- Για 4η συνεχόμενη χρονιά ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου στο πρώτο παιδί που γεννήθηκε το νέο έτος από το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης
- Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, σε περιοχή της Ημαθίας, 37χρονος αλλοδαπός ως φυσικός αυτουργός αρπαγής 41χρονου ημεδαπού
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
10 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατά του εμβολιασμού των οικόσιτων πουλερικών και υπέρ της αυστηρής τήρησης των προληπτικών κτηνιατρικών υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή μόλυνσης από την γρίπη των άγριων πτηνών, τάσσονται οι Έλληνες επιστήμονες.
Αυτό τονίστηκε χτες κατά την διάρκεια του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα η ειδική επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο μόνος τρόπος, προς το παρόν, για να μην υπάρξει μόλυνση των οικόσιτων πουλερικών της χώρας μας από τα άγρια αποδημητικά υδρόβια πουλιά είναι η πιστή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας που έχουμε πάρει» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κτηνιατρικής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ Σπύρος Κυριάκης, στα πλαίσια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι πιθανές επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών στην πτηνοτροφική-χοιροτροφή παραγωγή και κυρίως στην Δημόσια Υγεία».
Στην συζήτησα πήραν επίσης μέρος ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ Β Κοντός, η αναπλη καθηγήτρια της Μικροβιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ Μ Κουμπατή- Αρτοποιού , ο Λοιμωξιολόγος λέκτορας ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ Σ Τσιόδρας εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αναπλ καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ Π. Ιορδανίδης, ο αναπλ καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ Κ Αλεξόπουλος και ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Π Τριανταφύλλου.
Όπως τονίστηκε ,στην τρίωρη συζήτηση αλλά και στις απαντήσεις που έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες σε ερωτήσεις ,μέχρι σήμερα ο ιός Η5Ν1 έχει εντοπιστεί μόνο σε άγρια υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά που περνούν από την Ελλάδα. Και πως είναι αναμενόμενο βιολογικό φαινόμενο η ύπαρξη αρκετών νεκρών εξαντλημένων από το ταξίδι και την κακοκαιρία άγριων πτηνών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες στη χώρα μας η υπόθεση της γρίπης των πτηνών βρίσκεται κάτω από απόλυτο έλεγχο, εξαιτίας της πιστής εφαρμογής των προληπτικών κτηνιατρικών υγειονομικών μέτρων που σχεδίασε με επιτυχία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εφάρμοσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την πτηνοτροφική μας παραγωγή αν υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός . Σε αυτή τη φάση ο μόνος τρόπος αποτροπής μόλυνσης των οικόσιτων πουλερικών είναι η τήρηση των μέτρων.
Ταυτόχρονα τονίστηκε πως στην περίπτωση που έχουμε κρούσμα σε κάποια περιοχή θα πρέπει να υπάρξει άμεση επέμβαση με θανάτωση όλων των οικόσιτων πουλερικών και απολύμανση.
«Η πιστή τήρηση των μέτρων πρέπει να συνεχιστεί όπως είπε ο κ Ιορδανίδης ,γιατί ο ιός ζει περίπου τέσσερις μήνες σε κοπροσωρούς, ένα μήνα σε μεμονωμένα κόπρανα, τέσσερις ημέρες σε 20 βαθμούς κελσίου και πολύ περισσότερες ημέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες».
Η εμφάνιση της νόσους αναμένεται να παρατηρηθεί τους επόμενους μήνες κυρίως στις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης καθώς από εκεί θα περάσουν τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφοντας απο την Αφρική στην Βόρεια Ευρώπη και Αμερική. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στον δρόμο επιστροφής των πτηνών. Μάλιστα το θετικό στην περίπτωση της επιστροφής είναι ότι τα πουλιά δεν κάνουν πολλούς σταθμούς καθώς έχουν υποθηκεύσει δυνάμεις για το ταξίδι τους.
Όσον αφορά την κατανάλωση των πουλερικών και των αυγών ο καθηγητής κ Κοντός τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε στη χώρα μας κανένα κρούσμα σε εγχώρια πτηνά, είτε οικόσιτα είτε βιομηχανικά».
Επίσης διευκρινίστηκες ότι η καθημερινή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και μαγειρικής εξαφανίζει τον οποιοδήποτε υποτιθέμενο και τις περισσότερες φορές φανταστικό κίνδυνο.
Τέλος αναφέρθηκε με έμφαση από το σύνολο των ομιλητών και συνέδρων πως τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα που έχουμε στην μάχη κατά της γρίπης οφείλονται στην προσπάθεια όλων των κτηνιάτρων που συμμετέχουν, είτε αυτοί υπηρετούν στα εργαστήρια είτε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είτε στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης εκφράστηκε η ευχή να συνεχιστούν οι πιστώσεις απο την Πολιτεία για την ενίσχυση των κτηνιατρικών εργαστηρίων και υπηρεσιών.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Νίκος Γαραντζιώτης τηλ. 6932232466, 210 5026051
E-MAIL: [email protected]. FAX: 210 5058795
0 comments