Έργο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» Πρόγραµµα ∆ιασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013
Ο ∆ήµος Πρεσπών, στα πλαίσια του ∆ιακρατικού Έργου µε ακρωνύµιο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» και τίτλο: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Η προώθηση όλων των οµορφιών της φυσικής και πολιτισµικής κληρονοµιάς της περιοχής των Λιµνών των Πρεσπών µε τη χρήση της τεχνολογίας του µέλλοντος – Ηλιακά Σκάφη», διαθέτει σήµερα τα πρώτα ηλιακά σκάφη στον Ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων για την οργάνωση εναλλακτικών διαδροµών αναψυχής στις προστατευόµενες περιοχές των Λιµνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα µε µέσα εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον.
Ο ∆ήµος Πρεσπών διοργανώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία ονοµατοδοσίας των πρωτοπόρων για τα Ελληνικά δεδοµένα περιηγητικών ηλιακών σκαφών, µε την ενεργή συµµετοχή του κοινού. Συγκεκριµένα, κάθε ηλεκτρονικός χρήστης, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον συνδυασµό ονοµάτων της προτίµησης του από µια σειρά προτεινόµενων ονοµάτων που έχουν ήδη αναρτηθεί στην επίσηµη ιστοσελίδα του έργου www.green-boat.eu.
Η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ονοµατοδοσίας των ηλιακών σκαφών θα διαρκέσει µια εβδοµάδα, από τις 4 Νοεµβρίου έως και τις 8 Νοεµβρίου 2013. Ο συνδυασµός ονοµάτων που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ηλεκτρονικές ψήφους θα αποτελέσει την επίσηµη ονοµατοδοσία των ηλιακών σκαφών και θα ανακοινωθεί µέσω της ιστοσελίδας του έργου.
Επισκεφτείτε άµεσα την ιστοσελίδα του έργου «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» και επιλέξτε τον συνδυασµό ονοµάτων της προτίµησης σας για τα πρώτα ηλιακά σκάφη της Ελλάδας!!
Λίγα λόγια για το έργο:
Το έργο «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ / GREEN BOAT» είναι ένα από τα πρώτα έργα του Προγράµµατος Ελλάδα- Αλβανία 2007-2013, µε απτά και άµεσα εφαρµόσιµα αποτελέσµατα, που επιτυγχάνεται µε την προµήθεια & λειτουργία ηλιακών σκαφών για περιηγητικές διαδροµές. Τα ηλιακά σκάφη θα εξυπηρετήσουν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής κατά τη διάρκεια αλλά και µετά την ολοκλήρωση του έργου. Απώτερος στόχος του έργου είναι µέσω της απόκτησης των ηλιακών σκαφών, η συνολική ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, µέσω της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και ενίσχυσης της ως προορισµού εναλλακτικού τουρισµού.
Ηλιακά σκάφη – µέσα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης:
Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την οργάνωση οικοπεριηγητικών διαδροµών µε µέσα φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι τα ηλιακά σκάφη, είναι ένας από τους πλέον ενδεδειγµένους τρόπους για τη βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη παραλίµνιων και παραθαλάσσιων περιοχών ανά τον κόσµο. Η κίνηση των ηλιακών σκαφών επιτυγχάνεται µε τη χρήση ηλιακών πάνελ, αθόρυβων κινητήρων, µπαταριών και φορτιστών.
Πλεονεκτήµατα ηλιακών σκαφών ως περιηγητικά µέσα:
Μέσα εντελώς φιλικά προς το περιβάλλον, αθόρυβα, περιβαλλοντικά αόρατα.
Μηδενική εκποµπή ρυπαντικών ουσιών (βενζίνης, CO2, λαδιών κλπ).
Απεριόριστη δυνατότητα πλοήγησης µε ήλιο, δυνατότητα πλοήγησης και χωρίς ήλιο.
Ιδανικά µέσα µεταφοράς για προστατευόµενες περιοχές µε µοναδικά οικοσυστήµατα.
Πολύ χαµηλό λειτουργικό κόστος και κόστος συντήρησης.
Ελάχιστες απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην ακτή.
Άνετα µέσα µεταφοράς και περιήγησης.
Ενίσχυση περιβαλλοντικής αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.
Φιλικά µέσα γνωριµίας και άµεσης εξοικείωσης µε τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας.
Μέσα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Εξοικειώνουν το ευρύ κοινό µε την έννοια της Πράσινης Ανάπτυξης και δείχνουν πρακτικά τον τρόπο ανάληψης πρωτοβουλιών για έναν τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας µε σεβασµό στο περιβάλλον.
Οι δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας σε µία χώρα όπως η Ελλάδα που απολαµβάνει τα µεγαλύτερα διαστήµατα ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, είναι απεριόριστες.