Ανασκευάζει η εταιρεία τα καταστροφολογικά σενάρια: Δεν υπάρχει ανάλυση της McKinsey περι μή βιωσιμότητας
Σε υποτιμητική κερδοσκοπία στη μετοχή της, συνδυαζόμενη με πολιτική σπέκουλα, αποδίδει η διοίκηση της ΔΕΗ το μπαράζ καταστροφολογικών δημοσιευμάτων που βασίζονται σε μία υποτιθέμενη μελέτη-πρόταση της McKinsey, όπου ο διεθνής οίκος εμφανίζεαι να χαρακτηρίζει “μη βιώσιμη” την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.
Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα παλιό κείμενο εργασίας, το οποίο έχει πλέον ξεπερασθεί από τις εξελίξεις και δεν αντιστοιχεί στα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Επισημαίνεται ότι η σεναριολογία περί “μη βιωσιμότητας” της ΔΕΗ, ξεκίνησε με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, που παρουσίαζε το παλιό κείμενο εργασίας της McKinsey ως μέρος του σχεδίου business Plan, και ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ.
“Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο” στην ιστορία με την McKinsey διαβεβαιώνει η ΔΕΗ, επικρίνοντας ορισμένα ΜΜΕ ότι με ανακριβή δημοσιεύματα στρώνουν το έδαφος για υποτιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο, σε βάρος της μετοχής της ΔΕΗ και των μετόχων της.
Επίσης τονίζει ότι αντίθετα με το “συμπέρασμα” του δημοσιεύματος και τις συνεπαγόμενες εντυπώσεις, με το Business Plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα, αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της.
Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της με τις τράπεζες, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι “η αποσπασματική παράθεση ξεπερασμένων στοιχείων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”.
Η διοίκηση της εταιρείας διαβεβαιώνει ότι με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού και Στρατηγικού Σχεδίου σε λίγες μέρες, θα ενημερώσει διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζομένους, μετόχους και γενικά την επενδυτική κοινότητα και την κοινωνία.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΕΗ:
“Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων.
Είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα, μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.
Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών.
Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση.
Τελευταία επίθεση -αποκορύφωμα(;)- το πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με “αποκαλύψεις” τόσο για το Business Plan που εκπονεί η McKinsey, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ.
Για μεν το πρώτο, το οποίο στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey, πέραν της ανευθυνότητας, με την αποσπασματική και επιλεκτική αναφορά για να “προκύψουν” τα συμπεράσματα που επιθυμούν οι ίδιοι, δεν προστίθεται τίποτε καινούριο. Απεναντίας, υπολείπεται των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα με υπευθυνότητα η ίδια η Επιχείρηση ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017. Αποτελέσματα που η ψύχραιμη και αντικειμενική οικονομική ανάλυση αξιολόγησε στις σωστές τους διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις της Διοίκησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο πριν εκδηλωθεί η επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού και Στρατηγικού Σχεδίου σε λίγες μέρες, η επιχείρηση θα ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζομένους, μετόχους και γενικά την επενδυτική κοινότητα και την κοινωνία. Τονίζουμε πάντως εμφατικά ότι αντίθετα με το “συμπέρασμα” του δημοσιεύματος και τις συνεπαγόμενες εντυπώσεις, με το Business Plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι, κατευθύνσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της. Κατευθύνσεις που επικυρώνουν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, η αποσπασματική παράθεση ξεπερασμένων στοιχείων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. θα συνιστούσαμε λοιπόν την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, εκτός εάν κάποιοι νομίζουν ότι η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, υπόθεση ρουτίνας.
Πάντως, ας μην «ανησυχούν». Η υπόθεση εξελίσσεται θετικά. Υπομονή λίγες μέρες ακόμη. Και τότε κάποιοι, για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν».