giapraki.com

Το ‘’Ημερολόγιον 2021’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, αφιερωμένο ‘’στους πειρασμούς στη ζωή των ανθρώπων’

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Το ‘’Ημερολόγιον 2021’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι αφιερωμένο ‘’στους πειρασμούς στη ζωή των ανθρώπων’’. Αυτό μας πληροφορεί το Ημερολόγιο από την πρώτη του κιόλας σελίδα με τον υπότιτλο: ‘’Πάτερ ημών, ο εν τοις ουρανοίς ….. μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν’’. 

Η περίοδος της πανδημίας του αόρατου, επιθετικού και φονικού ιού, την οποία όχι μόνο η ελληνική αλλά και η παγκόσμια κοινωνία αντιμετωπίζει με την προσευχή και την επιστήμη αντάμα, κάνει το θέμα του Ημερολογίου επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον. 

Την επικαιρότητα (και την κρισιμότητα μαζί της περιόδου) την υπογραμμίζουν τα 3 πολύ ενδιαφέροντα και συναφή κείμενα του Ημερολογίου: 1. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. ΠΑΥΛΟΥ, με θέμα: ‘’Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν’’, 2. H ‘’ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΝ – Ποίημα του Μητροπολίτου Εδέσσης ΙΩΛ’’ και 3. O ‘’ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΣΚΗΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ – του Πρωτοπρ. Δημητρίου Χαρισίου’’. 

Στη ζοφερή επικαιρότητα, με αναδυόμενη όμως την ελπίδα από τα πρόσωπα και την παράδοση της Εκκλησίας συναινούν και οι 2 πρώτες εικόνες του Ημερολογίου. 

Η πρώτη, η εικόνα του εξώφυλλου είναι της Παναγίας. Ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει το ανθρώπινο γένος και ό,τι πολυτιμότερο προσφέρει αυτή (η μοναδική γυναίκα που αξιώθηκε να γίνει ‘’Θεοτόκος’’) στο ανθρώπινο γένος. Το Χριστό, ως τον μοναδικό και αιώνιο Σωτήρα του. 

Η δεύτερη εικόνα είναι στην πρώτη σελίδα ‘’από την υποδοχή του αντιγράφου της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης’’. Και εδώ το κεντρικό πρόσωπο είναι η Παναγία. Γύρω της ο Λαός (ι. Κλήρος και λαϊκοί) την υποδέχονται, την περιβάλλουν με σεβασμό και αγάπη και προσφεύγουν σ’ αυτήν με ελπίδα για τα πράγματα και τις υποθέσεις του βίου τους, αλλά και για την κοινή του βίου τους προοπτική του.  

Η Παναγία η Βηματάρισσα προέρχεται από το Άγιον Όρος (το Περιβόλι της Παναγίας) που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και η προβολή αυτής της Εικόνας στο εμπροσθόφυλλο του Ημερολογίου, με την επανάληψη στην υποδοχής της αμέσως μετά στην 1η σελίδα, δείχνει την προσήλωση, της κατά Κοζάνην Εκκλησίας (και κατά το νέον έτος 2021) στην Παναγία.  

Παρουσιάζω στη συνέχεια ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τα 3 προαναφερθέντα κείμενα.

α. ‘’Πρόλογος. – Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν’’. Του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου.

‘’… Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να εκκλησιαστούμε, να ζήσουμε, όπως τα προηγούμενα χρόνια (σημ.: αναφέρεται στην περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα) τις Ιερές Ακολουθίες, όχι συναισθηματικά, αλλά βιωματικά, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοσή μας. Ταπεινώθηκε η Εκκλησία έως εσχάτων. Όμως, σκέπασε τα παιδιά της με το ράσο των Κληρικών της, όπως είπε χαρακτηριστικά κι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Όπως δέχτηκαν τα ώτα του Χριστού τις ασεβείς βλασφημίες, έτσι δεχτήκαμε κι εμείς κατ’ αυτές τις ημέρες τις ασεβείς, προσβλητικές και υβριστικές απόψεις που εξέφρασαν ορισμένοι για το θεοσύστατο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο αποτελεί το βιωματικό ευχαριστιακό γεγονός της Εκκλησίας και το κεντρικό σημείο της ίδιας της υπάρξεώς μας. 

Κανείς μέχρι σήμερα, στα 2.000 χρόνια που το μυστήριο της Εκκλησίας φανερώθηκε στην γη, κανένας δεν μολύνθηκε από την μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων, ούτε ακόμη από την κατάλυση του Αγίου Ποτηρίου, αλλά και ποτέ κανείς δεν τόλμησε να εκφράσει τέτοιου είδους απόψεις… Με αυτές τις σκέψεις, σας ασπάζομαι όλους στην ανατολή του νέου έτους και εύχομαι υγεία και δύναμη και ποτέ να μην ζήσουμε ξανά αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Μετά πατρικών ευχών. Ο Μητροπολίτης. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος’’.  (σελ. 8, 9, 10). 

β. ‘’Λόγος παραμυθίας επί τη ενσκήψει του κορωνοϊού’’. (του πρωτοπ. Δημητρίου Χαρισίου).

‘’… Αυτές τις ώρες η προσευχή μας να είναι ακόμη πιο δυνατή για όλους εκείνους που αυτές τις δύσκολες στιγμές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, και δίνουν καθημερινές μάχες για το καλό όλων μας. …

Ας προσέξουμε κάτι. Τον φανατισμό. Ο φανατισμός, και κυρίως ο θρησκευτικός, δεν είναι απλά ένα κοινωνιολογικό φαινόμενο, αλλά πέρα από απρέπεια είναι και βαριά αμαρτία, για όσους βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας, γιατί συστήνουν αδιακρισία και ανυπακοή. Ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης λέει ότι ‘’στην Εκκλησία κινούμαστε πνευματικά και νόμιμα και νόμιμο είναι εκείνο που γίνεται με υπακοή στην Εκκλησία. …’’. (σελ. 18, 19, 20).

γ. ‘’Ευχή διά τον κορωνοϊόν. – Ποίημα Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ’’.

‘’… Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, … Ικετεύομέν σε ως ελεήμονα, ίνας άρης αυτόν από πάσης της οικουμένης. … Φύλαξον την νεότητα, και περιφρούρησον τους ασθενήσαντας, και τους εν γήρατι όντας εκ του επαράτου ιού θεράπευσον, και πάντας απάλλαξον εκ της συνοχής της καρδίας, και αντί ταύτης δώρησαι υγιείαν, άνεσιν και πλατυσμόν, πρεσβείαις της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων. Αμήν.’’. (σελ. 11, 12).

Το Ημερολόγιο παραθέτει φωτογραφικό υλικό, το ετήσιο μηνολόγιο με τις κατά ημέρα γιορτές, τη σύνθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τις νηστείες της Εκκλησίας μας, πληροφορίες για τα ιερά Μυστήρια και τις Ακολουθίες. 

Στο εμπροσθόφυλλο εικονίζεται η Παναγία η Βηματάρισσα αντίγραφο από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και στο οπισθόφυλλο το ιστορικό Καμπαναριό (1855) στην κεντρική Πλατεία Κοζάνης.

Στην αρχή του Ημερολογίου 2021 εικονίζονται τα πρόσωπα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, που εύχεται ‘’ευλογημένο και ειρηνικό το νέο έτος’’. Έχει πάντα εκκλησιολογικό ενδιαφέρον, και στον καιρό μας ιδιαίτερο, η προσήλωσή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο σεβασμός μας στον Οικουμενικό Πατριάρχη.  

Το Ημερολόγιο 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ‘’διά τους πειρασμούς εις την ζωήν των ανθρώπων, εκδίδεται ευλογία και φροντίδι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου’’.

Την έκδοσή του επιμελήθηκαν ‘’ο Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμ. Θρόνου Δημήτριος Χαρισίου και ο Θεόδωρος Χατζηευστρατίου (Θεολόγος)’’.  

Το ‘’Ημερολόγιον 2021’’ μπορούμε να το προμηθευτούμε από τους Ενοριακούς Ναούς και από το βιβλιοπωλείο ‘’Καταφυγή’’ της Ιεράς Μητροπόλεως.  

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

22-12-2020

 

Exit mobile version