giapraki.com

Χαρίτων Καρανάσιος: Κι όμως, ο Ζάεφ έχει δίκιο (βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών)

epa06815176 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) with foreign minister of Greece, Nikos Kotzias (R) and FYROM's Prime Minister Zoran Zaev (2-L) with foreign minister Nikola Dimitrov (L) watch UN special envoy Matthew Nimetz (R-down) signing an agreement in the village of Psarades, Florina, Greece, 17 June 2018. The foreign ministers of Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), Nikos Kotzias and Nikola Dimitrov, and the UN Secretary General's Special Envoy for the name dispute signed a historic agreement on 17 June 2018 for resolving the decades-long issue during a lakeside signing ceremony in Prespes, where the borders of Greece, FYROM and Albania meet. EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Στο εν εξελίξει ποδοσφαιρικό Euro 2021 η ομάδα της γείτονος (κράτος Β. Μακεδονία για μένα δεν υπάρχει) είχε τα διακριτικά ΦΦΜ (Фудбалска Федерација на Македонија), ενώ ο πρωθυπουργός τους Ζάεφ ανάρτησε μήνυμα, αποκαλώντας «μακεδονική» την ποδοσφαιρική τους ομάδα. Σήμερα πέφτουμε από τα σύννεφα, αλλά η Βουλή των Ελλήνων, υπό τους ΣυριζΑνελ, αυτό ψήφισε.

Η συμφωνία λοιπόν ορίζει ότι η επίσημη ονομασία του κράτους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (1.1.3α), με επίσημη γλώσσα τη «Μακεδονική» (1.1.3γ). Το τι θα εννοούν τα δύο μέρη με τους όρους «Μακεδονία, Μακεδόνας» (1.1.3δ) καθορίζεται ως εξής (1.7.2-4):

«Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος [= Ελλάδα], με αυτούς τους όρους [= «Μακεδονία, Μακεδόνας»] νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους [= Περιφέρεια Μακεδονίας], αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Όταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος [= Vardarska], με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

Το Δεύτερο Μέρος [= Vardarska] σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αναφέρεται ρητά η αρχαία μακεδονική παράδοση αλλά ο Ελληνικός πολιτισμός. Οι γείτονες όμως δημιούργησαν το ιδεολόγημα ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες. Οπότε η αρχαία μακεδονική κληρονομιά δεν ανήκει στην Ελλάδα, ώστε οι ίδιοι μπορούν να νιώθουν έμμεσοι κληρονόμοι της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας.

Επιτρέψαμε δηλ. στους Vardarski να αποκαλούνται «Μακεδονία, Μακεδόνες», με τη διευκρίνιση ότι με τους όρους «Μακεδονία, Μακεδόνας» άλλο εννοούμε εμείς, άλλο αυτοί. Όπως το ανέκδοτο με τον Νασρεντίν χότζα: Κι εσύ έχεις δίκιο κι ο άλλος έχει δίκιο, αλλά κι αυτός που βλέπει την αντίφαση, κι αυτός έχει δίκιο. Η δουλειά (των ΗΠΑ και των Γερμανών) μόνον να γίνει… Και η σύγχυση φθάνει στο αποκορύφωμα: (1.1.3.ε) Οι πινακίδων των οχημάτων τους θα είναι ΝΜ ή ΝΜΚ (Βόρεια Μακεδονία), ενώ για ΟΛΕΣ τις άλλες χρήσεις, ιδιωτικές και κρατικές, το ΜΚ ή MKD (Μακεδονία). Δηλ., τους αναγνωρίσαμε έμμεσα και ως σκέτο «Μακεδονία».

Ο Ζάεφ είναι πολύ προσεκτικός. Δεν χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία», αλλά το επίθετο «Μακεδονικός», για τη μη χρηματοδοτούμενη από το κράτος τους Ομοσπονδία. Αυτό συμφώνησαν όμως Τσίπρας και Κοτζιάς στις Πρέσπες για τη γενική χρήση του όρου «Μακεδονικός». Ότι δηλ. (1.1.3ζ) στο δημόσιο θα χρησιμοποιείται το «βορειομακεδονικός» (μόνο που δεν χρησιμοποιείται πουθενά), ενώ μη κρατικές εταιρείες, θεσμοί, ιδρύματα, μπορούν να χρησιμοποιούν τα «Μακεδονία, Μακεδόνες, Μακεδονικός» (1.1.3ζ) με την έννοια της ιστορίας των γειτόνων (δεν ορίζεται ποια), χωρίς να εννοείται η ελληνική αρχαιότητα» (μπορεί όμως να εννοείται η μακεδονική αρχαιότητα, που κατά τους Vardarski δεν είναι ελληνική).

Βάσει λοιπόν της συμφωνίας των Πρεσπών, οι γείτονες είναι «Μακεδόνες» (ως προς την ιθαγένεια, όχι ως προς την εθνότητα, λες και υπάρχει διαφορά) και ομιλούν τη «Μακεδονική γλώσσα», που ναι μεν είναι νοτιοσλαβική και δεν έχει σχέση με την ελληνική αρχαιότητα, αλλά οι ίδιοι δεν δέχονται ότι η αρχαία Μακεδονική είναι Ελληνική και οι αρχαίοι Μακεδόνες Έλληνες. Επίσης, οι όροι «Μακεδονία, Μακεδόνας, Μακεδονικός», μπορούν να χρησιμοποιούνται από ιδιώτες («Μακεδονικό» κρασί, τυρί, ρούχα και όλα τα προϊόντα) και θεσμούς μη κρατικούς ή μη χρηματοδοτούμενους από το κράτος, όπως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γείτονος. Στην πράξη, παραδώσαμε την ιστορία και το όνομα της Μακεδονίας στους γείτονες. Αλλά όσοι φωνάζαμε τότε και δεχθήκαμε ληγμένα δακρυγόνα στο Σύνταγμα, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, είμασταν «φασίστες»… Ελληνική κατάντια μετά από 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

Exit mobile version