Ο Kriss Donald δεν μπορεί να λάβει μέρος σε «αντιρατσιστικά» συλλαλητήρια. Είναι νεκρός. Ούτε το όνομά του θα μνημονευτεί σε καμία εκδήλωση για την «παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού». Ήταν βλέπετε λευκός…
Ο Kriss Donald ήταν ένας 15χρονος Σκωτσέζος που απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στη Γλασκώβη το 2004 από μια συμμορία των Πακιστανών, μερικοί από τους οποίους κατέφυγαν στο Πακιστάν μετά το έγκλημα. Daanish Zahid, Imran Shahid, Zeeshan Shahid και Mohammed Faisal Mustaq ήταν τα ονόματα των εγκληματιών που αργότερα καταδικάστηκαν για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα σε ισόβια κάθειρξη. Ένας πέμπτος Πακιστανός που συμμετείχε στο έγκλημα καταδικάστηκε και αυτός για βία μερατσιστικά κίνητρα και φυλακίστηκε σε πέντε χρόνια.
Η υπόθεση, η οποία χαρακτήρισε η πρώτη καταδίκη για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα στη Σκωτία, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης προσοχής των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας σε λευκούς που πέφτουν θύματαρατσιστικώνεπιθέσεων,σε αντίθεση με την ευρεία κάλυψη και τον καταιγισμό καταγγελιών του «ρατσισμού» σε περιπτώσεις αλλοδαπών, με το ίδιο το BBC αργότερα να παραδέχεται την έλλειψη επαρκούς κάλυψης της υπόθεσης. Η δολοφονία του 15χρονου απέδειξε πως η κοινωνία έχει αναγκαστεί να ορίζει τον ρατσισμό, έτσι ώστε να αποκλείονται τα λευκά θύματα. Στις 15 Μαρτίου 2004, ο Donald απήχθη από την οδό Kenmure από πέντε άντρες που ανήκαν σε με μια τοπική συμμορία Πακιστανών με επικεφαλής τον Imran Shahid.Η απαγωγή φαινομενικά ήταν «εκδίκηση» για μια επίθεση στον Shahid σε ένα νυχτερινό κλαμπ στο κέντρο της Γλασκόβης το προηγούμενο βράδυ. Ο 15χρονος Donald επελέγη ως παράδειγμα «λευκού αγοριού» της περιοχής παρότι δεν είχε καμία ανάμειξη στηνεπίθεση. Η συμμορία μετέφερε τον Donald 200 μίλια στο Dundee και επειδή δεν βρήκαν σπίτι να τον κρύψουν ξαναγύρισαν πίσω στη Γλασκώβη και τον πήγαν στην διάβαση πεζών Clyde, κοντά στο γήπεδο της Celtic.
Εκεί, κρατώντας τα χέρια του τον μαχαίρωσαν 13 φορές. Υπέστη εσωτερικά τραύματα σε τρεις αρτηρίες, σε ένα από τους πνεύμονές του, το συκώτι του και ένα νεφρό. Μετά τον περιέλουσαν με βενζίνη και του έβαλαν φωτιά.
Μετά τη δολοφονία, μερικοί από τους δράστες έφυγαν για το Πακιστάν.Μετά τη δολοφονία υπήρχαν αναφορές για «φυλετικές εντάσεις» στην περιοχή κάτι που οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας.
Ο πρώτος που συνελήφθηκε ήταν ο Daanish Zahid, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Donald και είναι το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα στη Σκωτία. Ένας άλλος, ο Zahid Mohammed, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην απαγωγή του Donald και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε το ήμισυ της ποινής του.
Το άκρως φιλο-πολυπολιτισμικό BBC επικρίθηκε από μερικούς θεατές, επειδή η υπόθεση έγινε το κύριο θέμα στις ειδήσεις ελάχιστα (μόνο τρεις φορές), την ώρα που βρήκε χρόνο να αναφέρει το άνοιγμα ενός νέου κέντρου τεχνών στο Γκέιτσχεντ. Ο Peter Fahy, εκπρόσωπος φυλετικών θεμάτων της Ένωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας, δήλωσε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνολικά τείνουν να υποτιμούν τις ρατσιστικές δολοφονίες των λευκών, δηλώνοντας «είναι γεγονός ότι πιο δύσκολο ενδιαφέρονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν τα θύματα δολοφονίας είναι νεαροί λευκοί».
Η εφημερίδα ‘The Scotsman’ σε άρθρο της έγραψε για την έλλειψη δράσης της αστυνομίας στην αύξησης των φυλετικών εντάσεων και ότι η αστυνομική δέχτηκε πιέσεις να εγκαταλείψει μια εκτεταμένη επιχείρηση – έρευνα σε συμμορίες Ασιατών τηςπεριοχής, από φόβο μήπως «προσβάλλει» τις μειονότητες, ενώ ο Πακιστανός πολιτικός Bashir Maan, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία γνώριζε καλά τις δραστηριότητες των ασιατικών συμμοριών στη Γλασκώβη, αλλά ήταν απρόθυμη να αναλάβει δράση από φόβο μήπως κατηγορηθεί για «ρατσισμό». Άρθρο σε σκωτσέζικη εφημερίδα ανέφερε ότι πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας επέκρινε την «κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας», η οποία επέτρεψε στις εγκληματικές συμμορίες Ασιατών να δρουν ανεξέλεγκτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους δολοφόνους, ο Imran Shahid, ήταν ήδη αποφυλακισμένος με όρους όταν δολοφόνησε τον 15χρονο.
Ο Shahid σε σημείωμα του προς άλλον κρατούμενο έγραψε ότι «θα ήθελε να σκοτώσει περισσότερους λευκούς»…
Μία από τις πιο αξιοσημείωτες επιπτώσεις της δολοφονίας του 15χρονου Ο Kriss Donald ήταν που ανάγκασε ορισμένους ανθρώπους να επανεξετάσουν τις απόψεις τους σχετικά με τον ρατσισμό και τα θύματά του. Σχολιαστές, όπως ο Mark Easton ανέφεραν τις ρατσιστικές δολοφονίες του 15χρονου Donald όσο και του 17χρονου Ross Parker (φωτο) – το 2001 πάλι από συμμορία Πακιστανών που “έψαχναν να βρουν να σκοτώσουν έναν λευκό” – ως απόδειξη πως η κοινωνία αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει τον ρατσισμό και να απορρίψει τονεσφαλμένο ορισμό της «προκατάληψης συν δύναμης». Ο ορισμός αυτός επιτρέπεται μόνο σε εθνικές μειονότητες να είναι θύματα. Η μουσουλμάνα αριστερή «αντιρατσίστρια» n Yasmin Alibhai – Browανέφερε ότι η υπόθεση Ντόναλντ έδειξε την έλλειψη ενδιαφέροντος για τους λευκούς που πέφτουν θύματα ρατσιστικών δολοφονιών, συγκρίνοντας την τεράστια κάλυψη από τα media όταν το θύμα ανήκει σε κάποια μειονότητα, και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το να αντιμετωπίζεις «μερικά από τα θύματα ως άξια συμπόνιας από άλλα είναι ασυγχώρητο – και προδοσία του ίδιου του αντιρατσισμού».
perierga.com