Σας ταλαιπωρούν οι ιώσεις; Είστε επιρρεπείς στα κρυολογήματα; Όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, υπάρχουν οι κατάλληλες τροφές που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού και να σας κρατούν υγιείς .
Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι σίγουρα οι κύριοι «σύμμαχοι» της καλής υγείας. Όμως δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν πολλές τροφές – απ’ όλες τις κατηγορίες- που μπορούν να εμπλουτίσουν το καθημερινό μας διατροφολόγιο και να μας χαρίσουν την πολυπόθητη υγεία …
Ψάρι
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια στα σημαντικά για την υγεία Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών. Οι χρόνιες φλεγμονές εμποδίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, ο οποίος είναι περισσότερο έκθετος σε κρυολογήματα, ιώσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά, μπορεί να καταπολεμήσουν τα κρυολογήματα με περισσότερους από έναν τρόπους. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, φοιτητές της ιατρικής που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε λίπος ψαριού, για περισσότερους από τρεις μήνες, εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα φλεγμονών, αλλά και λιγότερο άγχος, κάτι που από μόνο του αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στρείδια
Ο ψευδάργυρος, είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, αναγκαίο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε καναδικό περιοδικό, αναφέρει ότι οι παστίλιες ψευδαργύρου, μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος στους ενήλικες. Τα συμπληρώματα ψευδάργυρου ωστόσο, ενέχουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ναυτία ή πονοκέφαλοι και για το λόγο αυτό συνιστάται η απευθείας λήψη ψευδάργυρου και η χρήση υποκατάστατων. Τα στρείδια περιέχουν περισσότερο ψευδάργυρο από κάθε άλλη τροφή, αλλά αν ανησυχείτε για την υγεία σας είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να τα καταναλώνετε ωμά. Τα ωμά στρείδια μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αρρώστιες.
Σκόρδο
Το σκόρδο δεν χρησιμοποιείται μόνο για να προσδώσει πικάντικη γεύση στα φαγητά μας. Είναι πλούσιο σε αλισίνη, μια θειούχα ένωση που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Μελέτη κατέδειξε ότι ασθενείς που έτρωγαν σκόρδο από το μήνα Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα γρίπης σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν κάποια φαρμακευτικά υποκατάστατά του. Από όσους εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης, εκείνοι που κατανάλωναν σκόρδο, ένιωσαν γρηγορότερα υγιείς. Όταν το σκόρδο καταναλώνεται ωμό, παρέχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Αν ωστόσο δεν είστε ανεκτικοί στην γεύση του, προμηθευτείτε κάψουλες με εκχυλίσματα σκόρδου.
Σπόροι γλυκάνισου
Αυτοί οι γευστικοί σπόροι, έχουν σημαντικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, είναι ικανοί να καταπραΰνουν το βήχα και την συμφόρηση από την ανώτερη αναπνευστική οδό και να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Οι σπόροι γλυκάνισου μπορούν να προστεθούν σαν συστατικό κάποιου γεύματος (λ.χ: στα μπισκότα), όμως για την καταπολέμηση του κρυώματος ενδείκνυται η χρήση τους μέσα στο τσάι. Σύμφωνα με αμερικάνικές φαρμακευτικές μελέτες, μια τυπική συνταγή είναι να προσθέσετε σπόρους γλυκάνισου σε βραστό νερό και να εμπλουτίσετε το αφέψημα με ζάχαρη, σκόρδο, κανέλλα και μέλι (εάν θέλετε). Η ιδανική ημερήσια ποσότητα είναι τρεις κούπες αυτού του ροφήματος κάθε μέρα.
Εσπεριδοειδή
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C δεν είναι τόσο σημαντική στην πρόληψη των κρυολογημάτων, όσο παραδοσιακά θεωρείται. Η πρόσληψη της συγκεκριμένης όμως βιταμίνης, είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την αρχική εμφάνιση της ασθένειας, προκείμενου να μειώσει τη διάρκειά της έστω και κατά μία ημέρα, κάτι που μπορεί να φαντάζει σαν αιώνας όμως όταν είμαστε άρρωστοι. Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρο κ.ά.) παρέχει σε αφθονία όλα τα αναγκαία για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Μην φοβηθείτε ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι σπάνιο ο οργανισμός να ξεπεράσει τα αναγκαία επίπεδα βιταμίνης C. Οτιδήποτε άλλωστε δεν χρειάζεται ο οργανισμός, έχει την τάση να το αποβάλλει.
Μάραθος
Όπως οι σπόροι γλυκάνισου, έτσι και ο μάραθος, λειτουργεί ως αποχρεμπτικό και βοηθάει στην αποσυμφόρηση σε προβλήματα αναπνευστικού, ενώ ταυτόχρονα απαλύνει κάπως και τον επίμονο βήχα. Συχνά στην αγορά ο μάραθος αναφέρεται ως άνηθος, είναι όμως διαφορετικό είδος και καλό είναι να αποφεύγεται η σύγχυση. Ο μάραθος τρώγεται είτε ωμός είτε μαγειρεμένος σε φαγητά, τα καλύτερα όμως αποτελέσματα μπορείτε να τα επιτύχετε με την κατανάλωση σπόρων μάραθου μέσα σε κάποιο αφέψημα, όπως το τσάι.
Γιαούρτι και κεφίρ
Συνήθως τα βακτήρια θεωρούνται επιβλαβείς μικροοργανισμοί, ωστόσο πολύ συχνά φαίνεται να είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Η κατανάλωση προβιοτικών τροφών είναι αναγκαία για την αναδόμηση των ευεργετικών στοιχείων των βακτηρίων, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και εμποδίζουν την εμφάνιση παθήσεων στο στομάχι. Εκτός από την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η κατανάλωση προβιοτικών, είτε σε τροφές, είτε με την μορφή υποκατάστατων, απομακρύνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, περισσότερο απ’ ό,τι χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Τσάι
Είναι ευρέως γνωστό ότι μια ζεστή κούπα τσάι μπορεί να καταπραΰνει το βήχα, τον πονόλαιμο, αλλά και να απελευθερώσει την αναπνοή μας. Όμως τα οφέλη τελικά αποδεικνύονται περισσότερα και μεγαλύτερα. Όλες οι κατηγορίες τσαγιού -μαύρο, πράσινο ή λευκό- περιέχουν μια ομάδα αντιοξειδωτικών, γνωστών ως κατεχίνες, τα οποία καταπολεμούν τη γρίπη. Ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν κάψουλες κατεχινών, είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης από εκείνους που έπαιρναν φάρμακα placebo. Άλλοι δε ερευνητές θεωρούν τις κατεχίνες σημαντικές, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και για την προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Κόκκινες πιπεριές
Όπως τα εσπεριδοειδή, έτσι και οι κόκκινες πιπεριές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κόκκινη πιπεριά έχει 150 mg βιταμίνης C, διπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα για τον γυναικείο οργανισμό. Ωστόσο η ποσότητα αυτή, δεν είναι αρκετή σε περίπτωση κρυολογήματος, οπότε ενδείκνυται η πρόσληψη 400-500mg.
Μανιτάρια
Οι ποικιλίες είναι πολλές και ευτυχώς σχεδόν όλες διαθέτουν τα αναγκαία αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των κρυολογημάτων. Επιπλέον δε τα μανιτάρια είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες B και φυτικές ίνες. Ορισμένες κατηγορίες θεωρούνται σημαντικές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ενώ τα μανιτάρια Portobello, καλλιεργούνται σε συνθήκες υπεριώδους ακτινοβολίας, προκειμένου να εμπλουτιστούν σε βιταμίνη D.
Click@Life