Σπάρτη ΠΙισιδίας: Η τριανταφυλλιά που στήριξε την οικονομία των Ελλήνων της Σπάρτης έως το 1922

By on 05/01/2022
Ιδανική για παραγωγή Ροδέλαιου (video αρχείου )

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ή ROSA DAMASKENA

Σταύρου Π.Καπλάνογλου Σπάρταλη εκ πατρός
Σήμερα δίνουμε περισσότερες πληροφορίες για την χρυσαφένια καλλιέργεια της Σπάρτης της Μ. Ασίας που ανέβασε την οικονομία της στα ύψη την εποχή που βρισκόταν εκεί οι Ελληνες.
Μια καλλιέργεια που μετά την αποχώρηση τους έκανε μια μεγάλη κοιλιά αλλά μετά από παρέλευση κάποιων χρονών η καλλιέργεια επανήλθε και ξεπέρασε την παλιά παραγωγή ώστε σήμερα να αποτελεί είναι βασικό πλουτοπαραγωγικό κλάδο της εκεί παράγωγης με αποτέλεσμα διάφορα σημεία της πόλης να κοσμούνται με έργα τέχνης που τα θέματα τους στηρίζονται στο τριαντάφυλλο και πολλά κτίρια να είναι βαμμένα το όμορφο ροζέ χρώμα του λουλουδιού που δίνει το ροδέλαιο.
Κρίμα που η αρχική πρόταση και προσπάθεια του Μωυσή των Σπαρταλήδων Παπαιωακείμ Πεσμαζόγλου το 1923 για ανεύρεση της περιοχής που θα γινόταν η καλλιέργεια του τριαντάφυλλου στην Μακεδονία απέτυχε ,ίσως να ήταν διαφορετική η κατάσταση για τα αρωματικά φυτά Έγινε μια προσπάθεια στην Κοζάνη αλλά οι 30 περίπου οικογένειες δεν είχαν την στήριξη στην προσπάθεια τους ,ήρθε και ο Βος Παγκόσμιος Πόλεμος που οι Γερμανοί και Ιταλοί έκαψαν 2 φορές το χωρίο Ν. Σπάρτη με αποτέλεσμα η προσπάθεια να σταματήσει ουσιαστικά την εν τη γέννεση της.
Κάναμε κάποτε μια προσπάθεια προς τιμή της γενέτειρας του πατέρα μου και παρουσιάσαμε στο FLASH TV τα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΡΟΔΕΛΑΙΟΥ – ROZA DAMASCENA
Το πρώτο μέρος είχε διάρκεια 26 λεπτών και περιελάμβανε: Την ιστορία της καλλιέργειας και της παραγωγής του ροδέλαιου ,τα βοτανικά χαρακτηριστικά, της απαιτήσεις της καλλιέργειας ,της ποικιλίες και τις καλλιεργητικές εργασίες .
Νομίζω αξίζει το κόπο να παρουσιάσουμε εκείνη την εκπομπή αφού προηγουμένως δώσουμε κάποιες λίγες εισαγωγικές γραπτές πληροφορίες σαν περίληψη εκείνης της εκπομπής .
Το δεύτερο μέρος θα αναρτηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα αφορά την συγκομιδή και την παραγωγή του ροδέλαιου ,ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού..
**************************************************************************
Αον μέρος ) Τριαντάφυλλο για παραγωγή Ροδέλαιου . Ιστορία της καλλιέργειας και της παραγωγός του ροδέλαιου ,τα βοτανικά χαρακτηριστικά, της απαιτήσεις της καλλιέργειας ,της ποικιλίες και τις καλλιεργητικές εργασίες .
Η τριανταφυλλιά η δαμασκηνή (Rosa damascena Mill.) είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη της οικογένειας Rosaceae Είναι ιθαγενές φυτό της Μέσης Ανατολής με κεντρική περιοχή ανάπτυξης της ποικιλομορφίας του την Δαμασκό.
Στην Ευρώπη την έφεραν οι Σταυροφόροι και από τότε καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου της.
Η Rosa × damascena , πιο γνωστή ως τριαντάφυλλο της Δαμασκηνής , ή μερικές φορές ως το τριαντάφυλλο της Καστίλης , είναι ένα τριαντάφυλλο υβρίδιο , που προέρχεται από Rosa gallica και Rosa moschata .
Είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος 2,2 μέτρα , οι βλαστοί έχουν πολλά αγκάθια. Τα φύλλα είναι πεπλατυσμένα, με πέντε (σπάνια επτά) φυλλαράκια. Τα τριαντάφυλλα έχουν χρώμα ελαφρά έως μέτρια ροζ έως ανοικτό κόκκινο. Τα σχετικά μικρά άνθη με πολλά πέταλα ,μεγαλώνουν σε ομάδες.
Θεωρείται ένας σημαντικός τύπος παλαιού τριαντάφυλλου που απαιτεί :
ΕΔΑΦΟΣ
Η τριανταφυλλιά προτιμά τα μέσης σύστασης αμμωπηλώδη εδάφη με pH 6,5-7,5 και πλούσια σε οργανική ουσία.
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
Φυτεύεται σε υψόμετρο έως 600 m. ή και ψηλότερα και σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και δυνατούς ανέμους.
ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ
Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες και ευάερες περιοχές, ενώ πρέπει να προστατεύεται από τη βορινή έκθεση. Προτιμώνται αγροκτήματα με συχνές και επαρκείς βροχοπτώσεις, πρωινή υψηλή υγρασία και αποφυγή της ξηρασίας ή του παγετού τους ανοιξιάτικους μήνες, στην περίοδο της ανθοφορίας
ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΓΕΤΟ
Οι τριανταφυλλιές εξαιτίας του ότι είναι φυλλοβόλοι θάμνοι είναι ανθεκτικές στους παγετούς των χειμερινών μηνών..
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Δεν επιθυμεί πολύ θερμές ή πολύ κρύες συνθήκες. Οι ακραίες θερμοκρασίες βλάπτουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, ιδιαίτερα στους μήνες που αρχίζει να εμφανίζεται το μπουμπούκι (Μάρτιος) και κατά την περίοδο της ανθοφορίας (Μάιος – Ιούνιος).
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συλλογή των λουλουδιών είναι έντονη χειρωνακτική εργασία.
Υπάρχουν περίπου 20-40 ημέρες ανά έτος κατά τη συγκομιδή, ανάλογα με την. Τα τριαντάφυλλα συγκεντρώνονται με το χέρι και φέρονται σε κεντρική θέση για απόσταξη με ατμό.
Για να παραχθεί ένα κιλό του ροδελαίου, χρειάζονται περίπου τέσσερις τόνοι ροδοπέταλα. Κάθε κιλό αρώματος πωλείται έναντι 7.500 ευρώ.

Δείτε στην σημερινή ανάρτηση από εκπομπή αρχείου με περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: