσοι, Κινέζοι, Μογγόλοι αλλά και Γερμανοί, Μαλαισιανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι ήταν πραγματικά φιλικοί και νορμάλ.
Καμία μαφία, κανένας κλέφτης, τίποτα από όσα μου είχαν πει συγγενείς με τρομοκρατημένο βλέμμα όταν τους ανακοίνωνα πως θα ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό μόνη μου!
Απλά να έχεις πάντα τα μάτια σου ανοιχτά και όταν πέφτεις για ύπνο να φοράς μια money belt με τα λεφτά, τις κάρτες και το κινητό σου. Κατά τ’άλλα δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς! Σου το υπογράφω!
Tiffany from Hong Kong and Hoze Lim from Malaysia
6. Χρειάζομαι ταξιδιωτική ασφάλιση;
Κάνοντας ένα τόσο μεγάλο ταξίδι (διασχίζεις το 1/3 του πλανήτη) και φτάνοντας σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου, ακόμα και αν σου φαίνεται περιττό, προτείνω να έχεις ταξιδιωτική ασφάλιση.
Πίστεψέ με, δε θα σου συμβεί τίποτα, απλά είναι σημαντικό να ξέρεις πως για οτιδήποτε χρειαστείς θα μπορείς με μια κλήση να επικοινωνήσεις στη γλώσσα σου και να ζητήσεις βοήθεια. Είτε μιλάμε για μια χαμένη βαλίτσα είτε για μεταφράσεις εγγράφων, μεταφορά φαρμάκων, μεταφορά λόγω ατυχήματος και πολλά άλλα που είμαι σίγουρη πως δε θες να τα σκέφτεσαι αλλά καλό είναι να είσαι προνοητικός και να φροντίσεις ανάλογα.
Άσε που για να βγάλεις βίζα για Ρωσία πρέπει να τους παρουσιάσεις συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης. Όπως σου είπα και σε παλιότερο post, εγώ διάλεξα την Mondial Assistance και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Globy Classic για ταξίδια αναψυχής. Στο επόμενο μεγάλο μου ταξίδι στην… Κούβα λέω να επιλέξω το Super Globy που είδα πως καλύπτει ακόμα περισσότερα και φυσικά καλύπτει και τα έξοδα σε περίπτωση αναβολής του ταξιδιού σου.
7. Πόσες και ποιες στάσεις να κάνω κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;
Αυτή την ερώτηση την έχω απαντήσει και στον παρελθόν αλλά επειδή με ρωτήσατε αρκετοί, σας λέω και πάλι πως θα πρότεινα τα εξής: Θεωρώντας πως ξεκινάς από Μόσχα θα σου πρότεινα η επόμενη στάση σου να είναι η Αικατερινούπολη, το Ίρκουτσκ, το Όμσκ, το Ουλάν Μπατόρ και φυσικά το Πεκίνο. Αν ξεκινάς από Πεκίνο, μη σταματήσεις Μόσχα, να πας και Αγία Πετρούπολη!
8. Πόσες μέρες διαρκεί το συγκεκριμένο ταξίδι;
Εδώ πάλι ερχόμαστε στα καλά της πρώτης ερώτησης. Η απάντηση είναι: εξαρτάται. Εξαρτάται από τις ημέρες που έχεις στη διάθεσή σου αλλά και από το budget σου. Εγώ συνολικά είχα στη διάθεσή μου 15 ημέρες (χωρίς τις 2 ημέρες των πτήσεων) και θεωρώ πως θα ήθελα ακόμη 7 ημέρες. Συνολικά δηλαδή τρεις εβδομάδες.
Βέβαια αν το ξαναέκανα, θα φρόντιζα να έχω στη διάθεσή μου ένα μήνα ώστε να μείνω σε κάποια μέρη για περισσότερες ημέρες.
Αλλά είπαμε, εξαρτάται από τη διαδρομή, το χρόνο και τη διάθεση που έχεις!
9.Τι τρώνε στο τρένο;
Εδώ γελάμε! Noodles, noodle, noodles. Και στο λέει κάποια που δεν αγαπά το συγκεκριμένο φαγητό.
Το μυστικό είναι να ψωνίσεις από κάποιο μεγάλο super market της Μόσχας ή του Πεκίνου ώστε να σου έρθουν πιο οικονομικά από το να αγοράσεις καλούδια από τα μικρά καταστήματα στους σταθμούς των τρένων.
Να πάρεις μπισκότα, ψωμί τόστ, μερέντα, μαρμελάδα, συσκευασμένα Noodles, πολλά μπουκάλια νερό, πατατάκια και γενικά ξηρά τροφή. Α ναι! Πάρε και τσάι και στιγμιαίο καφέ, το μόνο που παρέχεται δωρεάν στο τρένο, είναι το ζεστό νερό οπότε εκμεταλλεύσου το!
Φυσικά, όλα τα τρένα έχουν και εστιατόριο όπου μπορείς να φας και να πιεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου, απλά είναι σχετικά ακριβά και φυσικά τα μενού είναι σχεδόν πάντα στη γλώσσα της χώρας στην οποία ταξιδεύεις! Ω ναι!
10. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψω με τον Υπερσιβηρικό;
Αν θες να ταξιδέψεις ήρεμα και να μην έχεις πολύ κόσμο και κυρίως άλλους τουρίστες τριγύρω, τότε να πας Άνοιξη και συγκεκριμένα Απρίλιο, η θερμοκρασία είναι ιδανική.
Αν πάλι θες να ταξιδέψεις με σκοπό να έρθεις σε επαφή με πολύ κόσμο, τότε σίγουρα να πας καλοκαίρι αν και έχω να σου πω πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη Σιβηρία (ναι, φτάνει μέχρι και 40 βαθμούς το θερμόμετρο) θα λιώσεις στη ζέστη. Αν όμως είναι η μόνη εποχή που μπορείς να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου, τότε να πας Ιούλιο για να πετύχεις και το Naadam Festival στη Μογγολία.
Αν τέλος θες να δεις τη λίμνη Βαϊκάλη παγωμένη, τότε να πας τέλος Ιανουαρίου απλά ετοιμάσου για πολύ χιόνι και πολύυυυ μα πολύ κρύο (-40 Κελσίου). Δεν στο προτείνω βέβαια!
Σε περίπτωση που δεν σε έχω πείσει ακόμη τότε ίσως να μη θες καταβάθος να κάνεις το συγκεκριμένο ταξίδι οπότε ξανασκέψου το, πάρε το χρόνο σου και στείλε το link αυτού του post σε κάποιον γνωστό σου που ξέρεις πως τρελαίνεται να ταξιδέψει με τον Υπερσιβηρικό.
Εγώ έχω να σου πω πως λάτρεψα κάθε μα κάθε στιγμή του ταξιδιού αυτού! Διέσχισα το 1/3 του πλανήτη, είδα μοναδικές εικόνες να περνούν τρέχοντας μπροστά από τα μάτια μου, επισκέφθηκα 3 διαφορετικές χώρες, βούτηξα στην πιο βαθιά λίμνη του κόσμου, γνώρισα νέο κόσμο, τραγούδησα, διάβασα, κοιμήθηκα (το τρένο είναι ιδανικό για νανούρισμα) και γύρισα πίσω γεμάτη, χαρούμενη και ευτυχισμένη για την επιλογή αυτού του ταξιδιού. Και ναι, έβγαλα φωτογραφίες που θα δείχνω μέχρι και στα εγγόνια μου!
0 comments