Όλοι όσοι έχουν την Ελλάδα μέσα στην καρδιά τους, έχουν χρέος να θυμούνται, να γνωρίζουν και να είναι υπερήφανοι για τη στάση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ Χρήστου Σαρτζετάκη το 1988 στο ταξίδι του στην Αυστραλία.
Το Αυστραλιανό κράτος γιόρταζε τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Χ. Σαρτζετάκης. Υπουργός εξωτερικών της χώρας μας ήταν ο κ Κάρολος Παπούλιας. Παράλληλα το Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας οργάνωσε στο <> της Μελβούρνης έκθεση με θέμα την ‘’Αρχαία Μακεδονία’’ και με παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων από την Μακεδονία. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν 24/11/1988 από τον κ Σαρτζετάκη παρουσία του Αυστραλιανού πρωθυπουργού κ Ρ. Χώκ και πολλών επισήμων.
Η Μελβούρνη είναι η Τρίτη (3η) μεγαλύτερη πόλη σε Ελληνικό πληθυσμό. Αριθμεί 300.000 χιλ. Έλληνες από τους 700.000 χιλ. που βρίσκονται στην Αυστραλία. Σε σχέση με την Ελληνική παροικία η αντίστοιχη Σκοπιανή είναι ολιγάριθμη.
Η έκθεση για την Μακεδονία προκάλεσε την παροικία των (ανιστόρητων) Σκοπιανών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Μουσείο και με απειλητικές διαθέσεις προσπάθησαν να ματαιώσουν την εκδήλωση. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ελληνικό Προξενείο άφησε ακάλυπτο τον Πρόεδρο και η δράση των τοπικών αρχών και της έφιππης αστυνομίας ήταν νωθρή και αναποτελεσματική. Ούτε έγινε καμιά ενημέρωση και έκκληση στους Έλληνες της Μελβούρνης να παραβρεθούν, πλην όσων γνώριζαν.
Η παλικαριά, η Ελληνική ψυχή, τα πιστεύω του ανδρός, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σκιαγραφούν μερικώς μόνον την παιδεία, την προσωπικότητα και το μεγαλείο του Προέδρου Σαρτζετάκη:
Σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του από τον πρωθυπουργό κ Ρ. Κώχ στις 23/11/1988 στην Καμπέρα ζητήθηκε από τον κ. Σαρτζετάκη να απαλειφθούν από το κείμενο της αντιφώνησής του οι αναφορές στην Μακεδονία. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε περικοπή και διεμήνυσε στους Αυστραλούς ότι εάν επιμείνουν στην αήθη λογοκρισία, θα διακόψει αμέσως την επίσκεψή του και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα: Η αντιφώνηση εκφωνήθηκε ακέραια. Το ίδιο συνέβη και την επομένη (24/11/1988) στα εγκαίνια της έκθεσης όταν οι Αυστραλιανοί απαίτησαν απάλειψη των ιστορικών αναφορών από την ομιλία του Προέδρου, όμως η απάντησή του ήταν η ίδια και η ομιλία εκφωνήθηκε χωρίς περικοπές.
Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, εξ αιτίας των απειλητικών διαθέσεων των συγκεντρωθέντων Σκοπιανών, ζητήθηκε από τον κ Σαρτζετάκη, για λόγους ασφαλείας, να βγει από την πίσω πόρτα του Μουσείου της Βικτωρίας. Ο Πρόεδρος απέρριψε ασυζητητί την προσβλητική πρόταση ανταπαντώντας: ‘’Δεν θα φύγω ως διαρρήκτης’’ και αποχώρισε κανονικά από την κύρια είσοδο. Προκληθείς μάλιστα από το αναρτημένο ‘’ΠΑΝΩ’’ των Σκοπιανών που έγραφε: ‘’Σαρτζετάκη η μάνα σου δεν ήταν Ελληνίδα αλλά Μακεδόνισσα’’ παίρνοντας το μικρόφωνο τους απάντησε: ‘’Η μητέρα μου ήταν Ελληνίδα γιατί ήταν Μακεδόνισσα’’. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κυβερνήτης της Βικτωρίας Mc Caughey του παρέθεσε επίσημο δείπνο σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης. Πλήθος Σκοπιανών περίμενε και εκεί τον Πρόεδρο με άγριες διαθέσεις, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να ζητήσουν από τον Πρόεδρο να εισέλθει από διπλανή είσοδο. Η απάντηση του κ Σαρτζετάκη ήταν: <> και μπήκε από την κεντρική είσοδο όπου δέχθηκε αυτός και η ακολουθία του επίθεση των Σκοπιανών με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα, με επακόλουθο τον τραυματισμό αστυνομικού της ακολουθίας του.
Ο λόγος που εκφώνησε ο Πρόεδρος στα εγκαίνια της έκθεσης στην Αυστραλία, για τις σκέψεις και το περιεχόμενό του, προσέλαβε τον χαρακτήρα εθνικής προσφοράς για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης.
Η σύγκριση με τους μετέπειτα πολιτικούς προέδρους δημοκρατίας, που με κλειστά μάτια υπογράφουν κατάπτυστους νόμους, όπως περί Ευθύνης Υπουργών, για τον Βασικό Μέτοχο, όλα τα καταστρεπτικά μνημόνια, τις αντιδημοκρατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και πάμπολλα άλλα, γίνεται αναπόφευκτα με τις πράξεις του κ Σαρτζετάκη που αποτυπώνονται στις δηλώσεις του στις 30/6/1998 στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρει: << …. αρκετές φορές ηρνήθην την υπογραφή αντισυνταγματικών διαταγμάτων ή Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι της διατυπώσεώς των κατά τρόπον σύννομον και συνταγματικόν. Αυτό αποτελεί άλλωστε απλήν συμμόρφωσίν μου στο Σύνταγμα και μη αθέτησιν του δοθέντος όρκου μου περί ακριβούς τηρήσεώς του ….>>
Ο κ Σαρτζετάκης λάμπρυνε το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και παρά την ακεραιότητά του και την πολύπλευρη προσφορά του, η συντεχνιακή συνομωσία της πλειοψηφίας των πολιτικών απέτρεψε την επανεκλογή του, όπως και κάθε μη πολιτικού, για να έχει αγαλματάκια-ναιναίκους (Κωστή & Κάρολο) στην Ηρώδου το Αττικού ………
του Μιχάλη Ραμπίδη