Συμφωνία τριών δικτύων δήμων για δράσεις και έργα θωράκισης από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

By on 14/05/2022

Συνεργασία κυβέρνησης, ΚΕΔΕ, Δήμων για τον Κλιματικό Νόμο

Η θωράκιση από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία, που καθιστούν τους Δήμους ευάλωτους αλλά και η αποκατάσταση των συνεπειών από ακραία φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι στιγμιαίες πλημμύρες, με περιβαλλοντικούς δείκτες και οικολογικούς κανόνες είναι στο επίκεντρο του συμφώνου συνεργασίας, που υπέγραψαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.

Η τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 13 Μαΐου 2022  στο Δημαρχείο Ηράκλειας Σερρών παρουσία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.Χρήστου Τριαντόπουλου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

Η συμφωνία που ανοίγει το δρόμο οι πολυάριθμοι δήμοι μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογράφηκε σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της διήμερης διοργάνωσης, με θέμα:  «Εθνικός Κλιματικός Νόμος, Φυσικές Καταστροφές, Προειδοποίηση – Πρόληψη – Αποκατάσταση», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη και τη συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών αξιωματούχων, του Πράσινου Ταμείου,  της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  στον Δήμο Ηράκλειας Σερρών, στις 14 και 15 Μαΐου 2022.  

Η συμφωνία προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι Δήμοι των τριών δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν άμεσα την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων – μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό. Επίσης προβλέπεται να αξιοποιηθούν  επιτυχημένα προγράμματα και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν οι Δήμοι, όπως για παράδειγμα το  πρωτοποριακό έργο κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες, που υλοποιεί ο Δήμος Αργιθέας.

Ο κ. Τριαντόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των τριών Δικτύων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με τρεις πυλώνες που είναι: πράσινη ανάπτυξη, πρόληψη και στήριξη – αποκατάσταση. “Η επούλωση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης πρέπει να γίνεται άμεσα, η στήριξη να φθάνει γρήγορα και δίκαια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να γίνεται με ανθεκτικό τρόπο στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση. Ακραία φαινόμενα είναι πλέον πιο πιθανό να συμβούν και να είναι πιο σφοδρά”, τόνισε ο υφυπουργός.  Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τα προβλήματα των μικρών Δήμων υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντηση του με τους Δημάρχους 33 μικρών ορεινών Δήμων. “Περιμένουμε τις προτάσεις σας, είμαι βέβαιος ότι μαζί έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε”, κατέληξε ο υφυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ομαδοποίηση των προβλημάτων όπως γίνεται στην περίπτωση των Δικτύων είναι εξαιρετικά χρήσιμη και συμβάλλει στον κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπισή τους.

Η συμφωνία που υπεγράφη χθες προβλέπει επίσης την συνεργασία των Δικτύων για εκπόνηση – επικαιροποίηση των μελετών υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των Δήμων, καθώς και για την σύνταξη Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών. Τα Σχέδια Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το κείμενο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου στο εξής θα αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. 

Κατά την τοποθέτηση του στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Γιώργος Κουτσάκης αναφέρθηκε στη σημασία της λίμνης Κερκίνης για το οικοσύστημα αλλά και για την οικονομία της περιοχής. “Εφόσον την σεβαστούμε και αποφασίσουμε να συμβιώσουμε μαζί της, θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ταχύτερα”, τόνισε χαρακτηριστικά ενώ επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης και ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

“Τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο δυσεπίλυτα. Πρέπει όσο μπορούμε να δράσουμε προληπτικά και η αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί”, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος, Γιώργος Καπετζώνης. “Τα Δίκτυα εξασφαλίζουν τη συνεργασία των Δήμων που ενώνουν τις δυνάμεις τους για τους κοινούς στόχους προστασίας του περιβάλλοντος, των υδάτων, των βουνών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων”, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας και πρόεδρος του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, Ανδρέας Στεργίου σημείωσε πως η συνεργασία είναι η λέξη – κλειδί για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των προκλήσεων. “Τα τρία δίκτυα καλούμαστε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του κλιματικού νόμου. Η κλιματική κρίση πριν λίγα χρόνια ήταν θεωρητική προσέγγιση, σήμερα τη ζούμε και σε πολλές περιπτώσεις η εμπειρία είναι τραυματική”, τόνισε ενώ έκανε ειδική αναφορά στους Δήμους της περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας που υπέστησαν βαριά πλήγματα από την κακοκαιρία “Ιανός” το Σεπτέμβριο του 2020. “Σε απόλυτη συνεργασία με τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο και το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήσαμε προηγούμενο για το πως πρέπει να αντιμετωπίζει το κράτος φυσικές καταστροφές”, κατέληξε ο κ. Στεργίου. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: