- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Συνεχίζεται με τη δεύτερη θεματική βραδιά – αφιέρωμα στον Claude Debussy το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κοζάνης στο Λαογραφικό Μουσείο στις 20:30
Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν χθες 22 Αυγούστου η έναρξη του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κοζάνης. Η κατάμεστη αίθουσα απόλαυσε και καταχειροκρότησε τα νέα ταλέντα της πόλης σε εξαιρετικές ερμηνείες:
Γιώργο Καραγκούνη – κλαρινέτο, Μαρία Λουίζα Γελαδάρη – Hanicz – βιολί, Γιάννη Βογιατζή – πιάνο, Αναστασία Βούρκα-Φτάκα – φλάουτο, Παρασκευή Τζούκα – πιάνο, Θοδωρή Παπαβασιλείου – κλαρινέτο, Νάνσυ Σουλιώτη – πιάνο και Θάνο Τσακιλτζίδη – σαξόφωνο.
Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κοζάνης συνεχίζεται απόψε Πέμπτη 23 Αυγούστου με τη θεματική βραδιά – αφιέρωμα στον Claude Debussy. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Petite suite
Ειρήνη Ντελέζου – Γλύκα Κουτούλα, πιάνο για 4 χέρια
Piano trio No 1
Λουντμίλα Αχιμπάλοβα, βιολί | Σταματία Σγουροπούλου, τσέλο |
Γιώργος Τζούκας, πιάνο
Ραψωδία για κλαρινέτο
Νίκος Μαντάνης, κλαρινέτο | Δημήτρης Δημόπουλος, πιάνο
Prelude a l’apres-midi d’un faune
Παναγιώτης Ζαχαράκης, φλάουτο | Ειρήνη Ντελέζου, πιάνο
Syrinx
Νίκος Παπαπαρασκευάς, φλάουτο
Τα βιογραφικά των μουσικών:
Η Ειρήνη Ντελέζου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά με το Δ. Συκιά στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, έλαβε δίπλωμα πιάνου από το ωδείο Athenaeum (τάξη Ν. Σεμιτέκολο) με βαθμό άριστα παμψηφεί και χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα φλάουτου από το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας (τάξη I. B. Glinka), με βαθμό άριστα παμψηφεί και β΄ βραβείο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο πιάνο (τάξη U. Matschke) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο τμήμα στην ειδίκευση «Εκτέλεση και Ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής» με επιβλέποντα καθηγητή το Δ. Κούντουρα. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και φλάουτου στην Ελλάδα και το εξωτερικό από διακεκριμένους μουσικούς. Έχει δώσει συναυλίες πιάνου, φλάουτου και μουσικής δωματίου και συμμετείχε σε φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Dino Ciani Festival, Carinthische Musicacademie Stift Ossiach, Alea iii Summer Meetings 2017 κ.α.). Έχει παρουσιάσει ως πιανίστα και φλαουτίστα έργα σε πρώτη εκτέλεση συνθετών του 20ου αιώνα. Διδάσκει πιάνο και μουσική δωματίου στα Δημοτικά Ωδεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.
H Γλυκερία Κουτούλα γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1986. Σπούδασε πιάνο με τον Γιώργο Τζούκα (πτυχίο πιάνου με άριστα) και με τη Φανή Καραγιάννη (δίπλωμα πιάνου με άριστα, α’ βραβείο και τιμητική διάκριση ερμηνείας σύγχρονου ρεπερτορίου). Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με την Μαρία Καραγιάννη (πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας με άριστα) και σύνθεση με τον Βασίλη Κίτσο (α’ βραβείο). Σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στην κατεύθυνση Σύνθεσης με καθηγητή τον Χρήστο Σαμαρά. Επίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης με τους: Γιώργο Χατζηνίκο, Matitjahu Kellig, Δημήτρη Τουφεξή, Δημήτρη Δημόπουλο, Dmitri Smirnov, Χρήστο Σαμαρά, Κώστα Τσούγκρα. Idee fixee κά. Ως πιανίστα χει δώσει ατομικά ρεσιτάλ καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης πραγματοποίησε αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων νέων Ελλήνων συνθετών. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης ως καθηγήτρια πιάνου και συνοδός όλων σχεδόν των οργάνων.
Η Λουντμίλα Αχιμπάλοβα γεννήθηκε στην Ουκρανία. Στην ηλικία των 6 ετών μπήκε στο μουσικό σχολείο του Κιέβου στην τάξη του βιολιού, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των σπουδών της μετά από 14 χρόνια με δίπλωμα βιολιού. Ειδικότητα: «Παιδαγωγός-δάσκαλος βιολιού και καλλιτεχνικό μέλος ορχήστρας. Στην Ουκρανία δούλευε στο μουσικό σχολείο του Κιέβου όντας υπεύθυνη του τμήματος εγχόρδων οργάνων του ωδείου για 15 χρόνια πριν έρθει στην Ελλάδα. Τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα ως καθηγήτρια βιολιού του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στην πολιτιστική ζωή της πόλης . Έχει πάρει μέρος με τους μαθητές της αλλά και ως σολίστ σε πολλές συναυλίες του ΔΩΚ όπως και σε καλλιτεχνικούς Αγώνες (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Καστοριά). Επιπλέον έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και masterclasses τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ουκρανία (V. Yankelevich, D. Oistrakh, V. Jeldis, Γ. Χατζηνίκος, Δ. Χανδράκης).
Η Σταματία Σγουροπούλου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1994. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από μικρή ηλικία στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης. Σήμερα είναι απόφοιτη του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την τάξη ειδίκευσης βιολοντσέλου του Δημήτρη Πάτρα, ενώ πρόσφατα απέκτησε το δίπλωμα της με βαθμό «Άριστα» παμψηφεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χρήστου Κόζαλη. Το Μάιο του 2016 απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει παρακολουθήσει masterclasses βιολοντσέλου με τους Leonid Gorokov, Dan Weinstein, Jose Enrique Bouche, Άγγελο Λιακάκη, Ζόραν Στέπα Στέπιτς κ.α., καθώς και σεμινάρια μουσικής δωματίου και ορχήστρας. Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) ενώ έχει συμπράξει και με άλλες ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ασχολείται ενεργά με την διδασκαλία του βιολοντσέλου.
Ο Γιώργος Τζούκας γεννήθηκε στην Κοζάνη. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 χρονών. Σπούδασε πιάνο στο “Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης” απ’ όπου πήρε Πτυχίο πιάνου στην τάξη της Christine Fressinier και Δίπλωμα στην τάξη της Stella Dimitrova με άριστες διακρίσεις, καθώς και τα Πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα). Παρακολούθησε master-courses με τους Roberto Szidon , Julia και Constantine Ganev , Δημήτρη Σγούρο, Γιώργο Χατζηνίκο και μαθήματα σύνθεσης με τον Βασίλη Κίτσο. Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές ασχολείται με τον αυτοσχεδιασμό , τη Jazz και συνθέτει τη δικιά του μουσική. Οι εμφανίσεις του πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό σαν σολίστ ή με μουσικά σύνολα καθώς και σύνολα μουσικής δωματίου είναι συνεχείς. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της Ελληνικής Jazz σκηνής . Με το trio Apopsis δίνει πολλές συναυλίες και συμμετέχει σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Ηχογραφεί ως session μουσικός αλλά και ενορχηστρωτής σε πολλές μουσικές παραγωγές. Από το 1999 έως σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.
Ο Νίκος Μαντάνης γεννήθηκε στη Σιάτιστα όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές. Σπούδασε κλαρινέτο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του κ. Κοσμά Παπαδόπουλου απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με βαθμό άριστα παμψηφεί. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (τάξη κλαρινέτου Μίλτου Μουμουλίδη και Μανούσου Πλουμίδη) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Μουσικές Τέχνες του ίδιου τμήματος (τάξη Μίλτου Μουμουλίδη). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ovidio Caplescu, Σπύρο Μουρίκη, Petko Radev, Aurelian Octav Popa και Δημήτρη Λεοντζάκο, ενώ έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 2005 πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό “Σύνθεσης και Ερμηνείας” (συνδιοργάνωση των πανεπιστημίων Ιονίου και Μακεδονίας) και το 2008 το πρώτο βραβείο στον 24ο πανελλήνιο διαγωνισμό πνευστών του συλλόγου αποφοίτων ωδείων Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Συμφωνικης Ορχήστρας της ΕΡΤ, αλλά και σε μουσικά σύνολα της περιοχής. Εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στη Β’βάθμια εκπαίδευση και σε ωδεία της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Δημήτρης Δημόπουλος διακρίνεται ιδιαίτερα, τόσο στα ρεσιταλ, στις συναυλίες μουσικής δωματίου όσο και στα κοντσέρτα με ορχήστρα, για το ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου του, το οποίο καλύπτει περισσότερους από τρείς αιώνες πιανιστικής τέχνης ξεκινώντας από τον G.Frescobaldi και φθάνοντας ως τον T.Murail. Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις ενώ πολλά έργα έχουν γραφτεί για τον ίδιο. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Γερμανική και Ισπανική Ραδιοφωνία και τηλεόραση. Δίδαξε πιάνο στο Δ.Ω. Λάρισας, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σε πολλές θερινές ακαδημίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ από το 1999 διευθύνει την ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ο Παναγιώτης Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Κοζάνη, όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην τάξη φλάουτου του Ν. Δημόπουλου. Από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης αποφοίτησε το 2005 με Δίπλωμα Φλάουτου και βαθμό Άριστα (τάξη Ήλιε Μακοβέι). Το 2005 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με βαθμό άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο μουσικολογικό τμήμα τού Freie Universität του Βερολίνου, απ‘ όπου αποφοίτησε το 2011 (Master of Arts/Musicology). Έχει παρουσιάσει άρθρα του στο διεθνές μουσικολογικό συνέδριο SysMus 2011 στην Κολωνία τής Γερμανίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Νικολό Δημόπουλο, Ήλιε Μακοβέι, Γιώργο Χατζηνίκο, Δημήτρη Ιωάννου, Elisabeth Weinzierl, Edmund Wächter κ.α. Έχει δώσει ρεσιτάλ μουσικής Δωματίου σε διάφορες πόλεις τής Ελλάδας όπως και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία). Συμμετείχε στην ηχογράφηση τού δίσκου ακτίνας “Nell Autunno di Bisanzio” (Ex Silento / Ensemble ARKYS, Berlin 2011) καθώς και στο φεστιβάλ παλαιάς μουσικής “Montalbâne”. Διδάσκει φλάουτο στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.
Ο Νίκος Παπαπαρασκευάς γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1980. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλαρμονική «Πανδώρα» του Δήμου Κοζάνης και στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης από την ηλικία των 15 ετών. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1998 μέχρι το 2006 με δασκάλους τους Νικολό Δημόπουλο και Μάλαμα Χατζή ενώ στο μεταξύ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Wisham Boustany, Mathias Ziegler, Νίκο Νικόπουλο, Jean – Pierre Gerrard και Barbara K. Hasse. Από το 2012 είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο φλάουτο και καθηγήτρια τη Katherine Annette Zenz. Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος Αρχαιοελληνικής Μουσικής «Όρφεια Αρμονία» (σύριγξ, σάλπιγξ). Εργάστηκε για την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι καθηγητής μουσικής στην Β’βάθμια εκπαίδευση και στο Ωδείο Δημητρίου Δημόπουλου. Ο Νίκος Παπαπαρασκευάς ασχολείται με την κατασκευή νέων μουσικών οργάνων και την επισκευή παλαιών και είναι συλλέκτης πνευστών οργάνων.
0 comments