ΡΟΔΙΑ & ΥΓΕΙΑ – (video)
(Καλλιέργεια – Ποικιλίες -Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες )
Άλλα ονόματα PUNICA GRANATUM – ΡΟΓΔΙΑ -ΡΩΒΙΑ – -ΚΑΛΛΙΓΚΙΑ – ΠΟΥΝΙΚΗ Η ΡΟΙΑ – ΠΟΥΝΙΚΗ Η ΚΟΙΝΗ )
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ροδιά καλλιεργείται, σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη για το ρόδι, malum punicum , που σημαίνει « μήλο των Καρχηδονίων”.
Επίσης, μνημονεύεται στην λαογραφία πολλών λαών. Είναι δημοφιλής στην αιγυπτιακή μυθολογία, τη Βίβλο και άλλες αρχαίες γραφές. Είναι σύμβολο γονιμότητας σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ
Η ροδιά (Punica granatum Linnaeus) θεωρείται το παλαιότερο, καλλιεργούμενο, καρποφόρο δέντρο.
Είναι ενδημικό της περιοχής μεταξύ του Ιράν και της Βόρειας Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία, όπου καλλιεργείται, ακόμα και σήμερα, σε μεγάλες ποσότητες.
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην Οδύσσεια, υπάρχει αναφορά στη ροδιά.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.
Οι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Θεόφραστος, αναφέρουν τη ροδιά με το όνομα “ρόιο” και ο Διοσκουρίδης παραθέτει τις φαρμακευτικές ιδιότητες από τα διάφορα μέρη του φυτού.
Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.
Το όνομα του γένους Punica έχει λατινική ρίζα. Punica ήταν το ρωμαϊκό όνομα για την Καρχηδόνα, από όπου οι καλύτερες ροδιές ήρθαν στην Ιταλία.
Οι Φοίνικες και οι ‘Άραβες έμποροι σύστησαν την ροδιά σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Τα ρόδια χρησιμοποιήθηκαν με πολλούς τρόπους, όπως γίνεται και σήμερα.
Ήταν απαραίτητο στοιχείο στην Αιγυπτιακή μυθολογία και τέχνη, εκθειάζονται στην Παλαιά Διαθήκη της Βίβλου και στο Βαβυλωνιακό Ταλμούδ και μεταφέρονταν από τα καραβάνια, στην έρημο, χάριν του δροσιστικού χυμού τους.
– Αναφορά στην ελληνική μυθολογία
Στην ελληνική μυθολογία η ροδιά κατέχει περίοπτη θέση και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αφθονία.
Το φρούτο ήταν αφιερωμένο στην Ήρα, η οποία παριστάνεται, πάντα, στα γλυπτά να κρατά μία ροδιά.
Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, διότι, σύμφωνα με το μύθο, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη, μεταφέροντας την στον Κάτω Κόσμο. Της πρόσφερε ένα ρόδι, από το οποίο, αυτή έφαγε λίγα μόνο σπόρια. Αυτό την καταδίκασε να περνά το μισό χρόνο του έτους με τον Πλούτωνα (χειμώνας) και τον άλλο μισό με τους ζωντανούς, στον Επάνω Κόσμο (καλοκαίρι).
Οι ροδιές απεικονίζονταν στα Καρχηδονιακά και τα Φοινικικά παράσημα και στην πίσω πλευρά των νομισμάτων του νησιού της Ρόδου.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Η ροδιά είναι φυτό που ανήκει στην
τάξη Μυρτώδη (Myrtales). Punica της οικογένειας Λουθράτσε (Luthraceae ),υποοικογένεια πουνικίδες (Punicaceae). στο γένος Πούνικα.
Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο).
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
–Το φυτό
Είναι φυλλοβόλος και αγκαθωτός θάμνος, μέχρι 1-1,5 μέτρα ύψος ή μικρό δενδρο, που δεν ξεπερνά όμως τα 5 μέτρα , μπορεί όμως να φτάσει και το ύψος των 9μ. Έχει ισχυρή τάση να σχηματίζει παραφυάδες
– Τα φύλλα
Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή, γυαλιστερά
– Το άνθος
Έχει μεγάλα μονήρη άνθη και βγαίνουν, είτε στην άκρη των βλαστών από ένα, είτε, πολλά μαζί, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά
-Ο καρπός
Ο καρπός της είναι το ρόδι και είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο, αποτελούμενο από πολλές δρύπες (παλαιότερα ονομαζόταν σίδιο)
– Οι σπόροι
Είναι αυτά που αποκαλούμε κουκούτσια.
ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ
– Έδαφος
Η ροδιά, έχει καλύτερη ανάπτυξη σε βαθιά αργιλώδη εδάφη, αν και αναπτύσσεται, ικανοποιητικά,σε αμμώδη και πηλώδη εδάφη, προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Σε μακρές περιόδους, με υπερβολική υγρασία, μειώνονται οι αποδόσεις και η ποιότητα των καρπων. Ανέχεται τα ασβεστούχα, αλκαλικά εδάφη και βαθιά, όξινα πηλοαμμώδη εδάφη.
Το άριστο pH του εδάφους κυμαίνεται μεταξύ 6,5-7,5.
– Κλίμα
Άριστες κλιματικές συνθήκες, για τη ροδιά, έχουν οι περιοχές με ζεστά και μακρά καλοκαίρια, ήπιο χειμώνα, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω των -11° C, και χωρίς βροχές, κατά την περίοδο ωρίμασης των καρπών.
Η ροδιά έχει μοναδική προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, γεγονός που σχετίζεται με το ότι αντέχει σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 44° C και χαμηλές μέχρι -12° C. Θερμοκρασίες,πολύ χαμηλότερες των -11° C ,μπορεί να οδηγήσουν στην παγετοπληξία
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
–Φύτευση
Η φύτευση γίνεται από το τέλος Νοεμβρίου έως το τέλος Μαρτίου, για τα γυμνόρριζα φυτά και όλο το χρόνο, για τα φυτά που είναι σε γλάστρες
Το βάθος του λάκκου πρέπει να είναι 25 -35 εκατ. βάθος και πλάτος 30 εκατ.
– Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιάζεται, κυρίως, με μοσχεύματα σκληρού ξύλου ή παραφυάδες.
–Ποικιλίες
Η ροδιά απαντάται σε διάφορες μορφές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι: οι οξύκαρπες (ξινόρροδα) και οι γλυκόκαρπες (γλυκόρροδα),καθώς και σε μορφή νάνου.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
———————————-
— – Ξυνοροδιές ——
ΛΕΙΦΑΝΕΙΑ
Η ποικιλία αυτή παράγει μεγάλα ξινά ρόδια, ως 1 κιλό το ένα με φλούδα μάλλον λεπτή, ερυθρορόδινη, ενώ οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους. Οι καρποί της, δεν διατηρούνται πολύ, μετά τη συγκομιδή.
ΤΣΙΠΟΡΟΔΙΑ
Παράγει καρπούς μέτριους έως μεγάλους, με οδόντες στο κάλυκα, προτεταμένους. Ο φλοιός είναι λεπτός, με βαθύ ερυθροπόρφυρο χρώμα.
Οι σπόροι είναι χονδροί, μάλλον ξανθοί, γίνονται λίγο γλυκοί,όταν προχωρήσει η ωρίμανση.
ΞΙΝΗ ΠΑΤΡΩΝ
Ωριμάζει τον Οκτώβριο. Έχει καρπούς πολύ ογκώδεις, με λεπτό, σκληρό και χρωματιστό φλοιό. Τα καρπίδια της είναι πολύ κόκκινα, με ξινή γεύση. Η ποικιλία αυτή είναι κατάλληλη για παραγωγή χυμού και γρεναδίνης.
ΧΟΝΤΡΟΡΟΔΙΑ (Καμπάτικα)
Οι καρποί είναι πολύ μεγάλοι, με χοντρή ερυθρωπή φλούδα. Οι σπόροι είναι μετρίου μεγέθους και έχουν γλυκόξινη γεύση.
ΚΡΑΣΟΡΟΔΙΑ
Ο καρπός έχει μέτριο ή μικρό μέγεθος με φλούδα λεπτή, πολύ κόκκινη που συχνά σκάει. Οι σπόροι είναι κόκκινοι. Ο καρπός, μετά την συγκομιδή,δεν διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα . ΓΟΥΝΕΣ
Ο καρπός είναι μικρός, μέχρι μέτριος, με φλούδα χοντρή, μαλακιά με χρώμα βυσσινί, προς το μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
Οι σπόροι έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Ο καρπός δεν διατηρείται πολύ, μετά τη συγκομιδή . ΞΥΝΟΡΟΔΙΑ (Αγριοκαμπάτικα )
Ο καρπός είναι μικρός, με φλούδα χοντρή, πολύ κόκκινη. Οι σπόροι έχουν έντονη ξινή γεύση. Ο καρπός διατηρείται για αρκετό χρόνο, μετά την συγκομιδή
—————- Γλυκοροδιές ——————–
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καρπός είναι μέτριου μεγέθους (500 ~ 600 γρ.) με φλούδα λεπτή, πρασινωπή ή ελαφρώς ξανθή, προς το μέρος που τη βλέπει ο ήλιος. Οι σπόροι είναι μέτριου μεγέθους κόκκινοι, γλυκείς, σαρκώδεις. Είναι αρκετά εκλεκτή ποικιλία,αλλά οι καρποί της δεν διατηρούνται πολύ. ΚΑΡΑΒΕΛΟΣ
Έχει καρπούς μεγάλου μεγέθους, πρασινωπούς. Τα καρπίδια της είναι μεγάλα και πλούσια σε χυμούς, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα στην αρχή και πιο βαθύ κόκκινο στην ωρίμανσή τους, πολύ γλυκιάς γεύσης και με μικρά σπέρματα. Η ποικιλία αυτή θεωρείται εκλεκτή και είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση
ΓΛΥΚΕΙΑ ΠΑΤΡΩΝ
Η ποικιλία αυτή ωριμάζει, κατά τους μήνες Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Ποικιλία με ογκώδεις καρπούς, με χρωματιστό περίβλημα και καρπίδια μικρά, με πολύ ωραία γεύση.
ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Σπορόφυτο που προήλθε από την περιοχή Ερμιόνης της Πελοποννήσου.
Ωριμάζει από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Οκτωβρίου στην Πελοπόννησο και από 15 μέχρι 30 Οκτωβρίου στη Νάουσα (παρατηρήσεις σε νεαρά δένδρα). Ο καρπός έχει μεγάλο μέγεθος και κόκκινο χρώμα, ο σπόρος είναι μεγάλος, με έντονο κόκκινο χρώμα, μαλακό σπέρμα και γλυκό χυμό. Είναι αξιόλογη ελληνική ποικιλία. Υπερτερεί, σε σύγκριση με την ισπανική Mollar de elche, η οποία είναι επίσης γλυκιά και έχει μαλακό σπέρμα, στο ότι έχει καλύτερο – κόκκινο χρώμα καρπού και σπόρου. Επίσης, καλύπτει τις προτιμήσεις καταναλωτών που τους αρέσουν τα γλυκά ρόδια. Συντηρείται στο ψυγείο για μικρότερο χρονικό διάστημα ,σε σύγκριση με τη Wonderful.
ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
WONDERFUL
Είναι η πιο διαδεδομένη, καλλιεργούμενη ποικιλία, στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, φυτεύσεις ροδιάς στην Ελλάδα έγιναν χρησιμοποιώντας, κυρίως, αυτή την ποικιλία.
Στη Β. Ελλάδα συγκομίζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Πιθανώς, περιοχές της Β. Ελλάδας να μην είναι οι πλέον κατάλληλες για την καλλιέργειά της, αφού μπορεί οι καρποί να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχισίματος ή και μετασυλλεκτικών σήψεων, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων, κατά τη συγκομιδή (Οκτώβριο- Νοέμβριο). Αναφέρεται πως, αυτή η ροδιά έχει μικρή προς μέτρια απόδοση/στρέμμα. Η εξωτερική εμφάνιση του καρπού και των σπόρων είναι πολύ ελκυστική.
Έχει μεγάλο μέγεθος καρπού, ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα φλοιού, βαθύ κόκκινο χρώμα σπόρων, ημίσκληρα σπέρματα και γλυκόξινη γεύση.
EVERSWEET
Καρποί ροζ προς κόκκινου χρώματος, με ροζ καρπίδια και μαλακό σπέρμα. Είναι γλυκιά ακόμα και πριν την ωρίμανσή.
ΑCCO
Είναι πρώιμη ποικιλία, με μικρο-μεσαίο μέγεθος καρπού (300-400 γρ.), εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα φλοιού και σπόρων, μαλακό σπέρμα και γλυκιά γεύση. Μειονεκτεί στο ότι δε συντηρείτα το ίδιο καλά, όπως η Wonderful και άλλες ποικιλίες. Είναι η κυριότερη πρώιμη ποικιλία, που εξάγεται από το Ισραήλ και δεν είναι πατενταρισμένη.
AZERBAIJAN
Είναι ποικιλία με καρπούς σκούρου κόκκινου χρώματος με βάρος 330-400gr.
Μπορεί να αποθηκευτεί για 3-4 μήνες και σε ιδανικές συνθήκες για 6 μήνες.
Η απόδοση είναι 28κιλά/δέντρο. Ο χυμός περιέχει 15,35% σάκχαρα και η ογκομετρούμενη οξύτητα 1,18% κιτρικού οξέος.
GANESH
Ποικιλία με κίτρινο-ροζ φλοιό, ροζ-κόκκινα καρπίδια και πολύ μαλακό σπέρμα. Γλυκόξινη ποικιλία.
BEDANA
Καρπός μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους. Σκούρος ή λευκός ο φλοιός. Ροζ ή άσπρα καρπίδια με μαλακό σπέρμα. Είναι γλυκιά ποικιλία
GRENADA
Προήλθε από την Wonderful, μέσα από γενετική επιλογή και ωριμάζει ένα μήνα νωρίτερα από αυτή. Ο καρπός της έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ο φλοιός χονδρός και σκληρός. Τα καρπίδια της έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα.
ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Λατινική ονομασία: Punica granatum nana Ανθοφορία: Μάιος- Ιούλιος Διαστάσεις: Μέγιστο ύψος 0,8- 1μ./ Μέγιστη διάμετρος κόμης 0,6- 0,8μ.
Η Ροδιά νάνα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοινή Ροδιά, αλλά μικρότερα άνθη και καρπούς. Είναι και αυτή φυλλοβόλο είδος και δεν αναπτύσσεται τόσο πολύ.
Χρησιμοποιείται μόνο για καλλωπιστικούς λόγους.
– Άρδευση
Καλή ποιότητα καρπών και παραγωγή υπάρχει, όταν υπάρχει επαρκής υγρασία στο έδαφος όλο το χρόνο.
–Λίπανση
Η ροδιά είναι απαιτητική σε άζωτο,ασβέστιο και κάλιο ένα σύνθετο λίπασμα του τύπου 6-8-12 ή 11-15-15 είναι κατάλληλο Η λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε εδαφολογικές και φύλλο διαγνωστικές αναλύσεις
-– Εχθροί ,Ασθένειες και άλλες φυσιολογικές ζημίες
Ασθένειες
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι διάφορες σήψεις οι οποίες εμφανίζονται στους ώριμους καρπούς πάνω στα δένδρα όταν αυτοί είναι μωλωπισμένοι ή πληγωμένοι και οι σήψεις και μούχλες (Ρenicillium spp.) κατά την αποθήκευση τέτοιων καρπών, άλλες ασθένειες είναι η βακτηρίωση , οι σήψεις λαιμού και ριζών και καρπού ,η νέκρωση βλαστών, η ανθράκωση
Εχθροί
Εχθροί είναι τα έντομα Amphicerus bimaculatus ,Aphis punicae,,Aleurothrixus floccosus , Capnodis tenebrionis
–Το σκάσιμο των ροδιών
Στις αρχές του φθινοπώρου, τα ρόδια να σκάνε λίγο,, πριν τα συγκομίσουμε από τις ροδιές μας. Το σκάσιμο των ροδιών μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια και χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, για να προστατέψουμε την παραγωγή μας Το σκάσιμο των ροδιών δημιουργεί σημαντική ζημιά στην παραγωγή, καθώς προκαλεί ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών.
Οι αιτίες συνοπτικά είναι :
1. Έλλειψη νερού
2.Μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας
3.Πρόβλημα με λίπανση
Η αντιμετώπιση συνοπτικά :
1. Τακτικό πότισμα (1-2 φορές τη βδομάδα, )
2.Προληπτικοί ψεκασμοί (ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό οικολογικό λίπασμα Ca.
3.Κατάλληλη λίπανση Αποφεύγουμε την όψιμη αζωτούχα (αμμωνιακή) λίπανση στις ροδιές ,όταν δέσουν οι καρποί λίπασμα με αρκετό κάλιο
— Συγκομιδή
Οι καρποί της ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται, πριν αρχίσουν οι βροχές. Έπειτα, αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον.
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το ρόδι περιέχει μια ποικιλία χημικών ουσιών που μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Διατροφικά στοιχεία 100 g
Θερμίδες (kcal) 82 Βιταμίνη A 0 IU Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g Βιταμίνη C 10,2 mg Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g Βιταμίνη D 0 IU Υδατάνθρακες 19 g Βιταμίνη B6 0,1 mg Φυτικές ίνες 4 g Βιταμίνη B12 0 µg Νάτριο 3 mg Κάλιο 236 mg Ασβέστιο 10 mg Ζάχαρη 14 g Σίδηρος 0,3 mg Πρωτεΐνη 1,7 g Μαγνήσιο 12 mg Χοληστερόλη 0 mg
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ρόδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στη γη
. Έχει πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία για το σώμα σας.
Έχει αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και λέγεται ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, καθώς και φολικού οξέος.
Αυτό το καταπληκτικό φρούτο αποτελείται από, τρεις φορές περισσότερα, αντιοξειδωτικά, από ό,τι το κρασί ή το πράσινο τσάι.
– Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση
Ο χυμός ροδιού, και τα εκχυλίσματά του, έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής στην άσκηση.
– Μυική δύναμη.
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να βελτιώσει την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης μετά την άσκηση.
– Καρδιακή ασθένεια.
Μερικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά .
–Υψηλή πίεση του αίματος.
Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση (τον κορυφαίο αριθμό). Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν δράσεις που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
– Προλαμβάνει τα αρθριτικά
Η φλεγμονή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της RA, μιας επιθετικής μορφής αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι διάφορα τρόφιμα παίζουν ρόλο στην φλεγμονή αρθρίτιδας.
– Τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της RA φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένα από τα τρόφιμα που συστήνονται, συχνά, για τη μείωση των συμπτωμάτων και των φλεγμονών είναι το ρόδι.
– Σοβαρή νεφρική νόσος
Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια ή μετά την αιμοκάθαρση βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
– Βοηθάει τους Διαβητικούς Διαβήτης.
Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φρέσκου χυμού ροδιού 1,5 mL / kg βελτιώνει το σάκχαρο του αίματος σε ορισμένα άτομα με διαβήτη.
Οι περισσότεροι χυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Αντίθετα, ο χυμός ροδιού περιέχει μικρό ποσοστό ζάχαρης και περιέχει ενώσεις που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Βοηθά στην πέψη
Το ρόδι ωφελεί το πεπτικό σύστημα, παρέχοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το σώμα σας να μετατρέπει αποτελεσματικά το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, σε ενέργεια. Οι ίνες στο ρόδι βοηθούν στην αποτελεσματική μεταφορά της τροφής στο σώμα , βοηθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην πέψη.
– Ενδυναμώνει την μνήμη Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποδίδει καλύτερα και μπορεί να σας προστατεύσει από νευρολογικές παθήσεις. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
– Ο χυμός ροδιού και άλλα εκχυλίσματα ροδιού έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του καρκίνου και την επιβράδυνση της εξέλιξης των όγκων.
–Βελτιώνει την υγεία του στόματος Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, τανίνες, ελλαγικό οξύ και ανθοκυανίνες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Οι ανθοκυανιδίνες των κόκκινων φρούτων με την αντιοξειδωτική τους δράση.
– Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση).
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των αρτηριών στο λαιμό (καρωτιδικές αρτηρίες), μακριά από τη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων. Κάποιες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες στο χυμό ροδιού ενδέχεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών) και πιθανώς να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Αλλά δεν είναι γνωστό εάν το ρόδι έχει αυτά τα αποτελέσματα όταν οι άνθρωποι πίνουν το χυμό. Είναι θαυματουργό για το δέρμα Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης.
— Δόντι- πλάκα.
Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι το ξέβγαλμα με εκχύλισμα ροδιού στοματικό διάλυμα, για ένα λεπτό μία ή δύο φορές την ημέρα μειώνει την οδοντική πλάκα. Τσίχλα(Καντιντίαση). Η εφαρμογή γέλης που περιέχει εκχύλισμα ροδιού στα ούλα, βελτιώνει τα συμπτώματα σε άτομα με τσίχλα.
– Συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Πρώιμη έρευνα δείχνει,ότι η λήψη ελαίου σπόρου ροδιού μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο,σε ορισμένες γυναίκες, που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
– Βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών.
Έχει αποδειχθεί ότι το πουκικό οξύ, που βρίσκεται στους σπόρους του ροδιού, ενισχύει τους θύλακες των τριχών, με την τόνωση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Το έλαιο του ροδιού είναι ένα θαυμάσιο συστατικό, ιδανικό για τα μαλλιά μας. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και πολυκαρβονικό οξύ, βοηθά στην ενίσχυση των θαμπών μαλλιών και τα κάνει να φαίνονται υγιή και λαμπερά. Μυϊκός πόνος που προκαλείται από την άσκηση.
– Πρώιμη έρευνα σε εκπαιδευμένους άνδρες δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού δύο φορές την ημέρα για 15 ημέρες μειώνει τον πόνο των μυών μετά την άσκηση στον αγκώνα αλλά όχι στο γόνατα
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
– Αλλεργίες
Είναι από τις πιο σοβαρές παρενέργειες των ροδιών. Αν και σπάνιες, οι αλλεργίες στα ρόδια μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Τα συμπτώματα αυτών των αλλεργιών περιλαμβάνουν φαγούρα, πρήξιμο, ερεθισμό στο λαιμό, πόνο στο στομάχι και κνίδωση, ρινική καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του λαιμού και της γλώσσας και αναφυλακτικό σοκ
– Ανασφαλής η χρήση της ρίζας,των στελεχών και της φλούδας
Επίσης, η ρίζα, το στέλεχος και η φλούδα του ροδιού είναι πιθανώς ανασφαλή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
– Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων
Υπάρχει πιθανότητα σε άτομα που καταναλώνουν χυμό ροδιού. Να υπαρχουν αλληλεπιδράσεις με κάποια φάρμακα
*** Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην χρησιμοποίηση βρώση ροδίων και των προϊόντων που παράγονται από αυτά και στην περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι γιατροί.
ΧΡΗΣΕΙΣ
– Το καρποφόρο δένδρο της ροδιάς καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη), όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς (νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως) που όμως οι καρποί τους δεν είναι κατάλληλοι για χρήση
– Απ’ τα ρόδια παράγεται το αναψυκτικό ροδάδα.
– Ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του
– Ο φλοιός των καρπών είναι πλούσιος σε τανίνη και χρησιμοποιείται στην κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και στη βαφή των μαλλιών.
– Αφέψημα του φλοιού του καρπού και της ρίζας χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και ιδίως κατά της ταινίας, γιατί περιέχει ένα αλκαλοειδες
Εξαιτίας της μακράς ιστορίας της σαν καλλιεργούμενο φυτό, η ροδιά χρησιμοποιήθηκε και για άλλους λόγους εκτός από τροφή..
Ο κατακόκκινος χυμός χρησιμοποιήθηκε συχνά ως μελάνι στους αρχαίους χρόνους.
-Τα ρόδια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής αν διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου και γι’ αυτό τα κουβαλούσαν στα μεγάλα ταξίδια μέσα στην έρημο σαν πηγή νερού και τροφής.
– Σήμερα τα ρόδια χρησιμοποιούνται σαν στολίδια σε φρουτιέρες και σε χριστουγεννιάτικα στεφάνια, και είναι τα φρούτα που λανσάρονται κατά την εορταστική περίοδο φυτό είχε χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους όπως για χυμό, ποτό (γκρεναντίνη),
— βαφές, μελάνια, δεψικό οξύ για δέρματα (ταννίνη) και μία ποικιλία από ιάματα για διάφορες ασθένειες. διάφορες ασθένειες.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα ρόδια δείτε παλιότερο δημιούργημά μας.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΡΟΔΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (10,20 λεπτών)
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ