giapraki.com

Χωρίς προβλήματα από την απεργία δικηγόρων – φαρμακοποιών

Με κύριο σημείο αιχμής την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων» φαρμακοποιοί και δικηγόροι κλιμακώνουν σήμερα τις τριήμερες κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν την Τετάρτη 19 και θα διαρκέσουν μέχρι σήμερα Παρασκευή 21 Ιανουαρίου.

 

Παράλληλα, χθες στο «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων μπήκαν χθες και οι γιατροί, οι οποίο αντιδρούν επίσης στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Παράλληλα και οι οδοντίατροι, με απόφαση της ομοσπονδίας τους απήργησαν χθες.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

 

 

 

Σε τοπικό επίπεδο, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, τα φαρμακεία της Κοζάνης παρέμειναν και χθες κλειστά, ενώ το κοινό εξυπηρετήθηκε από τα εφημερεύοντα και διημερεύοντα (τέσσερα το πρωί και δύο το απόγευμα). Προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού δεν εμφανίστηκαν, ενώ η συμμετοχών των φαρμακοποιών στην κινητοποίηση του κλάδου τους ήταν καθολική.

 

Επίσης, με απόφασή του και ο Δικηγορικός σύλλογος της Κοζάνης συμμετέχει στην απεργία, ενώ τις ημέρες αυτές αναβάλλονται η πλειοψηφία των δικάσιμων υποθέσεων στα δικαστήρια της Κοζάνης. άδειες δίνονται μόνο σε περιπτώσεις συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης, παραγραφές, προθεσμίες, αναστολές πληστηριασμών κ.λπ. Η τριήμερη απεργία των δικηγόρων γίνεται, όπως σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επεξεργαζόμενη πρόταση της κυβέρνησης (νόμος – πλαίσιο) για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (απελευθέρωση δικηγορικού λειτουργήματος)».

 

 

 

Χαρακτηριστικά, ο Χρήστος Σαβίδης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, επεσήμανε ότι «ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης εναρμονίστηκε με την απόφαση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και αποφασίσαμε να απέχουμε από τα καθήκοντά μας, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου, για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».

 

Μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου για σήμερα το πρωί για να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν στη διαβούλευση – διαπραγμάτευση των σημείων που αφορούν τον δικηγορικό κλάδου, δηλαδή για τις ελάχιστες αμοιβές οι οποίες πλέον γίνονται νόμιμες, για την άρση του δικηγορικού περιορισμού, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στη σύσταση και λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών. Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο έχει ήδη σταλεί στο υπουργικό συμβούλιο για διαβούλευση και στη συνέχεια θα εισαχθεί στον ολομέλεια της Βουλής, αρχές Φεβρουαρίου για να συζητηθεί και εκεί.

 

 

 

 

 

Μικρή η συμμετοχή των γιατρών – οδοντιάτρων

 

 

 

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γιατρών της Κοζάνης στη χθεσινή απεργία, αυτή κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα που δεν ξεπέρασαν το 10%. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Λαμπρόπουλος: «Σε αυτή την απεργία συμμετείχαν κυρίως οι ιδιώτες γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και γιατροί του ΙΚΑ, που όμως δεν συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους. Αιτία της απεργία μας αυτής ήταν το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή και το οποίο θίγει και τον ιατρικό κλάδο». Να σημειωθεί πως οι γιατροί έχουν αποφασίσει να κάνουν εκ νέου απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

 

 

 

Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσή ήταν σύμφωνα με την γραμματέα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Σοφία Τζήκα η αιτία που οι πλειοψηφία των οδοντιάτρων της Κοζάνης δεν συμμετείχε στην απεργία, αφού όπως η ίδια τονίζει, ενημερώθηκαν από την Ομοσπονδία τους μόλις μια ημέρα πριν. Όσο για τα αιτήματα, η ίδια αναφέρεται στην έλλειψη διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, την παντελής έλλειψη διαπραγμάτευσης σε θέματα που αφορούν άμεσα τον γιατρό και τον οδοντίατρο, όπως: «Η στελέχωση των νοσοκομείων, η ένταξη των νοσοκομείων ΙΚΑ στο ΕΣΥ, την επέκταση των κλινών των ιδιωτικών κλινικών, αλλά και αλλαγές στον πρωτοβάθμιο τομέα υγείας, όπως μειώσεις των δημοσίων δαπανών, μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των υγειονομικών κ.α. στους 17.000 οδοντιάτρους οι 16.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι και πλήττονται περισσότερο».

Exit mobile version