- Συνελήφθησαν άμεσα στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα 3 ημεδαπές γυναίκες για κλοπή προϊόντων, από κατάστημα Super Market στην πόλη της Φλώρινας
- Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς: Mε ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «Ποιοτική προσέγγιση και καλές πρακτικές για ένα μοντέλο πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων»
- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
Στον ουρανό το Σαββατοκύριακο οι διάσημες Περσείδες!
Τα πιο διάσημα πεφταστέρια της χρονιάς εμφανίζονται και φέτος, χαρίζοντας νύχτες μαγικές, καθώς η Γη θα περνά από τα απομεινάρια που άφησε πίσω του ένας κομήτης.
Αν και η φετινή πυκνότητα πτώσης των Περσείδων θα είναι χαμηλότερη από άλλες χρονιές, εντούτοις, ο σκοτεινός ουρανός λόγω της δύσης του φεγγαριού ενωρίς θα επιτρέψει μια καλή παρατήρηση του φαινομένου.
Γύρω στα 60-70 μετέωρα θα πέφτουν ανά ώρα φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, όπως το 2016, όταν ο αριθμός τους έφθανε μέχρι και τα 200 την ώρα, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.
Το φαινόμενο, που ήδη ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Αυγούστου, θα είναι ιδιαίτερα έντονο το βράδυ μεταξύ 11/12 Αυγούστου, αλλά και το βράδυ 12/13 Αυγούστου.
Η παρατήρηση είναι καλύτερη μετά τα μεσάνυχτα σε βορειοανατολική κατεύθυνση και με γυμνό οφθαλμό και από χώρο ανοικτό και σκοτεινό, μακριά από τα φώτα της πόλης, στην παραλία ή στο βουνό.
Τα μετέωρα αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, ενώ παράλληλα το βράδυ είναι ορατοί και άλλοι πλανήτες, όπως ο Αρης και ο Κρόνος, ενώ η Αφροδίτη και ο Δίας θα δύουν πριν την έξαρση του φαινομένου των Περσείδων.
Τί είναι οι Περσείδες
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στο πέρασμά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.
Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2.000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.
Το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, “καίγονται” στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.
Ονομάζονται “πεφταστέρια” γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.
Ο κομήτης Swift-Tuttle ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Lewis Swift και Horace Tuttle. Πρόκειται για έναν μεγάλο κομήτη με πυρήνα 26 χιλιομέτρων, σχεδόν δηλαδή διπλάσιο του μεγέθους του αντικειμένου που εικάζεται ότι προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
Οι κομήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο μας και αποτελούν μέρος του ηλιακού μας συστήματος.
Προέρχονται από το Νέφος του Οορτ. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ουράνια σώματα του νέφους του Οορτ δημιουργήθηκαν μαζί με τους πλανήτες και τα υπόλοιπα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το νέφος Οορτ έχει μήκος ένα έτος φωτός ή 9,461,000,000,000 χιλιόμετρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
0 comments