Στο κόκκινο η προκλητικότητα της Άγκυρας, που υποστηρίζει ότι τα Ίμια βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία. Σφοδρή επίθεση και κατά της ΕΕ
Η Τουρκία ξεδιπλώνει με απροκάλυπτο τρόπο τη στρατηγική της στόχευση να «μαυρίσει» την περιοχή των Ιμίων και να δημιουργήσει ντε φάκτο κατάσταση κυριαρχίας της επί των βραχονησίδων. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα Ίμια τουρκικό έδαφος και παράλληλα συγκεντρώνει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, όπου κατευθύνονται πλοία του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής.
Η τουρκική προκλητικότητα «χτυπάει» κόκκινο με επίκεντρο και πάλι τα Ίμια. Με έντονη ρεβανσιστική διάθεση μετά το «χαστούκι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκθεση-καταπέλτη για την ενταξιακή πορεία της, η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τον υβριδικό ψυχολογικό πόλεμο με αφορμή την υπόθεση με τις σημαίες στις νησίδες Ανθρωποφάγους.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες – είναι ξεκάθαρη για την «οπτική» της Άγκυρας αναφορικά με τα Ίμια. Η Τουρκία καταδεικνύει ότι δεν λογίζει τα Ίμια ως «γκρίζα» και διαφιλονικούμενη ζώνη, αλλά ως τουρκικό «έδαφος». Η λογική του γκριζαρίσματος του Αιγαίου μετεξελίσσεται στο «μαύρισμα» συγκεκριμένων περιοχών.
Παρόμοια ανακοίνωση για τα Ιμια μετά τον εμβολισμό του «Γαύδος»
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει στην κυριαρχία της Αγκυρας επί των Ιμίων. Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και στις 14 Φεβρουαρίου, λίγα 24ωρα μετά το επεισόδιο μεταξύ της τουρκικής ακταιωρού και του σκάφους του ελληνικού λιμενικού «Γαύδος».
Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητή και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.
Η υποστήριξη που παρέχεται ως «εν λευκώ» από την ΕΕ με τα κράτη μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.
Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ορίζει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Έλληνες Κυπρίους για ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για την αδιέξοδα.
Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.
Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».