giapraki.com

Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία

Η προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε την Τετάρτη το  μεσημέρι στα Γιάννενα υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή.

 

Στη σύσκεψη που είχε ως στόχο τον αρτιότερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν ο Γ. Γ. Πολιτικής προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Στυλιανός Στεφανίδης.

 

Πηγή:kathimerini.gr

 

Παρέστησαν επίσης οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, οι Περιφερειακοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας).

 

Ο Κ. Παπουτσής τόσο στην ομιλία του, όσο και σε δηλώσεις, εστίασε στους τρεις στόχους που τίθενται για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

 

Η πρώτη αφορά την διαδικασία της πρόληψης και με τις συσκέψεις που γίνονται, συζητούνται οι δυνατότητες που υπάρχουν, οι αδυναμίες και τι δυνατότητες έχουμε. Επίσης πόσο έχουν γίνει προετοιμασίες για να καλυφθούν οι αδυναμίες και τι προτάσεις υπάρχουν για να καλυφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή.

 

Το δεύτερο, είναι η πλήρης ενεργοποίηση όλων των ένστολων δυνάμεων του ελληνικού κράτους αλλά ταυτόχρονα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των Εθελοντικών Οργανώσεων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά, προκειμένου να ενισχυθεί η συνείδηση του καθένα για να συμμετάσχει αποφασιστικά και στην πρόληψη και στην καταστολή.

 

Το τρίτο είναι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία, η διάταξη των δυνάμεών προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων όπου και όταν εκδηλωθούν.

 

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε επίσης ότι, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία- πέρα, βεβαίως, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοτική αστυνομία όπου υπάρχει- με τις αστυνομικές αρχές και τις κατά τόπους αρχές της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς επίσης και με τις ένοπλες δυνάμεις. Θα συγκροτηθούν όπως κάθε χρόνο ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα από κάθε περιφέρεια της ηπειρωτικής χώρας που θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια, αλλά και σε ορισμένες ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές.

 

Επίσης, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα τα τέσσερα κινητά επιχειρησιακά κέντρα του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία έχουν τοποθετηθεί δύο στην περιφερειακή διοίκηση της Αττικής, ένα στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, και ένα στην δυτική Ελλάδα. Τα κινητά περιφερειακά κέντρα δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων με πολύ σύγχρονα μέσα και πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

 

Ο κ. Παπουτσής τόνισε επίσης σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα, έχουν γίνει όλες οι συσκέψεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουν πλήρως καταρτιστεί όλα τα σχέδια και τις προβλέψεις τις οποίες υπάρχουν για τις περιπτώσεις που χρειαστούν αεροσκάφη. «…Υπάρχει, -είπε-, εξαιρετική συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, με τη διάθεση των εναέριων μέσων, με σκοπό την άμεση αερομεταφορά πυροσβεστικών δυνάμεων εάν αυτό απαιτηθεί. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση φέτος, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως ενιαίο Υπουργείο, το οποίο εποπτεύει όλα τα σώματα ασφαλείας, θα διατεθούν σε ειδικές περιπτώσεις και τα εναέρια μέσα, τόσο της ελληνικής αστυνομίας όσο και του λιμενικού σώματος…».

 

Αναφερόμενος ο υπουργός Προστασία του Πολίτη στην συζήτηση γύρω από τα κονδύλια που θα απαιτηθούν, είπε: ”…Εδώ, για να είμαι σαφής, γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τα κονδύλια υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα στον προϋπολογισμό. Εκείνο το οποίο συμβαίνει, είναι ότι εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες του δημόσιου λογιστικού, που προβλέπουν ότι η εκταμίευση των κονδυλίων χρήσεως 2011, γίνεται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ενταλματοποιηθεί όλες οι χρήσεις του προηγούμενου έτους. Οι ΔΟΥ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν εγκρίνουν τα κονδύλια και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Όμως, οι καθυστερήσεις έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Και όπως στην αστυνομία, τονίζω επανειλημμένα, ότι αυτού του είδους οι καθυστερήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κενό ασφαλείας τη χώρα, το λέω από τώρα ενώπιον σας, προκειμένου να είμαστε απολύτως σαφείς… Το έχω πει και στη Βουλή. Θα το αντιμετωπίσουμε εάν χρειασθεί αλλά θέλω να είμαστε σαφείς…».

 

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και στην συνεργασία που θα υπάρχει μέσω της διπλωματικής οδού με την γειτονική Αλβανία, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι μεγάλες φωτιές που στο παρελθόν εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Exit mobile version