giapraki.com

Στο μικροσκόπιο της Τρόικα οι λιγνίτες της ΔΕΗ

Στο μικροσκόπιο της Tρόικας μπήκε για ακόμη μία φορά ο ενεργειακός τομέας.Συνάντηση για την εξέταση των εξελίξεων, είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι τεχνοκράτες της (επικεφαλής ο Πίτερ Βάϊς) με το γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιο για τα ενεργειακά,Κώστα Μαθιουδάκη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα που εθίγησαν, αφορούσαν κυρίως στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ηλεκτρικού μέχρι τον Ιούνιο του 2013, ώστε αυτά να αντανακλούν το πραγματικό του κόστος.
Πηγή:marketbeast.gr

 

Επίσης συζητήθηκε και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στα μη διασυνδεμένα νησιά. Για το πρώτο θέμα δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ για το άνοιγμα της αγοράς στα νησιά, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ επισημάνθηκε ότι έχει συνταχθεί ο σχετικός κώδικας και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης. Δόθηκαν δε διαβεβαιώσεις, ότι η αγορά αυτή θα ανοίξει μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται στο αρχικό μνημόνιο.

 

Η λιγνιτική παραγωγή

 

Τέλος, αναφορικά με την παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε τρίτους, ώστε να μειωθεί το ποσοστό της στην αγορά αυτή, κατά 40%, το υπουργείο διατείνεται ανεπισήμως ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνωρίζουν το σκεπτικό της επιχειρηματολογίας του. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να προωθηθεί ταυτόχρονα η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η «ανταλλαγή» λιγνιτικής παραγωγής.

Exit mobile version