Το Νέο Λύκειο και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018

By on 28/11/2017

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2018 , θα έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτές των δύο προηγούμενων ετών . Τα Επιστημονικά Πεδία από πέντε έγιναν τέσσερα , καθώς οι Παιδαγωγικές Σχολές , είναι πλέον κοινά τμήματα όλων των υπολοίπων Επιστημονικών Πεδίων . Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει , μια σχετική άνοδο των βάσεων σε όλα τα Παιδαγωγικά τμήματα της Δημοτικής εκπαίδευσης και της Προσχολικής αγωγής ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης ιδίως από τον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών  . Η κατάργηση του ανεξάρτητου επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών , αφαίρεσε μάλιστα από τον πίνακα των εξεταζομένων μαθημάτων τα Μαθηματικά και την Ιστορία της Γενικής Παιδείας .

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στο Εξεταστικό Τοπίο του 2018 , είναι η θεαματική μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων των Απολυτηρίων της Γ΄ Λυκείου , από δεκατέσσερα σε τέσσερα . Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία , καθώς η περσινή εμπειρία έδειξε ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου έφταναν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου , ύστερα από έναν μαραθώνιο ανούσιων ενδοσχολικών  δοκιμασιών . Η αλλαγή αυτή θα δώσει την ευκαιρία μιας μικρής παράτασης και του διδακτικού χρόνου σε όλες τις Λυκειακές τάξεις . Αναμένεται οι Ενδοσχολικές  Εξετάσεις να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και οι Πανελλαδικές Δοκιμασίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου . Μια εξεταστική καινοτομία η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει γενικώς είναι η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας η οποία θα ισχύσει  έτος για τους μαθητές του ΕΠΑΛ και έχει ήδη καθιερωθεί και στο Γυμνάσιο .

Οι μαθητές της τωρινής Β΄ και Γ΄ Λυκείου γνωρίζουν σε γενικές γραμμές το Δρομολόγιο προς την Ελληνική Τριτοβάθμια . Αγωνία συνέχει μόνο τους μαθητές της Α΄ Λυκείου , οι οποίοι αναμένουν την Δομή του Νέου Λυκείου και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. ΟΙ Εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής , καθώς και πολλών εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους . Το Νέο Λύκειο φιλοδοξεί να εφοδιάζει τους αποφοίτους του , με ένα αξιόπιστο Ακαδημαϊκό Απολυτήριο το οποίο μάλιστα να  προσμετράται  σε σημαντικό βαθμό στην διαδικασία πρόσβασης . Οι Πανελλαδικές Εξετάσει του νέου συστήματος , δεν θα διαφέρουν αισθητά από τις προηγούμενες . Ο στόχος των Ιθυνόντων της Παιδείας είναι πρωτίστως να αναδιοργανώσουν την Εκπαιδευτική και Παιδαγωγική λειτουργία του Λυκείου . Η συχνά επαναλαμβανόμενη διαπίστωση του Υπουργού Παιδείας , ότι «η Χώρα δεν έχει Λύκειο»  δρομολογεί και άλλες αλλαγές . Επί παραδείγματι , αναζητείται αποτελεσματικός τρόπος για να μην εκφυλίζεται  η εκπαιδευτική διαδικασία μετά τον Μάρτιο όταν οι μαθητές της τελευταίας τάξης αξιοποιούν στο έπακρο το όριο των απουσιών . Τα Σχολεία αδειάζουν , το Λύκειο Υπολειτουργεί , και τα Φροντιστήρια ολοκληρώνουν την προετοιμασία με την διεξαγωγή μάλιστα πολύ σημαντικών Εξετάσεων Προσομοίωσης , οι οποίες είναι άγνωστες στην Λυκειακή βαθμίδα . Η συζήτηση για το νέο Λύκειο άναψε για τα καλά , έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας , για την συνεξέταση της Χημείας και της Βιολογίας και την συνοπτική συγχώνευση της Φυσικής , της Χημείας και της Βιολογίας σε ένα μάθημα , υπό τον γενικό τίτλο Φυσικές Επιστήμες .

Η παρούσα στήλη θα επανέλθει επί των παραπάνω θεμάτων με διάθεση ενημέρωσης και συνεισφοράς , στην Συμβουλευτική των Μαθητών και των Γονέων . Τα Φροντιστήρια μας μάλιστα έχουν ως προτεραιότητα , τον Προσανατολισμό Σπουδών και την Επιστημονική μέτρηση της Προσωπικότητας και των Ενδιαφερόντων όλων των Μαθητών  στον Χάρτη των νέων επαγγελμάτων .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: