Η ΔΕΗ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ-ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ-ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ & ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΑΥΡΙΟ ΟΛΑ ….
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Ο ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ – ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Με αποφάσεις της η ΔΕΗ μια για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στις 24 Ιουλίου 2022 και η άλλη για τον ΑΗΣ Αμυνταίου στις 30-8-2022 δίνει σε εργολάβους την αποξήλωση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για τους δυο ΑΗΣ. Μέχρι το τέλος του έτους 2022 ο ΑΗΣ Πτολεμαίδας (εντός 6 μηνών) και λίγο αργότερα ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα γκρεμιστούν. Και προφανώς με την ίδια πολιτική, θα υπάρξει και συνέχεια …..
Κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει πιο δυνατός ήχος καμπάνας για αφύπνιση του λαού Εορδαίας, Αμυνταίου, Κοζάνης, Φλώρινας και όλων των Δυτικομακεδόνων !!!
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΑΣ
Μετά από τους συντοπίτες μας (Παυλίδη, Αδαμόπουλο κ.α.) που βρήκαν και εξόρυξαν μικρές ποσότητες λιγνίτη, το1938 με κυβερνητική απόφαση ο καθηγητής Κάγκελ κατόπιν μελέτης, καταμέτρησε το λιγνιτοφόρο κοίτασμα σε τουλάχιστον 200 εκ τόνους.
Το 1939 παραχωρήθηκαν τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας & εκμετάλλευσης στον Ελληνοαμερικανό Γ. Φίλη, η συνεργασία όμως διακόπηκε λόγω του Β΄Π.Π.
Το 1951 το ελληνικό δημόσιο υπέγραψε νέα σύμβαση με την ελληνοαμερικανική Εταιρεία Γενικών Προϊόντων Λιγνίτη, που περιήλθε επίσης σε αδιέξοδο.
Το 1953 υπεγράφη νέα συμφωνία με την Γερμανική Krupp που επίσης δεν προχώρησε, λόγω πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα.
Μετά από πολλές διαβουλεύσεις το 1955 υπεγράφη η σύμβαση εκχώρησης της Πτολεμαΐδας, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Εταιρεία Χημικών Προϊόντων & Λιπασμάτων. Η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική βουλή ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ! Στην ομιλία του ο Πρόδρομος Μποδοσάκης-Αθανασιάδης μεταξύ άλλων είπε: «Η ομόφωνη υιοθέτηση από τη Βουλή αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή μου για τις ταλαιπωρίες 30 μηνών, για να προωθήσω το έργο, από το οποίο θα κέρδιζε μόνο η ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ». Έτσι το πρώτο Ορυχείο (ΚΠ) άρχισε να λειτουργεί από τις 23 Μαρτίου 1959 ο πρώτος ΑΗΣ την 1η Μαΐου του 1959 και στις 15 Μαΐου του ιδίου έτους το εργοστάσιο Λιγνιτοπλίνθων.
ΔΕΗ: ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΗΣ ΦΑΛΗΡΟΥ-ΑΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΗΣ
Το 1960 η ΔΕΗ αγόρασε από την Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών-Πειραιώς (ΗΕΑΠ) τον ΑΗΣ Ν Φαλήρου. Ο ΑΗΣ Νέου Φαλήρου το 1986 κηρύχθηκε διατηρητέος. Η μελέτη πλήρους αποκατάστασης του κελύφους, της στέγης και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ολοκληρώθηκε το 2016. Προκηρύχθηκε επίσης ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το σχεδιασμό του συγκροτήματος των κτιρίων στο χώρο, για την μετατροπή του σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και μουσειακό κέντρο και (πολύ σωστά) έτσι αξιοποιήθηκε πολύπλευρα!
Ο ΙΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΤΟ 2019
Τον Απρίλιο 2019 μετά από εκπόνηση μελέτης της ΔΕΗ (Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβ. Μαν. Παναγιωτάκης) το Υπ. Πολιτισμού (Υπ. Λίνα Κονιόρδου) αποφασίζει να γίνει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ! Με την ίδια απόφαση 21 αντικείμενα (με λεπτομερή ονομαστικό κατάλογο και των 21) του Βιομηχανικού Συγκροτήματος (Β.Σ.) χαρακτηρίσθηκαν «κινητά μνημεία». Διότι «ο εν λόγω βιομηχανικός εξοπλισμός, που αποτελεί μοναδικό δείγμα της πρώτης εφαρμογής της λιγνιτικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει ιστορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον λόγω της μοναδικότητας του και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα». Τα 21 «κινητά μνημεία» θα μεταφερθούν σε χώρους του ΑΗΣ Πτολεμαίδας. Μεταφέρθηκαν ήδη από το χώρο του Β.Σ. στον ΑΗΣ το Μηχανουργείο, το Ηλεκτροτεχνείο και το Χημείο στον πάνω όροφο!
ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΓΝΙΤΟΠΛΙΝΘΩΝ ΤΟ 2022
Μέσα στην μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση, το καλοκαίρι που μας πέρασε, σιωπηρά και βιαστικά γκρέμισαν το εργοστάσιο λιγνιτοπλίνθων του Β.Σ. Στα χωριά και τις πόλεις οι Έλληνες αγοράζουν ξυλόσομπες, ψάχνουν πανάκριβα καυσόξυλα και το πιο χρήσιμο για την περίσταση εργοστάσιο, η ΔΕΗ το κατεδαφίζει! Τα τελευταία 40 χρόνια το οικιακό κάρβουνο θέρμανσης, είναι το κορυφαίο στην παγκόσμια αγορά, επειδή προσφέρει μέχρι και 77% μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη από το ξύλο και ήταν πάμφθηνο! Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε (χωρίς να αποψιλώνουμε τα δάση) εκτός από σόμπες και σε λέβητες πολλαπλών καυσίμων!
ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΙΜΑΓΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ!
ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ
Η ΔΕΗ έγκαιρα αποζημίωσε τα χωράφια και τα κτίσματα των κατοίκων της Ποντοκώμης. Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες (σχολεία κ.λπ.) για την μετεγκατάσταση του χωριού. Από τα όρια του πεδίου Μαυροπηγής και μέχρι την Ποντοκώμη μπορούν εδώ και καιρό να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης. Αν ο λιγνίτης είναι σε σχετικό βάθος, αυτό το γνώριζαν από τις ακριβείς-ασφαλείς μετρήσεις του ΙΓΜΕ και προχώρησαν σε εκατ. ΕΥΡΩ αποζημιώσεις για την μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Δεν έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης, διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες ….
ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ
Τα κατάλληλα αποθέματα λιγνίτη στην Ελλάδα για ενεργειακή εκμετάλλευση υπερβαίνουν τα 3 δις τόνους, που ισοδυναμούν περίπου με 450 εκ τόνους πετρελαίου Με τους ρυθμούς καύσης λιγνίτη των ΑΗΣ πριν τις αποφάσεις απολιγνιτοποίησης το 2023, επαρκούσαν περίπου έως το 2050! Δηλαδή μέχρι τότε που δεν θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μας (σύμφωνα με τις προβλέψεις) η πράσινη ενέργεια και θα εισάγουμε (το πανάκριβο πλέον) Φυσικό Αέριο για παραγωγή Η/Ε. Με τη επιφύλαξη αριθμητικών λαθών, ισοτιμιών και με τις σημερινές τιμές πετρελαίου (πάνω από τα 90 δολ το βαρέλι), ένας τόνος ισοδυναμεί με 7,3 βαρέλια, συνολικά δηλ. το κόστος λιγνίτη πλησιάζει τα 300 δις δολ! Το συνολικό ποσό του ταμείου ανάκαμψης είναι 72 δις ΕΥΡΩ (σήμερα έχουμε περίπου ισοτιμία ΕΥΡΩ και δολαρίου). Επομένως χάνουμε με την απολιγνιτοποίηση 300 δις δολ ή ΕΥΡΩ, για να (αν τα) πάρουμε 72 δις ΕΥΡΩ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδέονται με σοβαρά ανταλλάγματα, από τα οποία θα επωφεληθούν «άλλοι», κυρίως οι ξένοι και οι ολιγάρχες μας. Συμφέρει; Τους «άλλους» ΝΑΙ τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα ΟΧΙ!
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΩΝ
Η ΔΕΗ που εκμεταλλεύθηκε τα ορυχεία, είχε την υποχρέωση να αποκαταστήσει και το περιβάλλον. Η κυβέρνηση ενέκρινε εφέτος 200 εκ ΕΥΡΩ σε βάθος τριετίας από το Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση 100 χιλ. στρεμμάτων. Τα 130 εκ ΕΥΡΩ για Κοζάνη, τα 33 για τη Φλώρινα και 37 για Μεγαλόπολη. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αντί για την επιβάρυνση της υποχρέωσης αυτής και χωρίς μεταβίβαση εδαφών στην ΕΛΕΔΑΜ η ΔΕΗ και οι μέτοχοί της κερδίζουν άμεσα 200 εκ ΕΥΡΩ. Επί του προκειμένου ποιους ωφελεί η ιδιωτικοποίηση; Τους μετόχους της! Ελπίδα όλων είναι η αποκατάσταση εδαφών να έχει ως βασικούς στόχους την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και την «οικολογική αποκατάσταση» των εδαφών.
ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ & ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: ΧΤΙΣΤΕ ΜΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΕ
Η ΑΕΒΑΛ, ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, Ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ. Ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ο ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ, τα ΠΑΛΙΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, η απολιγνιτοποίηση είναι εδώ. Έφερε και θα προσθέσει κι άλλα δεινά στον τόπο μας. Δεν θα έχουμε μέλλον αν επιτρέψουμε να αφαιρέσουν το παρελθόν μας.
Επιτακτική ανάγκη και απαίτηση να πάρει πίσω η ΔΕΗ την απόφαση για γκρέμισμα των ΑΗΣ στην περιοχή. Αντ΄ αυτού να ισχύσει η απόφαση του 2019 που προέβλεπε πιο παλιός, ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ να γίνει «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» ΔΕΗ. Με εκθεσιακό χώρο για τις πληροφορίες της ιστορίας των λιγνιτωρυχείων – λιγνίτη, ΑΗΣ,ΑΕΒΑΛ κ.λπ. καθώς και πληροφορίες των επισκεπτών για όλους τους επισκέψιμους χώρους.
Όλες οι παλιές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ να διατηρηθούν ως πόρος πολιτιστικής κληρονομιάς, να αξιοποιηθούν και να προκαλέσουν ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ενδιαφέρον, να γίνουν χώρος ελκυστικός για την ανάπτυξη επιχειρηματικών, αθλητικών, καλλιτεχνικών κ.α. δραστηριοτήτων, καθώς και χώροι αναψυχής. Να αναπτυχθεί συγκοινωνιακή υποδομή με δρόμους διασύνδεσης και δίκτυο συρμών για τη σύνδεσή τους και για την άνετη πρόσβαση του κοινού.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, να αξιοποιήσει εξοπλισμό-υποδομές ΑΗΣ & Ορυχείων, για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των φοιτητών Πολυτεχνικών Σχολών. Για να τους παρέχει βιωματική εκπαίδευση, με τη χρήση των Μηχανουργείων, Ηλεκτροτεχνείων, Χημείων κ.λπ. τα οποία θα αποτελούν εργαστήρια μεγάλου μεγέθους, σε αντίθεση με τις μικρές εργαστηριακές αίθουσες των Πολυτεχνείων. Θα αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως συγκριτικό πλεονέκτημά του!
Αν δεν χρηματοδοτήσει αυτό το έργο το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΔΕΗ για λόγους ιστορικής κληρονομιάς, κοινωνικής ανταπόδοσης και οφθαλμοφανούς ανάκαμψης, πως θα να είναι βιώσιμος ο τόπος μας και ποια έργα στην μετά λιγνίτη εποχή έχουν προτεραιότητα; Τα «καθρεφτάκια» και τα «φουρφούρια» (όπως τα λένε οι ντόπιοι) των δήθεν επενδυτών ….
Πρωταρχικοί στόχοι μας είναι η απασχόληση, η επιχειρηματική δράση, η εκπαίδευση, η είσοδος του λεκανοπέδιου στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, που θα αποφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στον τόπο μας.
Βασικός σκοπός μας είναι η διατήρηση των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της περιοχής και η προστασία των πολιτιστικών, μορφολογικών και ιστορικών στοιχείων!
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα επανάχρησης στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Η καμπάνα του Αγίου ή Χοντρού Πέτρου της Κολωνίας κρούει δυνατά & ασταμάτητα, μας στέλνει προειδοποιητικούς ήχους για επερχόμενα δεινά, ήχους αγωνίας για το θεοσκότεινο μέλλον μας, τρανταχτούς χτύπους για να μας αφυπνίσει. Όλοι οι κάτοικοι αυτού του τόπου και ο καθένας ξεχωριστά, οι πολιτικοί, οι ηγέτες αυτοδιοίκησης και φορέων, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, θα ομφαλοσκοπούμε και θα αδιαφορούμε; ΟΧΙ – Νυν υπέρ πάντων αγών !!!