ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ; — ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας βιασμός της φύσης με στόχο την εξασφάλιση κερδών σε κάθε είδους αδίστακτων επενδυτών .
Ο βιασμός στην περιοχή μας ξεπέρασε κάθε όριο σε μια εποχή δύσκολη και λόγω της μεταλιγνιτικής περιόδου .
Εδώ και καιρό κυκλοφορούν ειδήσεις και για κάλυψη της επιφάνειας της λίμνης μετά την κάλυψη πολύ μεγάλων εκτάσεων στα << βουνά και τα λαγκάδια >> της Δ. Μακεδονίας με φωτοβολταϊκά πάνελ το ποτήρι ξεχείλισε και οι δήμαρχοι των δήμων γύρω από την Λίμνης Πολυφύτου της Κοζάνης αποφάσισαν να αντιδράσουν και είδαμε στον τύπο την αντίδραση που έγινε είδηση.
Η είδηση της 20/3/2024 :
Κάθετα αντίθετοι με την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, Οι Δήμαρχοι: Κοζάνης, Σερβίων, και Βελβεντού, τονίζουν ότι :
<< Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι παράγοντες που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και τις ανάγκες τους καθώς και οι δραστηριότητες που ήδη υπάρχουν και όσες μπορούν να αναπτυχθούν στη λίμνη (όπως αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμός)». Υποστηρίζουν πως «σε καμιά περίπτωση τα πλωτά φωτοβολταϊκά, έτσι όπως υλοποιούνται, δεν μπορούν να θεωρηθούν επενδύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και απαιτείται άρτιος σχεδιασμός για το μέλλον της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής».
«… η αλήθεια για τα οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι εντελώς αντίθετη, ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η περιοχή προσπαθεί να βγει από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ανεργίας και του πληθυσμιακού μαρασμού».
Μου δόθηκε η ευκαιρία παλαιότερα να ασχοληθώ με την λίμνη στο πλαίσιο μιας σειράς εκπομπών που αφορούσαν τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας ,στην ερευνά που έκανα, έπεσε στα χέρια μου ,μια μελέτη που αφορούσε το πλαγκτόν της λίμνης Πολυφύτου και την χρησιμότητα του , εντυπωσιάσθηκα γιατί είδα ότι χωρίς αυτό η λίμνη Πολυφύτου θα ήταν μια << ΝΕΚΡΗ ΛΙΜΝΗ >> και παρουσίασα ένα βιντεάκι με τον τίτλο
<< Το φυτοπλαγκτόν της λίμνης Πολυφύτου >>
Βλέποντας εδώ και καιρό τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την προσπάθεια διάφορων << επενδυτών >> να καλύψουν την επιφάνεια με φωτοβολταϊκά και διαβάζοντας την είδηση ,ι άφησα για λίγο οποιαδήποτε ενασχόληση μου και είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω.
Ιδού που κατέληξα για το πλαγκτόν ( Φυτοπλαγκτόν και Ζωοπλαγκτόν )
και την χρησιμότητα της παρουσίας του όσο και την εξαφάνιση την συσκότιση του χώρου του .
— Φυτοπλαγκτόν
Πλαγκτόν (από την ελληνική λέξη ΠΛΑΓΚΤΟΣ που σημαίνει – στα ύψη, περιπλανώμενος) σημαίνει μια συλλογή οργανισμών που επιπλέουν στο νερό.
Το φυτοπλαγκτόν είναι το φυτικό μέρος του πλαγκτού, μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκια που επιπλέουν ελεύθερα στη στήλη του νερού, ζουν μόνοι ή ενωμένα σε διάφορες αποικίες, μοιάζοντας με νήματα, αλυσίδες, κορδέλες, αστέρια, θάμνους.
Τα μεγέθη των κυττάρων κυμαίνονται από 1-2 έως 1000 μικρά.
Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών εδώ διακρίνεται από τα διάτομα και τα δεινόφυτα. Βρίσκονται κοκκολιθοφόρα, χρυσά φύκια, κρυπτόφυτα, euglenaceae, γαλαζοπράσινα (ή κυανοβακτήρια) και πράσινα φύκια, αλλά η ποικιλομορφία των ειδών τους είναι χαμηλή.
Μικρά, αόρατα με γυμνό μάτι, μονοκύτταρα φύκια, που απορροφούν διαλύματα ορυκτών αλάτων και διοξειδίου του άνθρακα από το νερό, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλιακού φωτός, παράγουν πολύτιμες οργανικές ενώσεις – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και απελευθερώνουν οξυγόνο στη διαδικασία της ζωτικής δραστηριότητας .
Έτσι, συμμετέχουν ενεργά στον κύκλο των ουσιών στη φύση και έχουν τον ίδιο ρόλο στη θάλασσα με τα φυτά στη στεριά.
Ορισμένα είδη στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται ετερότροφα (απορροφούν διαλυμένη οργανική ύλη).
–Ζωοπλαγκτόν
Το ζωοπλαγκτόν είναι το ζωικό (ή ετερότροφο) συστατικό της πλαγκτονικής κοινότητας που χρειάζεται να καταναλώσει άλλους οργανισμούς για να ευδοκιμήσει.
Το πλαγκτόν είναι υδρόβιοι οργανισμοί που δεν μπορούν να κολυμπήσουν αποτελεσματικά ενάντια στα ρεύματα
Μέσω της κατανάλωσης και της επεξεργασίας φυτοπλαγκτού και άλλων πηγών τροφίμων, το ζωοπλαγκτόν παίζει ρόλο στους υδρόβιους τροφικούς ιστούς , ως πηγή για τους καταναλωτές σε υψηλότερα τροφικά επίπεδα (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών) και ως αγωγός για τη συσκευασία του οργανικού υλικού στη βιολογική αντλία .
Δεδομένου ότι είναι συνήθως μικρά, το ζωοπλαγκτόν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα στις αυξήσεις της αφθονίας του φυτοπλαγκτού,, για παράδειγμα, κατά την ανοιξιάτικη άνθιση .
Το ζωοπλαγκτόν είναι επίσης βασικός κρίκος στη βιομεγέθυνση ρύπων όπως ο υδράργυρος .
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ
–Σημαίνει
Εξαφάνιση των φυτικών οργανισμών που χρησιμοποιούν σαν ενέργεια
το ηλιακού φωτός . Η κάλυψη της επιφάνειας της λίμνης με τα πάνελ των φωτοβολταϊκών εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να προχωρήσουν και να φωτίσουν του φυτικούς μικροοργανισμούς.
–Σημαίνει
Μόλυνση της λίμνης . Τέτοια φύκια αναπτύσσονται μαζικά το καλοκαίρι σε μολυσμένη παράκτιες ζώνες, μετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αυτοκαθαρισμού των υδάτων.
–Σημαίνει
Εξαφάνιση ζωντανών οργανισμών που βρίσκονται στην λίμνη .
Λόγω του φυτοπλαγκτού επιζούν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί , μέσα στην λίμνη ορατοί και αόρατοι με γυμνό μάτι οργανισμοί που τρέφονται από αυτό , η στέρηση της τροφής τους τους εξαφανίζει .
Χρησιμεύει ως εξαιρετική τροφή για το ζωοπλαγκτόν – μικροσκοπικά ασπόνδυλα ζώα που ζουν στη στήλη του νερού, προνύμφες και γόνους πολλών ψαριών, μαλακίων, μερικών μικρών ψαριών – ρέγκα, γαύρος, σαρδέλες και άλλα.
–Σημαίνει η ζωή των φυτών και των ζώων απειλείται.
Η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο εξαρτάται από την αφθονία και τη ζωτική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού, η οποία είναι σημαντική για τη ζωή των φυτών και των ζώων
–Σημαίνει
Μη οξείδωση ορυκτών και οργανικών ουσιών που απειλούν την ζωή ζωντανών οργανισμών.
— Σημαίνει
Αδυναμία του ζωοπλαγκτόν να τραφεί με αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση του , με ότι σημαίνει αυτό για την τροφική αλυσίδα.
— Σημαίνει
Αλλοίωση του κλίματος της περιοχής μας, μια και η λίμνη δεν θα λειτουργεί σαν θερμοσυσσωρευτής για τον χειμώνα και ούτε θα επηρεάζει θετικά σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι,βελτιώνοντας το κλίμα με ότι αυτό σημαίνει για τις καλλιέργειες και την ποιότητά ζωής των κατοίκων
— Σημαίνει
Βεβαίως και ταφόπλακα για την αλιεία ,τον αθλητισμό ,την αναψυχή και τον τουρισμό.
Εξυπακούεται ότι το ίδιο θα συμβεί αν προχωρήσουν οι << επενδύτες >> στην <<αξιοποίηση >> και των άλλων λιμνών .
**************************************************************************
Περισσότερες πληροφορίες για το πλαγκτόν της λίμνης στο video δημιουργίας μας προ δεκαετίας .
Τίτλος << Το φυτοπλαγκτόν της λίμνης Πολυφύτου >>
Διάρκεια 9,19 λεπτά