Οι εκπαιδευτικοί της χώρας, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνουν τον αγώνα τους ενάντια στο θεσμικό πλαίσιο και στην εφαρμογή της τιμωρητικής αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ ακολουθούν τις ακραίες νεοφιλελεύθερες τάσεις που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν σε άλλες χώρες και μόνο προβλήματα έφεραν στην εκπαίδευση μεταβάλλοντάς τη σε βιομηχανία ποσοτικών δεικτών παραγωγής. Το αγγλοσαξωνικό μοντέλο του ανταγωνισμού της “αριστείας των μετρήσεων” δε βελτίωσε την εκπαίδευση πουθενά όπου κι αν εφαρμόστηκε.
Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς, δείχνοντας μία άνευ προηγουμένου επιθετικότητα εναντίον τους. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να τους παρουσιάσει ως αποδιοπομπαίους τράγους στους γονείς, ώστε να κρύψει την πλήρη αδιαφορία για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, για τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών που θα ενδιαφέρουν τους μαθητές και τις μαθήτριες με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης, την κριτική και δημιουργική τους σκέψη. Μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο, επιλέγοντας πανελλαδικές εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και δίδακτρα για τις ανώτατες σπουδές, ώστε να πολλαπλασιαστούν -αντί να μειωθούν- οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της για τη δημόσια εκπαίδευση. Αύξησε τον αριθμό των μαθητών/τριών ανά τμήμα, κατάργησε νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονταν με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και έφερε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ενάντια στο δημοκρατικό σχολείο και στο παιδαγωγικό κλίμα, προσδίδοντας σε αυτό χαρακτηριστικά «επιχείρησης» με μονοπρόσωπες δικαιοδοσίες στους διευθυντές σχολείων και τη νομοθέτηση νέου επιθεωρητισμού και εποπτών. Ολοταχώς, δηλαδή, στις δεκαετίες του ‘50, του ‘60 και του ‘70!
Έχοντας αυτή την πολιτική επιλέγει να μην κάνει διάλογο για την εκπαίδευση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες! Δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο με τις συνεχόμενες δικαστικές παραπομπές και τις απειλές για πειθαρχικές διώξεις εργαλειοποιώντας τα δικαστήρια.
Αυτή είναι η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης. Ο έλεγχος και η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Σε αυτήν την προσπάθεια στοχοποίησε αρχικά τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, που ενώ ολοκλήρωσαν τη δόκιμη διετία, τους κρατάει ομήρους και δεν τους μονιμοποιεί με νόμους αναδρομικής ισχύος. Οι νεοδιόριστοι, που πάνω από 10 χρόνια ως αναπληρωτές, υπηρέτησαν την εκπαίδευση από άκρη σε άκρη στη χώρα. Και τώρα απειλεί να μετατρέψει συνολικά τα σχολεία σε ένα απέραντο Survivor- για 150 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, σβήνοντας πτυχία, μετεκπαιδεύσεις, χρόνια προσφοράς με την «αξιολόγηση» της μιας ώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στον αντίποδα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ. και στα πλαίσια μιας ποιοτικής, αναβαθμισμένης και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών.
Η στήριξη και η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ειλικρινής και αποτελεσματική όταν το κράτος διαθέτει στους εκπαιδευτικούς όλα τα σύγχρονα εργαλεία που είναι απαραίτητα και αντιμετωπίζει αυτούς ως συμμάχους και όχι ως βαρίδια.
Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των μαθητριών και των μαθητών μας, στηρίζοντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση με εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να πάρουν την παιδαγωγική ευθύνη και θα έχουν την ελευθερία να επιτελέσουν το έργο τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δεσμεύεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο της αντιεπιστημονικής αξιολόγησης των νόμων 4692/2020 & 4823/21 όπως και το 2018 κατήργησε το περίφημο ΠΔ 152 όπου απριόρι καθοριζόταν ότι 15% των εκπαιδευτικών θα χαρακτηριζόταν “ανεπαρκές” και θα έπαιρνε την άγουσα για την απόλυση έτσι και τώρα η λύση είναι και κινηματική αλλά και πολιτική!
Δεσμεύεται επίσης να βρίσκεται σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα για τις αναγκαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών, μέσων και ουσιαστικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο μια σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και τις κλίσεις τους.