ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΤΕΛΕΤΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ –
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ
ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΑΡΕΤΩΝ & ΔΥΝΑΜΗΣ
Δώσαμε σε 2 προηγούμενες δημοσιεύσεις τα ονόματα που έδιναν οι κάτοικοι της Τύρισσα που πολλές φόρες αντιστοιχούσαν σε ονόματα Θεών,βασιλιάδων ,φιλοσόφων,στρατηγών και άλλων επιφανών προσώπων της ιστορίας πέρα από αυτές τις περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι ορισμένα ονόματα είχαν να κάνουν με την δύναμη και την αρετή των ανθρώπων έτσι συναντήσαμε και
τα παρακάτω ονόματα :
ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ = Φίλος +Ξένος = Αυτός που υποδέχεται πρόθυμα και φιλικά ξένους
ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ = αγαθός + κλέος = έχων καλή φήμη
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ = Αυτός που άγει (οδηγεί ) τον λαό = Ο Ικανός ηγέτης
ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ = Αθηνά + αγορά < αγείρω (συναθροίζομαι)
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ =(δήμος+σθένος) η δύναμη του λαού.
ΕΠΑΜΕΙΝΟΝΤΑΣ = Επαμεινώνδας (επί+άμεινον) ο προοδευτικός.
ΕΥΑΓΟΡΑΣ =Ευαγόρας (ευ+αγορεύω) ο καλός ομιλητής.
ΝΕΟΚΛΗΣ =Νέος+κλέος = η νέα δόξα.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ = Περικλής = περί+κλέος , ο ένδοξος
ΦΙΛΙΠΠΟΣ = Φιλώ+ίππος , ο αγαπών τους ίππους
ΞΕΝΟΦΩΝ = Ο ανδρειός ηγέτης των ξένων.
ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ = (αγαθή+κλέος) η έχουσα καλή φήμη
ΔΙΟΝΗ = Η θεϊκή , η προερχόμενη από τον Δία
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ =(ίφι :ισχυρά+γίγνομαι) η πολύ ισχυρή. ι
ΚΑΛΙΡΟΗ = ( καλώς+ρέω) η δροσερή ως καθαρό νερό.
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ = (κλέος+πάτρη) η δόξα της πατρίδος.
ΓΕΝΝΑ -ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Είδαμε στις 3 δημοσιεύσεις που αφορούσαν τα ονόματα που έδιναν οι Τυρισσαίοι στα παιδιά τους ,ότι ταυτιζόταν με τα ονόματα όλου του Ελλαδικού χώρου .
Πιστεύοντας ότι και η όλη διαδικασία της ονοματοδοσίας (Βάπτιση των παιδιών ), θα ήταν ίδια με το τελετουργικό που ίσχυε για να πάρει ένα παιδί που γεννιόταν σε αυτή την πόλη με την υπόλοιπη Ελλάδα παραθέτουμε την σχετική διαδικασία στους αρχαίους χρόνους
Η ΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Σε όλη την διάρκεια τῆς ιστορίας οι γυναίκες γεννούσαν τς παιδιά τους στα σπίτια τους με την βοήθεια γυναικών που είχαν μια σχετική εμπειρία .
ΑΜΦΙΔΡΟΜΙΑ
Στην αρχαιότητα αμφιδρόμια ονομαζόταν η μετά τον τοκετό τελετή του καθαρμού .
Επειδή τόσο η γέννηση όσο και ο θάνατος αποτελούσαν γεγονότα που συνδέονταν κατά τις τότε αντιλήψεις με την ακαθαρσία, έπρεπε αμέσως να εξαλειφθεί.
Τα Αμφιδρόμια ήταν πανάρχαια ,παραδοσιακή και οικογενειακή γιορτή, πού τελούνταν σὲ όλο τον Ελληνικὸ Κόσμο κατὰ την Πέμπτη ,έβδομη ἢ δέκατη ἡμέρα ἀπ’ τὴν Γέννηση τοῦ βρέφους.
Την πέμπτη ημέρα μετά τον τοκετό αφού καθαρίζονταν και ο οίκος, τοποθετούσαν στην εξώθυρα στέφανο από κλάδο ελιάς, αν το βρέφος ήταν αγόρι , ή μάλλινη ταινία, κομψά δεμένη, αν ήταν κορίτσι,
Κατόπιν άρχιζε η τελετή του γενικού καθαρμού.
Το βρέφος, πιθανώς στην αγκαλιά της τροφού, περιφέρονταν γρήγορα γύρω από την εστία της οικίας (εξ ου και η ονομασία «αμφιδρόμια»), την οποία παρακολουθούσαν εν πομπή και όλοι οι παρευρισκόμενοι συγγενείς.
Στη συνέχεια ακολουθούσαν θυσίες και συμπόσια στα οποία συμμετείχαν οι συγγενείς και φίλοι της οικογένειας όπου και πρόσφεραν διάφορα δώρα, χωρίς να εξαιρούνται από την τελετή και οι δούλοι της οικίας.
Η εορτή τῆς ονοματοδοσίας, που είχε σκοπό τὴν αναγνώριση του βρέφους από τον πατέρα ως γνήσιου τέκνου του και το καλωσόρισμα του, στην οικογένεια εορτή γινόταν παρουσία των αγαπημένων φίλων και συγγενών της οικογενείας και ξεκινούσε μὲ θυσία ζώου προς τιμὴν της θεάς του τοκετού Εἰλειθυίας..
Κατά τον Ησύχιο, το όνομα στο βρέφος δινόταν την ημέρα των αμφιδρομίων.
Κατὰ τὴν παράδοση τὰ ὀνόματα τῶν νεογέννητων δίνονταν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες σὲ αγόρια και κορίτσια αντιστοίχως.
Οἱ αρχαίοι Ἕλληνες δεν είχαν επώνυμα, δηλαδή οικογενειακά ονόματα, απλώς κρατούσαν τὸ άνομα τού πατέρα τους ως δεύτερο .π.χ. Φιλόξενος Σιμμία ,Αλέξανδρος Φιλίππου.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙA ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ
Στην αρχαία Ελλαδα υπήρχαν αρκετά γνωστά ημερολόγια
Ανάμεσα σε αυτά τα ημερολόγια της Μακεδονίας ,των Δελφών,της Επιδαύρου της Δήλου ,της Σπάρτης κ.α με δώδεκα μήνες το κάθε ένα, αλλά στους μήνες ,άλλες φορές να συμπίπτουν στο όνομα και σε άλλες οχι .
Στην έρευνα που κάναμε στις επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή της Κοζάνης και κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια της ύπαρξης της Τύρισσα, έπεσαν στην αντίληψη μας κάποιες επιγραφές που έχοντας και τον μήνα που κατασκευάστηκαν.
Συγκεκριμένα είδαμε του μήνες ΑΠΕΛΛΑΙΟ – ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ – ΘΕΟΞΕΝΙΟ
Ο μήνας Απελλαίος υπάρχει στο ημερολόγιο της Μακεδονίας και αφορά τον σημερινό μήνα Νοέμβριο αλλά τον συναντώμαι και στα ημερολόγια των Δελφών ,της Σπάρτης και της Επιδαύρου.
Τον μήνα Αρτεμίσιο τον συναντώμαι στο ημερολόγιο της Μακεδονίας και αφορά τον μηνά Απρίλιο (15 Απριλίου-14 Μαΐου ) αλλά τον συναντώμαι και στα ημερολόγια των Δελφών και της Δήλου.
Τον μήνα Θεοξένιο τον συναντώμαι στο ημερολόγιο των Δελφών και αφορά το αντίστοιχο σημερινό διάστημα απο 15 Μαρτίου-14 Απριλίου
Το δείγμα είναι πολύ μικρό για να δεχθούμε ότι το Μακεδονικό ημερολόγιο ήταν αυτό που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούσαν στην περιοχή ,αλλά είναι το προφανές
Για λεπτομέρειες δείτε το video αρχείου από την σχετική εκπομπή της σειράς Προγονικές εστίες