Πηγή:sentra.com.gr
Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2012 η Καστοριά γέμισε με μουσικές και θεάματα με καταληκτικό δρώμενο την πρωτότυπη αναπαράσταση της απόβασης του Γεωργίου Παλαιολόγου- της συνάντησης με τον Αλέξιο Κομνηνό και παράδοσης της πόλης από το Βρυένιο. Με τις καλύτερες εντυπώσεις παρακολούθησαν οι επισκέπτες στην πόλη της Καστοριάς αλλά και όλοι οι Δημότες μας τις εκδηλώσεις στη Μονή Μαυριώτισσας την ιστορική απόβαση, τους «Μουσικούς Αρραβώνες», με τη διάσημη ταμπουρελίστα Valeria Cimo και το κουιντέτο «Αλέκου Βρέτου» και του “Μουσικού Πολύτροπου» του Γιάννη Καϊμάκη σε σκηνοθεσία και επιμέλεια της συμπολίτισσάς μας, Τάνιας Κίτσου αλλά και τη γιορτή που ακολούθησε με χορό και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε επίσημα στην Παναγία Κουμπελίδικη την Παρασκευή 31 Αυγούστου με το Βυζαντινό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καστοριάς, κ.κ. Σεραφείμ, την ομιλία του κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτη, με θέμα την Αλεξιάδα της Άννης Κομνηνής και την αναφορά της στην πόλη της Καστοριάς, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλία βυζαντινής μουσική με τίτλο «Συλλείτουργο Πλαγίων Ήχων» από τη Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την 16η ΕΒΑ Καστοριάς στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικής Πανσελήνου και τέλος την παράσταση-αναλόγιο «Το τραγούδι του Βασιλειου Διγενή Ακρίτα» σε επιμέλεια-διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Ρίτσου.
Στο Αρχοντικό Σκούταρη σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Χρόνης Αηδονίδης με τη Νεκταρία Καραντζή συνοδεία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής των Μαϊστόρων της Σχολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ερμήνευσαν τραγούδια στο πλαίσιο του μουσικοθεατρικού δρώμενου «Φευ των κυμάτων της ζωής»-Η Άννα Κομνηνή συναντά στην Καστοριά το Κ.Π. Καβάφη σε σκηνοθεσία – επιμέλεια Βασίλη Αναστασίου και σύνθεση κειμένου Ηλία Λιαμή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και σε διάφορους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Καστοριάς παρουσιάστηκαν θεατροποιημένα τέσσερα μονόπρακτα με τίτλο «Παραλογές και Σύμμεικτα», σε σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου, βασισμένα στο λόγο της Άννας Κομνηνής πάνω σε αποσπάσματα του ιστορικού κειμένου «ΑΛΕΞΙΑΣ» αλλά και παρελάσεις σημαιοφόρων του Carovigno, οι οποίοι με τις εντυπωσιακές στολές τους αλλά και με τους ήχους πνευστών και κρουστών δεν άφησαν ανεπηρέαστο κανέναν στο πέρασμά τους. Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η συμμετοχή επαγγελματιών της περιοχής μας αλλά και εθελοντών στη λειτουργία της Μεσαιωνικής Βυζαντινής Υπαίθριας Αγοράς στην πλατεία Βαν Φλητ.
Για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παιχνίδι Βυζαντινής Κατασκοπείας». Τα παιδιά περιηγήθηκαν στην πόλη ανακαλύπτοντας μέρη και ανθρώπους της μεσαιωνικής Καστοριάς (άρχοντες και καλλιτέχνες) και δέχτηκαν πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων στην μεσαιωνική Καστοριά σχεδιάζοντας την ανακατάληψη της πόλης.
Το 1ο αυτό Φεστιβάλ της Αλεξιάδας δε θα αποτελούσε σήμερα μία πραγματικότητα χωρίς τη συμμετοχή 150 περίπου εθελοντών, φορέων αλλά και τη στήριξη δεκάδων χορηγών.