Υλοποίηση του 1oυ Διαδικτυακού Εργαστήριου του Έργου LED

By on 08/12/2021

Τη Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Εργαστήριο του Έργου LED «Χαράσσοντας το δρόμο για τη βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης στα Δημόσια Σχολεία και τη διάδοση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Στο Εργαστήριο συμμετείχαν επαγγελματίες από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θεματικές, όπως το Έργο LED, οι στόχοι του, η περιοχή παρέμβαση, το Εταιρικό σχήμα, το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Αλβανία, η σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η Ενεργειακή Ανάλυση – Μεθοδολογία εκτίμησης της ενεργειακής κατάστασης ενός κτιρίου ενδιαφέροντος, η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα E-Learning και οι λειτουργίες της και η παρουσίαση του Μοντέλου Προσομοίωσης LED (IT Simulation Tool) σε μια σειρά εισηγήσεων.

Ο κύριος στόχος του Έργου LED είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση, σε διασυνοριακό επίπεδο, στη σύγχρονη πρόκληση της έλλειψης προόδου στα πεδία της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων και της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα πάντα με τις σχετικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Εθνικής νομοθεσίας. Μέσω των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος, ο ενήλικος πληθυσμός μπορεί να ευαισθητοποιηθεί αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας την μακροπρόθεσμη απήχηση του Έργου.

Το Έργο LED στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω μιας ευρείας εκστρατείας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακολουθούμενη από μια εκστρατεία στοχευμένη στον ενήλικο πληθυσμό.

Το Έργο συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός Διασυνοριακού Σχεδίου ώστε να προσδιοριστεί κοινή στρατηγική ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία (ευθυγράμμιση πολιτικής), σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ΑΠΕ, όπως επίσης και από τη δημιουργία του Μοντέλου LED προς το σκοπό αυτό, προτείνοντας τρία συγκεκριμένα είδη παρεμβάσεων

(α) τεχνολογικός εξοπλισμός για ενεργειακή απόδοση, 

(β) χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και

(γ) έξυπνες τεχνολογικές καινοτομίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

 

Οι Εταίροι που συμμετέχουν στο Έργο LED είναι: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων της Αλβανίας, που δρα ως Επικεφαλής Εταίρος, η ΑΝΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι Δερόπολης και Κορυτσάς.

Θα χαρούμε να δοκιμάσετε και μόνοι σας δυο από τα Εργαλεία του Έργου που παρουσιάστηκαν στο Διαδικτυακό Εργαστήριο.

Η Εκπαιδευτική Πλατφόρμα E-Learning

http://led-training.eu/ 

Το Μοντέλο Προσομοίωσης LED (IT Simulation Tool)

https://www.ledtool.eu/building/new 

Θα χαρούμε να σας δούμε και από κοντά πάντα με ασφάλεια, προσεχώς στο Δια Ζώσης Εργαστήριο LED.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: