Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
By Voula Z on 08/06/2011
Το θέμα της ΔΕΗ και του Τοπικού Πόρου απασχόλησαν κατά κύριο λόγο την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, θέματα μάλιστα που τέθηκαν από το Δήμαρχο Κοζάνης εκτός ημερησίας διατάξεως.
Το σώμα, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει ψήφισμα, το οποίο θα τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που επιθυμεί να «περάσει» η κυβέρνηση, άποψη με την οποία δεν συναίνεσε ο κ. Γιάννης Μητσιάκος.
Πηγή:Πρωινός Λόγος
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία, επικαιροποίησε την απόφαση που είχε πάρει και παλαιότερα αναφορικά με τον Τοπικό πόρο, ζητώντας ουσιαστικά την απόφαση για την ένταξη έργων να την λαμβάνει η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το συγκεκριμένο μάλιστα υπήρξε και αίτημα του Δικτύου Ενεργειακών Πόλεων, στην τελευταία τους συνεδρίαση.
Επίσης, ένα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, όπου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Για το θέμα, εκφράστηκαν μάλιστα οι ενστάσεις του κ. Ιωαννίδη από την αντιπολίτευση, ο οποίος τον καταψήφισε, ενώ επιμέρους ενστάσεις σε άρθρα του κανονισμού εξέφρασαν τόσο ο κ. Μητσιάκος όσο και η κ. Νανοπούλου.
Συζήτηση για τη ΔΕΗ
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, με αφορμή το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών από την κυβέρνηση, κάλεσε το σώμα να λάβει μια απόφαση – ψήφισμα, που να τάσσεται ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θέτοντας τέσσερα βασικά σημεία: Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, να μην συζητηθεί και ψηφιστεί το θέμα της ΔΕΗ μαζί με τα υπόλοιπα στο άρθρο 1, αλλά να συζητηθεί μόνο του μιας και είναι πολύ σοβαρό δεδομένου ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Επίσης, το ψήφισμα να εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων και τέλος, να απευθύνει ξεκάθαρο κάλεσμα για συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται και συγκεκριμένα στο σημερινό συλλαλητήριο.
Μιλώντας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Δήμαρχος Κοζάνης τη χαρακτήρισε ως ένα μέτρο «που θίγει άμεσα τα συμφέροντα της περιοχής, που είναι συνδεδεμένη με το ζήτημα της ΔΕΗ». Αναφέρθηκε στο ζήτημα των 150.000 στρεμμάτων, το θέμα των νέων μονάδων, λέγοντας πως «η περιοχή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΔΕΗ και τα συμφέροντα της περιοχής είναι να παραμείνει κάνω από την απόλυτη πλειοψηφία του δημοσίου». Παράλληλα, προσέθεσε πως «δεν μπορεί σε μια ψηφοφορία που θα κρίνει μια σειρά από μέτρα να κριθεί και η τύχη όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Από την πλευρά της η Άννα Νανοπούλου εξέφρασε αρχικά τις αντιδράσεις της που το θέμα της ΔΕΗ τέθηκε προ ημερησίας διατάξεως, ενώ συγκεκριμένα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το εάν και κατά πόσο θα μετρήσει στην κυβέρνηση «και σε αυτούς που κυβερνάνε» ένα ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης. Αναφέρθηκε στους πολιτικούς που με τη στάση τους «αδειάζουν» την περιοχή (τον κ. Παπακωνσταντίνου κ.α.) κάνοντας μάλιστα λόγο για «γράψιμο όσο δεν πάει…». «Όλη η Ελλάδα πλήττεται αλλά η Δυτική Μακεδονία ακόμα περισσότερο. Ο Δήμος Κοζάνης πρέπει να πει την αλήθεια. Τώρα είναι η ώρα για μαύρες σημαίες, για κλειστά δημαρχεία, για πανκοζανίτικα συλλαλητήρια». Εξέφρασε την υποστήριξή της στο ψήφισμα, αλλά προσέθεσε πως θα πρέπει η περιοχή να αντιδράσει, να προγραμματίσει μια σειρά ενεργειών και κινητοποιήσεων με μπροστάρη το Δήμο για το θέμα της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσιάκος εξέφρασε επίσης τις ενστάσεις του ως προς το «έκτακτο» του θέματος λέγοντας μάλιστα πως κακώς συνδέεται η απόφαση που θα πάρει το δημοτικό συμβούλιο με την επιστολή του Πάρι Κουκουλόπουλου για το Μεσοπρόθεσμο. Έκανε λόγο για ξεπούλημα της ενέργειας χρόνια τώρα. Ζήτησε να ανατραπεί συνολικά η πολιτική που εφαρμόζεται, αναφέρθηκε στο «χτύπημα»που δέχθηκε η τοπική αγορά από τις περικοπές δώρων, μισθών και επιδομάτων των υπαλλήλων της ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα. Ζήτησε να γίνει αγώνας για το σύνολο της ενέργειας και όχι μόνο για τη ΔΕΗ και δεν συναίνεσε με το ψήφισμα.
Τις έντονες διαφωνίες του εξέφρασε και ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, τόσο ως προς το «έκτακτο» του θέματος όσο και ως προς την ουσία. Ζήτησε να προταχθεί η βιωσιμότητα της περιοχής και όχι μόνο να υπάρξει αντίδραση για τη ΔΕΗ αυτή καθ’ αυτή. Έκανε λόγο για «πολιτικές προσώπων που «εγκλώβισαν» την περιοχή στο αδιέξοδο που βρίσκεται». Επίσης, επεσήμανε πως «ο διάλογος για τη ΔΕΗ συνδικαλιστοκρατείται και δεν θέλω να συναινέσω σε ένα τέτοιο ψήφισμα». Ωστόσο, λίγο αργότερα αναλογιζόμενος την ανάγκη να βγει ένα ψήφισμα που να έχει την ευρεία στήριξη των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, συναίνεσε με επιφυλάξεις και με την προϋπόθεση να υπάρξει διαβούλευση πάνω στο θέμα.
Για τον τοπικό Πόρο
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο επικαιροποίησε μια απόφαση που είχε λάβει ομόφωνα το 2008 αναφορικά με τον τοπικό πόρο (ομόφωνα τότε) για τη διαχείριση του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Ως το 2008 η ευθύνη διαχείρισης του πόρου ήταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ξαφνικά, το 2010 χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση, πάρθηκε απόφαση να αποφασίσουν κατά 50% οι τότε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και 50% στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Πλέον στην Ελλάδα έχουμε πέντε μεγάλους ισχυρούς καλλικρατικούς ενεργειακούς δήμους. Οι Νομαρχίες καταργήθηκαν, έχουμε τώρα πια περιφέρειες, γι’ αυτό επιβάλλεται να επανέλθουν τα ζητήματα του πόρου στην πρότερη κατάσταση» σημείωσε ο κ. Μαλούτας.
Η κ. Νανοπούλου επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ζητήματος του τοπικού πόρου για το δήμο, που έχει στα όρια της περιφέρειας ενεργειακούς δήμους είναι σημαντικό να μπορεί ο δήμος εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών να διαχειριστεί έστω το 50% του πόρου. Θέτουμε τη δέσμευση να χρήματα αυτά να πάνε επιτέλους σε συγκεκριμένα έργα που πριονίζουν κάποια ανάπτυξη για την περιοχή». Ο κ. Ιωαννίδης συναίνεσε με επιφυλάξεις στην πρόταση του δημάρχου, ενώ την καταψήφισε ο κ. Μητσιάκος.
Ο νέος κανονισμός
Ψηφίστηκε εν τω μεταξύ ο νέος κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Μάρκο Φλώρο, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ από άποψη μελών το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, η αναδιοργάνωση που έγινε στους δήμους με τη δημιουργία των επιτροπών, οι οποίες θα έχουν καθοριστικό ρόλο και πλέον θα παίρνουν αποφάσεις (επιτροπή ποιότητα ζωής, οικονομική επιτροπή). Το αποτέλεσμα θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει μόνο για ζητήματα μείζονος σημασίας.
Η κ. Νανοπούλου συναίνεσε με τον προϋπολογισμό, θέτοντας φυσικά επί μέρους παρατηρήσεις. Ο κ. Μητσιάκος έθεσε ορισμένες παρατηρήσεις ως προς τον τρόπο που μπαίνουν τα θέματα, με το προεδρείο που ζήτησε να είναι αναλογικά, να μπορούν να εισηγούνται θέματα στο Δ.Σ. το σύνολο των παρατάξεων, να συμμετέχουν στο συμβούλιο και οι παρατάξεις που δεν εξέλεξαν σύμβουλο. Ζήτησε επίσης στα θέματα της ημερησίας διάταξης να μπορεί να προτείνει θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Ενστάσεις έθεσε και ο κ. Ιωαννίδης καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να παρθεί απόφαση «πάνω σε ένα ήδη προαποφασισμένο κείμενο, χωρίς να γίνει διαβούλευση από τις δημοτικές παρατάξεις».
0 comments